Рашков вика Бойко Борисов и Пламен Георгиев на разпит за "Ало, Ваньо" и кюлчетата

колаж: https://eurocom.bg

В най-скоро време предстоят разпити на бившия премиер Бойко Борисов и и бившия прокурор и шеф на КПКОНПИ Пламен Георгиев заради "Ало, Ваньо" и кюлчетата, потвърди служебният вътрешен министър Бойко Рашков в петък вечерта, часове след като за разпит бяха извикани бивши високопоставени прокурори.

Бойко Борисов трябва да бъде разпитан и по двата казуса, а Пламен Георгиев само във връзка със скандала "Ало, Ваньо", тъй като по това време е бил наблюдаващ прокурор, каза Рашков в предаването на Сашо Диков "ЕвроДикоф" по тв "Евроком".

Бившият прокурор Пламен Георгиев впоследствие оглави КПКОНПИ, откъдето подаде оставка заради скандала с терасата на апартамента му, след което кабинетът "Борисов 3" го изпрати консул във Валенсия.

"Тези проверки ще се проведат по правилата на закона, а не по правилата на слугинското поведение на българската прокуратура към управлението в България, което си отиде на 4 април. Това не може да бъде прокуратура", заяви Рашков, цитиран от "Евроком".

Аз кюлче съм пипал веднъж в живота си

Скандалите "Ало, Ваньо" и този със златни кюлчета са в десетгодишен период. По-скорошният, този със златото, започна миналата година, след като до медиите бяха пратени снимки от спалнята на тогавашния премиер в правителствената вила в "Бояна". В чекмеджето на нощното му шкафче се виждаха пачки от по 500 евро и златни кюлчета.

Тезата на Борисов е, че снимките са автентични, но режисирани. Той твърди, че са направени от една "прекрасна госпожа", която той нарече "Мата Хари". Истинската самоличност на Мата Хари продължава да тъне в мистерия, макар да се появиха твърдения коя може да е тя.

Агробизнесменът Светослав Илчовски намекна пред парламентарната комисия на Мая Манолова, че това е моделката Магдалена Тепавичарова, известна като Маги Бадер. Кюлчетата пък били подарък на бившия премиер от приближени бизнесмени.

Тепавичарова отрече и заплаши със съд всеки, който свърже името ѝ с Борисов. Тя бе привикана на разпит в прокуратурата, където повтори вече казаното. Самият Борисов също твърди, че никога през живота си не я виждал и се възмути, че едно момиче било набедено. Самият Илчовски също отрече да е посочвал конкретно Тепавичарова.

Вече почти година след изтичането на снимките от спалнята му, бившият премиер отказва да каже коя е жената, която той твърди, че е занесла и заснела кюлчетата и пачките евро в нощното му шкафче. "Джентълменството не ми позволява да я кажа. Не съм (казал на прокуратурата коя е- бел.ред), защото имам съмнения дали е същата, за която си мисля", поясни Борисов преди две седмици на пресконференция.

По отношение на златните кюлчета той също отрича.

"Аз кюлче съм пипал само веднъж в живота си. Бях в БНБ в трезора, да видя златния резерв. Там кюлчетата са натрупани само в големи палети. Ако някой може да повдигне с два пръста едно кюлче, си е за него, а те са конусовидни и колкото повече стискаш, толкова повече ти се махат пръстите. Това е единственият случай, в който аз съм пипал кюлче", каза Борисов преди три седмици и за доказателство се прекръсти.

Рашков неведнъж е коментирал темата с кюлчетата. В предишни свои изяви той е казвал, че в България има две банки, които търгуват с такива ценности и произходът им може да се провери. Тезата на прокуратурата е тъкмо обратната. Проверка бе образувана, но наблюдаващият прокурор Боряна Бецова каза, че на кюлчетата може да се направи експертиза, само ако те са налични.

Ало, Ваньо

Аферата "Ало, Ваньо", известена още като "Мишо бирата", е от март 2010 г., когато Бойко Борисов е за пръв път министър-председател. От изтеклите записи от СРС-та се чува ясно как Борисов е поел ангажимент да не закача определен бизнесмен – Михаил Михов (Мишо Бирата) и нарежда на тогавашния шеф на митниците Ваньо Танов да прекрати проверката в пивоварната на Михов. От друг разговор се разбира, че Мишо Бирата "винаги си е плащал" и не разбира защо го закачат.

Макар Борисов да призна за водения разговор, последствия нямаше. Софийската апелативна прокуратура прекрати разследването през октомври 2014 г. Михаил Михов почина внезапно през 2011 г., година след избухването на скандала, а през 2016 г. почина и Ваньо Танов.

По рано в петък се разбра, че бивши високопоставени прокурори са били привикани на разпит в МВР и сред тях е някогашният шеф на Софийската градска прокуратура Николай Кокинов, който в момента е адвокат. По думите на Кокинов става дума за проверка, разпоредена от вътрешния министър Бойко Рашков. Разпитван е бил и някогашният шеф на националното следствие и зам.-главен прокурор Бойко Найденов.

Става дума за проверка по друг сигнал срещу бившия премиер - за заплаха. Тази история бе разказана от Рашков преди две седмици. Той твърди, че потърпевшият му разказал как преди години Борисов го заплашил, че семейството му няма да разбере дали не яде неговото месо. 

Вероятно става дума за дело срещу бившия министър на земеделието Мирослав Найденов за предложен подкуп на някогашния шеф на фонд "Земеделие" Светослав Симеонов. Впоследствие той се отказа от показанията и си разследването бе прекратено.

Борисов: Изборите са след 3 седмици. Ще има панаир

Разбирайки за разпитите, Борисов прекъсна пресконференция на ГЕРБ, за да съобщи:"Целта съм аз".

"Изборите са след три седмици. Те трябва да ме викнат сега, има три седмици до седмици. Ще ви предупредят. Ще има панаир. Същото като с шкафчета. Аз съм се заклел в най-святото, че нямам злато в шкафчетата. Те ме издебнаха, заснимаха, монтираха и ме удариха. Това е началото и края на един голям сценарий",заяви Борисов.

"Поразучих малко и разбрах, че викат на разпити заради сигнал от 2009 г. Този човек, за когото твърдяха в началото, работи в одита на МЗ вече много години. Някой бил уволнен през 2009 година и аз трябва да си спомня дали някой е идвал тогава при мен", допълни той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?