Радев: Моят дрон е толкова добър, че може да влиза в спални и да прави записи

"Премиерът търси геополитическа индулгенция и превръща скандала в някаква забава"

Радев и кметът на Перник Станислав Владимиров, сн. БГНЕС

"Не мога да тълкувам всичко, изречено от г-н Борисов, защото за разлика от него, моята фантазия има някакъв предел. Управлявал съм дрон, но няма нищо общо с това, което говори той", коментира президентът Румен Радев в четвъртък.

Ден по-рано премиерът Бойко Борисов каза, че Радев "се готви да ни прави лоши неща" и го обвини, че го шпионира с дрон.

"Управлявал съм дрон, но нямам нищо общо с това, което говори Борисов. Моят дрон е толкова добър, че може да влиза в спални, да прави записи, да отваря чекмеджета и да ги тъпче с пачки... Проблемът на Борисов е не дали някакъв китайски дрон го следи. За мен това е параноя. Това е абсолютно отклоняване от основния въпрос", каза държавният глава в Перник. 

Премиерът търси геополитическа индулгенция

"Брифингът вчера беше опит да се търси геополитическа индулгенция за скандал навън, а скандалът на наша територия да се превръща в някаква забава", заяви той.

Борисов даде в сряда гневна пресконференция, в която нападна опонентите си, след като за втори път в рамките на седмица до медиите бе изпратен компромат срещу него. След изтеклия миналия петък запис с глас, силно наподобяващ неговия, в сряда бяха разпространени и снимки от спалнята му. На тях се вижда чекмедже на нощно шкафче, пълно с пачки банкноти по 500 евро.

На шкафчето е оставен пистолет, както и стар модел телефон със закачени слушалки. Автентичността на поне една снимка бе потвърдена от самия премиер. На нея се вижда спящият Борисов. 

"В момента, в който ми показаха снимките, аз се свързах с ръководството на НСО и ги посъветвах веднага да отидат при премиера и да изчистят всички рискове. От всички снимки една е най-смущаваща и тревожна за мен – тази със спящия г-н Борисов. Такова нахлуване в личното пространство е недопустимо. Това означава някакъв риск за живота на министър-председателя", каза Радев. 

Според Радев трябва да има независима експертиза за достоверността на аудиозаписа, на който се твърди, че се чува Бойко Борисов, както и на снимките.

"От това зависи бъдещето ни като правова държава и международния ни авторитет", допълни той.

Най-голямата заплаха за правителството е самият Борисов

По повод твърдението на Борисов, че се опитва да дестабилизира управлението и иска служебен кабинет, Радев каза, че е готов да изпълнява конституционните си задължения при всякакви обстоятелства, но въпросите, свързани с предсрочен вот и служебно правителство, зависят от кабинета, парламента и българските граждани.

"Никога не съм изразявал желание за служебен кабинет. Никога не съм казвал "свиреп кабинет". Любопитен  - да, но свиреп - не", каза Радев.

"Никой не може да дискредитира правителството освен самото то. В момента най-голямата заплаха за българското правителството е самият г-н Борисов", добави той.

"Премиерът да провери познатите си"

В същото време той коментира, че е крайно недостойно да се лепят петна по Националната служба за охрана (НСО).

"Хората там не го заслужават, защото са професионалисти с висок морал. Специално екипите, които охраняват премиера и президента са готвени да ги защитават, а не да ги дискредитират и да им правят постановки", каза държавният глава.

По думите му вече е в ход служебна проверка, която да установи всички факти и обстоятелства.

"НСО охранява извън сградата. Когато домакинът реши да допусне гости вътре, той носи цялата отговорност за тях. Така че всякакви версии са възможни. Лично за НСО аз не вярвам, но не е лошо премиерът да направи преценка на кръга си от познати и приятели", допълни той.

Радев съобщи, че ще наложи вето и на част от промените в Закона на МВР, които предвиждат създаването на паралелна НСО в рамките на вътрешното министерство.

Споделяне

Още по темата

Още от България