Разходите на държавните ведомства няма да се свиват с 10%

Разходите на държавните ведомства няма да се свиват с 10%

Правителството се отказа от предложението си за свиване на разходите на всички организации и ведомства на бюджетна издръжка с 10%, което бе една от най-съществените мерки за икономии в антикризисната му програма. Премиерът Бойко Борисов съобщи това в сряда и се аргументира с решението на Конституционния съд (КС), огласено ден по-рано, според което правителството няма право самостоятелно да прекроява бюджетни параметри, които са приети и записани в Закона за държавния бюджет.

Разходите на министерствата са такъв параметър, и ако Министерският съвет иска ги променя, трябва да получи санкцията на Народното събрание.

Ще търсим друго решение, каза Борисов.

Редукцията на разходите на централните бюджетни ведомства с 10%, както бе записано в одобрените от Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) 60 антикризисни мерки, трябваше да донесе икономии на бюджета от 450 млн. лв. А това е една трета от недостига на близо 1.6 млрд. лв. в бюджета, който притеснява финансовия министър Симеон Дянков, по собствените му думи.

При тази ситуация логичен вариант пред правителството е да подготви и предложи на Народното събрание актуализация на бюджета, за да може да въведе както тази мярка, така и други, налагащи корекции в бюджетните параметри.

За актуализация отдавна настояват както от опозицията, така и от Синята коалиция. Лидерът на СДС Мартин Димитров дори предлагаше създаване на антикризисен щаб от експерти, набелязване на мерки, широкото им обсъждане и бюджетни промени, приети от Народното събрание.

Досега правителството и в частност финансовия министър отхвърлят всякакви идеи за актуализация, като при приемането на бюджета в края на миналата година Дянков обяви, че бюджетна промяна може да има едва в средата на годината, когато се види как върви събираемостта на приходите и изпълнението на разходната част.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес