Радев назначи служител на бившата ДС за съветник по сигурността

Илиан Алипиев е известен с радикалните си виждания за реформа на спецслужбите

Илиан Алипиев

Президентът Румен Радев назначи Илиан Алипиев за съветник по сигурността и отбрана, съобщиха от прессекретариата на държавния глава в сряда. Алипиев е заемал високи постове в системата на специалните служби в Министерството на вътрешните работи и Министерството на отбраната.

Според официалната му биография той е завършил е военния университет "Г. Бенковски" и академията "Г. С. Раковски". Преминал е курсове по управление на сигурността и за ръководни кадри на МВР. Специализирал е в Колежа по международни отношения и въпроси на безопасността "Джордж Маршал".

Алипиев е бил щатен сътрудник в Трето управление на Държавна сигурност - контраразузнаване. Със заповед от септември 1985 година е назначен за разузнавач.

Той е бил и шеф в държавната агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" по времето на тройната коалиция.

Алипиев е активен участник в публичния дебат за мястото на специалните служби.

Според него, например, единствената останала служба под шапката на президентството - Националната служба за охрана (НСО) - трябва също да мине към правителството.

Освен това според него тя трябва да бъде девоенизирана. В статия за OFFNews той коментира, че НСО трябва да е част от Националната полиция. Освен това предлага мащабна реформа в службата, включваща и драстично ограничаване на охраняваните от нея лица.

Въпреки че миналата година НСО най-сетне се сдоби със закон, дейността ѝ остана до голяма степен непрозрачна, въпреки огромния бюджет, изразходван за кадри, автомобили и пр.

Най-актуалният казус бе свързан със съпругата на президента Радев Десислава Генчева, която е ползва охрана от НСО. В отговор на медийни публикации, поставящи въпроса защо се налага това, службата цитира разпоредба от правилника си, че по закон членовете на семейството на държавния глава имат право на охрана в случаи, в които се установи "наличие на конкретна застрашеност, произтичаща от заплахи за безопасността на съответното лице/а или рискове от извършване на посегателства срещу личността му/им, включително актове на тероризъм по смисъла на Наказателния кодекс". Така стана ясно, че съпругата на президента е с държавна охрана заради "конкретна застрашеност", неясно каква.

В друга статия - за "Капитал" - Алипиев коментира, че за малка България е достатъчна една-единствена Държавна агенция за национална сигурност, в която да влизат ДАНС, военното и цивилното разузнаване и останалите сегашни служби.

Алипиев е първото официално назначение на президента Радев, което е свързано с бившата Държавна сигурност. Неговият предшественик Росен Плевнелиев не допусна назначаването на кадри от репресивния апарат на комунистическия режим в екипа си и отказваше да подписва укази за назначаването им за посланици.

Президентът Румен Радев все още не е назначил и секретар по отбраната, като неофициално се говори, че мястото е запазено за служебния министър на отбраната Стефан Янев.

Споделяне

Още от България