Разработката е частично законна: На Борисов е докладвано, че си финансирал протестите (видео)

Веселин Денков, Снимка: Антикорупционен фонд

Ресторантьорът Веселин Денков, арестуван по подозрение за участие в престъпна група, е предизвикал интереса на службите и заради подозрения, че е финансирал протестите срещу правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. Това става ясно от втората част на разследването на "Антикорупционен фонд" по случая.

Макар че търсят уж лихвари, прокурори упорито разпитват за организацията на уличното недоволство и търсят връзки с хазартния бос Васил Божков. Свидетели разказват, че са "чули" или знаят, че Денков е финансирал протестите чрез Божков.

На Борисов му докладвано

Тази теза е била докладвана и на бившия премиер Борисов. Това заявява някогашният му съветник Яне Янев, с когото близките на Денков се свързват за помощ. Разговорите им се записани със скрита камера.

Янев не е искал заплащане за услугите си. Той изглежда е много добре информиран за казуса около Денков и разказва, че срещу него всъщност имало две разработки.

"Има две разработки. Една е частично законна, за нея вашите адвокати би следвало да знаят, защото там е искано и разрешение за СРС. Там става въпрос за едни финансови транзакции, за суми с неизяснен произход и т.н. Втората разработка, за която се иска вече разрешение от съдия, но е отказано, директно да включат Веско и четири от приближените лица. Но в групата има и жена, за която е искано разрешение да ѝ се включат всички номера, през които може да осъществява комуникация", разказва Янев.

Според него в справка на ДАНС фигурира и съмнението за събиране на средства за предизборна кампания на Божков.

Янев освен това е на мнение, че задържаният Денков има нужда от "консултант за връзка с институциите", както всеки по-сериозен бизнесмен в държавата.

Едно младеж ме снимаше

Самият Денков твърди, че в началото на миналата година е участвал в опит за създаване на браншова организация, чрез която рестрорантьорите искали намаляване на ДДС. По това време те били консултирани от адвокат Николай Хаджигенов, който бе основна фигура по време на протестите. Освен това Денков сам ходил на един от тях. Твърди, че му е било интересно какво става, защото всички телевизии са отразявали случващото се на площада. Денков разказва пред АКФ, че видял на протестите нормални хора между 20 и 70 години и че самият той споделял тяхното недоволство от управлението на страната.

"Когато отидох там, видях един младеж. Той седеше и снимаше мен, той беше заради мен. Той със сигурност е бил служител на службите, даже му помахах, той се направи на разсеян. Отидох, попитах го: "Защо ме снимаш?". Обърна се на другата страна, след това си тръгна", разказа Денков в разговор по телефона от софийския Центарлен затвор, направен през май т.г.

Месец по-късно негови познати започват да го предупреждават, че е подслушван и има проблеми с прокуратурата, защото се говори, че е плащал за протестите.

В края на август Денков, който по това време е в чужбина, разбира, че има постановление за задържането му. Решава да се прибере в България и е арестуван. Това става ден преди един от най-големите протести - този на 2 септември 2020, известен като "Велико народно въстание".

Бижутата на "Мис България"

Денков живее на семейни начала с някогашната "Мис България" Ивайла Бакалова. След завръщането им в София, започват претърсвания в дома и в офисите им. В лизингов автомобил са намерени бижутата на Бакалова, както и мъжки часовници. Иззети са и месеци наред прокуратурата не ги връща. Когато съдът решава, че те нямат отношение към делото, прокурорите заявяват, че тези вещи вече са част от друго досъдебно производство и не могат да бъдат върнати.

"Аз съм по някакъв начин фигура, която е публична и в снимките ми в Инстаграм, където имам снимки с тези бижута през последните 6-7 години, се вижда точно колко мои са тези бижута. Но това е, как да кажа, от забавната страна. Иначе не е никак забавно", казва Бакалова.

Помогнах на Борислава

Бившата "Мис България" твърди, че не може да се търси нейна и на Денков връзка с Божков по причина на тонва, че живеят в Дубай. Тя разказва, че пребивава там от 2014 г. и се води жител на Дубай, а Денков – от 15 години.

"Не знам дали съм помагала на Васил Божков в Дубай, но със сигурност помогнах на Борислава Йончева (Йовчева б.р.).", заяви Бакалова.

Борислава Йовчева е жената, за която се говори, че има дете от бившия премиер Борисов. Твърденията са, че той е купил къща за нея в Барселона. Миналата година стана ясно, че случаят се разследва от испанската полиция. Проверка има и от българската прокуратура.

Бакалова не каза подробности, само даде да се разбере, че е Йовчева е искала да се мести и ѝ е помогнала за намиране на училище на детето ѝ. Това се е случило през ноември 2019 г.

"Ето ви едно доказателство, не за вас, а за господин Борисов, че никога не сме искали да му навредим или да го сваляме от власт. Сега го коментирам, защото в крайна сметка това е вид семейство за господин Борисов, въпреки че той отрича. А моето семейство е от 7 месеца в ареста", заяви Бакалова.

Посоченото от нея време ноември 2019 г., когато е помагала на Йовчева покрай преместването, съвпада с момента, когато испанските власти започват разследване на т.нар. случай Бареслонагейт. В началото на 2020 г. испанското издание "Периодико" съобщи, че каталунската полиция "Мосос Ескуадра" и прокуратурата в Мадрид разследват пране на пари в особено големи размери, като в схемата участват български граждани и се проверява дали премиерът Бойко Борисов е свързан с тях. През февруари 2020 г. стана известно, че Йовчева е продала луксозния си бутик в Барселона, а после и къщата.

След излъчване на първата част от разследването на "Антикорупционен фонд" Денков бе освободен от ареста. В него бе разказано как адвокат обяснява, че за освобождаването му трябва да се платят минимум 100 хил. евро.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?