Радев призова за строг контрол на разходите, масово тестване и смирение на Борисов (видео)

Теглим заем, за да осигурим буфери, обяви премиерът

Румен Радев, сн. БГНЕС

Президентът Румен Радев призова средствата, които държавата ще вземе в заем, заради епидемията от коронавирус да се харчат "при строг обществен контрол, за да не стане така, че парите пак да потънат като всички останали досега".

"Над 10 години ни убеждават, че имало резерв. Всяка година се харчат милиарди от т. нар. "излишък" без правила. Кризата показа, че хазната е празна и трябва заем", каза Радев пред журналисти в Благоевград по повод решениеро на правителството да вземе заем до 10 млрд. лева, за да се справи с отрицателните последици за икономиката.

По-късно премиерът Бойко Борисов отговори на президентските критики като обяви, че "системите са пълни с пари и това си личи". В живо излъчване във Фейсбук страницата на "Господари на ефира" той обяви, че актуализация на бюджета има "единствена цел да сме подготвени с финансови буфери". "От тези пари, за които говорим, от дълга, няма да харчим сега. В един момент действително ще останем без пари. А ако точно тогава кризата е минала и ние трябва да налеем, за да повдигнем икономиката и конкурентоспособността", каза още Борисов и добави, че сега България е по-подготвена отколкото е била за кризата през 2009 година. Премиерът каза още, че по пример на гръцкия премиер, ще постави въпроса пред министрите да дарят половината от заплатите си за борба с коронавируса.

Във вторник Радев призова ограничителните мерки да се спазват, но отбеляза, че заповедите непрекъснато се променят. Освен това той критикува решението на управляващите всички болници да подготвят клиники за лечение на заразени с коронавирус. Той се обяви за формирането на специални медицински звена за работа с коронавируса, за да не се блокира работата на болниците. Той призова за всеобхватно тестване и достоверна информация.

"Затова трябва да си поставим ясна национална цел – възможно най-бързо, но и безопасно, да се върнем към някакъв относителен нормален ритъм на живот, да възстановим свободата на движение на хора и стоки", каза Радев.

"Да излезем от сферата на догадките"

Той призова "по-бързо да излезем от сферата на догадките, на масовите ограничения, на обществената парализа и да предприемем тази стратегия, да разширим обхвата на тестовете, да картотекираме групите във всичките региони, за да можем да действаме".

"Само така ще излезем от блокаж на държавата, а представете си ако той продължава дълго, ние така ли ще останем. Ние трябва да преодолеем икономическата и социална катастрофа", каза президентът.

"На засегнатите им се предлагат не реална помощ, а заем, който в последствие допълнително ни задължава", добави той.

Ограниченията да се спазват

Той коментира, че наложените ограничения трябва да се спазват отговорно, но в същото време отбеляза, че заповедите непрекъснато се променят.

"Но продължителното оставане не тези огромни ограничения води риск за поражения, по-големи от вируса", допълни президентът Радев.

По думите му заповеди, те трябва да се спазват, но хората, които дават заповеди, непрекъснато ги променят.

"Затова трябва да си поставим ясна национална цел – възможно най-бързо, но и безопасно, да се върнем към някакъв относителен нормален ритъм на живот, да възстановим свободата на движение на хора и стоки. Това изисква енергично и решително разширяване на стратегията за борба с вируса и адекватни ресурси. Това изисква всеобхватна навременна и достоверна информация, за да можем да си изградим картина какво реално се случва в страната и да се набележат ефективно и целенасочено стратегии", каза той.

"Към момента такава информация няма – тя налага всеобхватно тестване на населението, креатиране на различните социални и рискови групи. Аз съм привърженик да има информация и какво правим. Това е много сложен процес, който може трудно да се управлява на базата на само 4000 теста, което е нищожен статистически дял на фона на 7 млн. българи. Не можем да спечелим тази война единствено с ограничения, с глоби, с насаждане на страх, с насаждане на чувство за вина и на неизвестност в населението", допълни той.

Да има специално звено за коронавируса

Според него има основателни притеснения около решението на управляващите всички болници да подготвят клиники за хора, заразени с коронавирус.

"И в тази ситуация, това крие риск да блокира напълно тези болници и да направи невъзможно лечението на остри хронични, онкологични, кардиологични и спешни случаи, а хората стоят вкъщи и чакат. Това рискува, по мнението на много специалисти, да повиши смъртността далеч на тази от коронавируса. Затова едно от предложенията, което се оформи, е да се създаде едно звено от анестезиолози, лекари, сестри от другите болници – така че да има ясно разделение на потоците и да се обособят заразени от вирус, за да може другите пациенти да продължат да се лекуват. Такова предложение ще бъде отправено към министъра на здравеопазването", каза Радев, цитиран от БГНЕС.

"Борисов да се смири"

Президентът коментира, че "от моя страна няма конфронтация и няма прекратяване на диалога" с правителството.

"Ветото, което наложих (върху Закона за извънредното положение", коригира опасни разпоредби в закона, които даже ГЕРБ осъзнаха и приеха. Време е и министър-председателят да се смири и да приеме истината, както го направиха и собствените му депутати. Сега не е време за сърдити пози и за емоционални вълнения", посочи президентът Радев, който по-рано официално свали доверието си от правителството на Борисов.

"Не можем да спечелим войната с коронавируса единствено с ограничения, с глоби, с насаждане на страх", каза президентът Румен Радев, който присъства на заседание на Оперативния кризисен щаб в Благоевград.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Какво очаквате да свърши служебното правителство?