Разделянето на ВСС ще бъде внесено в парламента в началото на пролетта

Разделянето на ВСС ще бъде внесено в парламента в началото на пролетта

През март или април в Народното събрание ще бъде внесено предложение за разделянето на Висшия съдебен съвет на съдийска и прокурорска колегия. Това стана ясно от думите на правосъдния министър Христо Иванов пред бТВ. Той допълни, че до средата на декември проектът за актуализация на Стратегията за съдебна реформа също ще бъде внесен в парламента.

Правосъдният министър смята, че най-важният въпрос на реформата е да се гарантира, че съдът е независим. "Съдията да мисли само за две неща – законът и фактите по делото. Съдията не трябва да се страхува от общественото мнение, да се страхува от шефа си, да не подлежи на мрежови форми за натиск. Затова в проекта на стратегията сме заложили онези мерки срещу формите на политическо влияние, които са ни известни", каза Иванов.

Според него една от мерките за постигането на тази цел като се раздели ВСС на две колегии. Така прокурорската част няма да има право да се бърка на съдиите при кадруването и налагането на дисциплинарни наказания.

Христо Иванов напомни, че реформата трябва да включва и прокуратурата. Той обясни, че прокурорската гилдия е тази, която трябва да предложи мерки за реорганизация, за да бъде по-ефективна, като е предвидено тази дискусия да продължи през следващата една година.

"Този, който ви каже, че прокуратурата може да се реформира за година, две, е шмекер. Най-лесното нещо е да се променят законите. Този път да го направим като хората, дори и да чакаме година", каза Иванов и допълни, че следствието няма да се закрива.

Правосъдният министър пак каза, че предстоящият доклад на Европейската комисия ще бъде негативен за България, но той трябва "да ни завари във фитнеса, когато вече работим по ясен план".

Споделяне

Още от България