Разбит е канал за трафик на хора през летище "София", таксата била 5000 евро

Арестувани са двама гранични полицаи

Срещу 5000 евро чужденци с фалшиви документи са били пропускани да влязат в страната през летище "София". Това стана ясно в петък след проведената в четвъртък вечерта акция на ДАНС, МВР и спецпрокуратурата на бул. "Стамболийски" в столицата.

Властите обявиха, че разбитият канал за трафик на чужденци е уникален, защото е първият през летище.

В схемата, организирана от двама легално пребиваващи у нас граждани на Бангладеш, са били замесени и гранични полицаи. Те са набирали чужденците, осигурявали са им фалшиви лични документи и студентски книжки, за да влязат спокойно през летище София и пак така да отпътуват за желаната европейска дестинация.

Ръководителят на спецпрокуратурата Иван Гешев коментира, че първи по рода си открит трафик повишава риска от лицата, които могат да попаднат на територията на ЕС. Това са били платежоспособни хора, не всеки може да си позволи десет хиляди евро, за да влезе в ЕС. Освен всичко друго, това е място, където, малко вероятно е и никой няма да предположи, че такова лице може да влезне със засиления и строг режим на летищата, посочи той.

"Обичайно граничните полицаи са чакали чужденците на конкретно гише. Случвало се е обаче и да се отваря специално такова", допълни директорът на Дирекция "Вътрешна сигурност" във МВР Румен Ганев. Той обясни, че задържаните гранични полицаи са били на ниски нива, но не изключи и да са замесени полицаи и нагоре по верига

Арестувани са общо шестима души. Двама от тях са гранични полицаи, работещи на летището, двама са каналджии и двама са били мигранти от Кипър и Бангладеш с подправени паспорти.

Главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че каналджиите са пребиваващи над десет години в България чужденци. Самият канал за трафик на мигранти през летището е функционирал поне няколко месеца.

"Последният (мигрант), който е и задържан, е от Кипър. Пристига на летище София с нередовни документи и е пропуснат въпреки това от гранични полицаи. Доколкото ми е известно на тази етап, таксата е в размер на 5000 евро на човек. Таксата, която един граничен полицай е следвало да получи и е получил, е 4000 лева", съобщи Цацаров.

Той обясни, че това е първият път, в който властите успяват да документират канал за трафик на чужденци през аерогарата в София.

"Групата е действала доста време. Много добре действаща схема. Очаквана е съответната смяна (на гранична полиция), лицето е преминало безпроблемно. Разбира се, това не се случва без документи, преминава се с неистински документи", допълни главния прокурор. По думите му мигрантите след това са търсили път към Западна Европа.

По-рано през деня вътрешният министър Валентин Радев каза, че операцията в столицата продължава. Тя е започнала по сигнал, каквато е и практиката.

"Всички, които са замесени, отдавна се следят, надявам се да бъдат намерени, ако не са тук - екстрадирани, и ще понесат отговорност съгласно закона", коментира министърът.

Главният прокурор каза, че службите и прокуратурата са работили по този случай "доста старателно при по-тежки условия".

"Сами разбирате, че аерогарата не е пространство, на което лесно може да се осъществява наблюдение и да се използват всякакви други способи, чрез които престъпленията се документират, но ползвам случая да изкажа една голяма благодарност на ГДБОП, на Специализираната прокуратура, разбира се и на "Вътрешна сигурност" в МВР", каза Цацаров.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?