Радан Кънев: Управлението се срина пред очите ни

България се нуждае от силна дясна алтернатива, за да излезе от кризата, в която Борисов я набута

Лидерът на ДСБ Радан Кънев призова отново за нов десен проект извън управлението, като изтъкна, че Реформаторският блок в досегашния си вид е доказано неработеща политическа формула.

Ако колегите от РБ подкрепят днес на Изпълнителния си съвет Цецка Цачева на балотажа, то тогава ДСБ излиза от този проект и ще мисли за нова партия, каза Кънев в понеделник сутринта пред бТВ.

Кандидатът на РБ Трайчо Трайков финишира шести на първия тур на президентските избори в неделя с около 6% подкрепа. Кандидатът на ГЕРБ Цецка Цачева се класира втора и идната неделя ще мери сили на балотажа с водача в класирането Румен Радев. ДПС даде знак, че го подкрепи на втория тур. Лоялните на правителството партии в РБ вече призоваха избирателите си да гласуват за Цачева.

"Това управление се срина пред очите ни с вота на българските граждани, има 1/4 подкрепа”, каза лидерът на ДСБ в коментар на резултатите от първия тур на президентските избори. "Няма да водим преговори. Вчерашният първи тур произвежда една политическа криза", продължи той. Според него, за да се излезе от нея, трябва да има силна дясна алтернатива.

Изтича споразумението на Реформаторския блок. Ако колегите искат да подписват споразумение, ние няма да отидем на изпълнителния съвет днес. Имаме различен път. Имаме нов политически проект, повтори той.

Политическата майка на ген. Румен Радев е Корнелия Нинова, затова не търсете симпатия и подкрепа, каза Радан Кънев в отговор на въпрос дали неговата партия ще подкрепи генерала.

Трайчо Трайков: Няма да призова  по инерция избирателите ми да подкрепят Цачева

Кандидатът за президент на Реформаторския блок Трайчо Трайков потвърди, че ”няма по инерция да призове своите избиратели да подкрепят Цецка Цачева”.
 
”Казах, че ако (Цецка Цачева-бел. ред.) иска да се опита да привлече хората, които са гласували за мен, трябва в течение на тези дни (до балотажа) много да се постарае - да ги убеди”, посочи Трайков пред БНР.
 
По думите му Цачева първо трябва да настоява за радикална реформа на правосъдната система в България и да покаже, че е с абсолютно ясна геополитическа ориентация.

Още

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов още снощи коментира, че ДСБ са минали към "фронта БСП, ДПС".

Радан Кънев смята, че вотът е създал сериозна политическа криза, защото първите двама претенденти дори не събират 50% от вота на гласувалите граждани (кандидатът на БСП взима 25.76%, а Цачева – 21.97% ). Той коментира и ситуацията в ГЕРБ, след като вицепремиерът Томислав Дончев обяви, че той е бил за оставка на правителството при загуба на първия тур, както обеща Борисов, но други министри са против.

"Пред очите ни се разпада ГЕРБ – Томислав Дончев говори едно в едната телевизия, Владислав Горанов и Лиляна Павлова, ДПС крилото в ГЕРБ, не дават властта, карат се с него през студиата. Бойко Борисов не може да си намери една изгладена риза, дава пресконференция по пуловерче… Ще допуснем ли това пространство да бъде заедно от националисти и популисти?", попита Кънев.

Нужна е силна дясна алтернатива, за да се излезе от кризата

Според Радан Кънев оттук нататък трябва да се търси вариант за десницата, но ДСБ с участници в това управление няма да преговаря. За да излезе от политическата криза, "в която Бойко Борисов ни набута, България трябва да има силна, дясна алтернатива, а не да се пилеят гласове по популистки кандидати с неясно бъдеще и минало", заяви той.

Според него РБ е изчерпан проект, но ДСБ изчакали да мине пълният цикъл избори - парламентарни, местни, европейски, президентски.

Този цикъл приключи в 20 часа снощи с края на изборния ден, каза той. И допълни, че до момента в името на подписа си под дясната коалиция той и партията му са изтърпели въпросите за "разкраченото положение" между властта и опозицията".

Партии от РБ не са работили за изборната победа на Трайков, а на Цачева

Радан Кънев каза, че по местата, където има структури, партията на Корман Исмаилов НПСД е работила на първия тур за Цачева, а не за Трайков. По думите му и други партии от РБ са работили за кандидата на ГЕРБ.

"Давам за пример Джебел , където представител на реформаторите е бил председател на изборна секция, само че от името на ДОСТ, които подкрепиха кандидата на ГЕРБ. Освен това партията на Корман Исмаилов работи изцяло за ГЕРБ на местата, където имат структури. Мисля, че това е толкова ясна картина на тази изчерпаност на проекта Реформаторски блок, който в досегашния си вид е доказано неработеща политическа формула и политически разкрачена по редица въпроси", каза още Кънев.

Той намекна, че здравният министър Петър Москов може да бъде изключен от Демократи за силна България, ако реши да остане сред управляващите. Въпросът е на дневен ред от миналия декември, когато Москов предпочете да напусне зам.-председателския пост на ДСБ, но да запази министерския пост.

Според Радан Кънев с резултата от изборите ДПС излиза от балотажа, те са n-та политическа сила, а резултатът на Красимир Каракачанов, макар и трети, е по-нисък от този на Волен Сидеров на по-предишните президентски избори. Тоест, не е постигнато нещо повече, просто са се обединили националистите за този вот, каза лидерът на ДСБ. Той обаче обърна внимание на резултата на Веселин Марешки от 10%.

Профилът на избирателите на Марешки е такъв, че тези хора вероятно биха гласували за Трайчо Трайков, "ако министрите от РБ не бяха допуснали Бойко Борисов да им набие шамарите един петък в средата на кампанията”, коментира Радан Кънев. По думите му става дума за избиратели с образование и бизнес, които се борят с живота и които са дълбоко разгневени от корупцията, но РБ обаче пропусна шанса да привлече протестния вот.

"Никой не разбра дали гласуваме Меглена Кунева да остане в правителството, или Трайчо Трайков да стане президент”, каза той, припомняйки ключово предизборно изказване на Кунева.

Кунева: Двойнствеността на Радан Кънев омръзна на всички

Вицепремиерът и лидер на ДБГ Меглена Кунева обвини Кънев, че е отказал да вземе участие в проведения в неделя вечерта Изпълнителен съвет на Реформаторския блок, въпреки че той бил иницииран именно от него.

"На този съвет участваха представители на всички партии в Блока. Чакахме и Радан Кънев, но той така и не дойде. Решихме, че кандидатът на ГЕРБ Цецка Цачева трябва да бъде подкрепена от нас на балотажа, тъй като с тази партия сме в европейското семейство на ЕНП. Двойнствеността на Радан Кънев омръзна на всички", заяви Кунева в понеделник пред БНТ.

"Виждам как Радан Кънев обмисля да се оттегли настрана по време на балотажа. По този начин може да спечели кандидатът на коренно различна политическа сила спрямо нашата. Това е неприятно", добави Кунева.

"Лично решение на Радан Кънев е да не помогне с призив и оценка България да няма президент, който идва от левия център. Това е странно и непоследователно поведение. Не мога да си представя как в една Германия примерно ХДС ще призове да се гласува за социалистите, а не за хората, с която е в едно политическо семейство и с които работи", допълни вицепремиерът.

"Аз подкрепям Цачева. За мен това е нормален политическия ход да се избере човек, който е от средите на европейските народни партии. С ГЕРБ отношенията ни са ясни на базата на коалиционното споразумение. Искаме конкретни неща да станат и се борим за това. Всички държим на свободна пазарна икономика, върховенство на закона. Не можем да имаме противоречия", заключи Кънева.

Тя уточни, че в РБ нямат притеснения от евентуални предсрочни избори, които изглеждат неизбежни, ако Цачева загуби на балотажа.

Лидерът на СДС и министър на икономиката Божидар Лукарски обяви, че всички в РБ ще подкрепят Цачева на балотажа, като уточни, че и самият Трайков е отвърнал положително на това. След това обаче кандидатът за президент уточни, че Лукарски спекулира и не е заявявал подкрепа за когото и да е.

Споделяне

Още от България