Разширяване на зелената зона в София и нов график за платеното паркиране

Общината ще инвестира в 200 нови "скоби" и нов наказателен паркинг, очаквайки 4.5 млн. приходи годишно от новите 5000 платени места

Снимка: БГНЕС

Платените паркинги в София да имат ново работно време, което в събота се удължава с четири часа. Зелената зона се разширява и се въвежда безплатен престой в платените зони за автомобилите на театри, музеи, операта и БАН. Това са основните промени в Наредбата за организацията на движението на Столична община, която е публикувана за обществено обсъждане.

Разширяването на зелената зона с близо 5000 места в долната част на кв."Лозенец" и в уличките около ул."Иван Асен ІІ" ще струва 2.5 млн. лв. първоначална еднократна инвестиция. Очакваните приходи са 4.6 млн. лв. годишно, като 1.5 млн. лв. ще са разходите, основно за заплати на персонала. Приходите от около 3.5 млн. лв. годишно ще се използват за въвеждането на новата система за таксуване в градския транспорт, която е с прогнозна стойност от 88 млн. лв., става ясно от обосновката на предложението.

Плановете са промените да бъдат одобрени в края на юли, но решението в крайна сметка зависи от Столичния общински съвет. Намеренията на общината са новото работно време да влезе в сила още през август, а от есента и разширената зелена зона.

Целта на промените е да се намали трафикът в централната част на София и по този начин да се осигури по-добра среда за живеещите, става ясно от мотивите.

Новото работно време – от 8:30 – 19:30 часа в делничен ден, плюс събота до 18 часа

Предложението е "паяците" да работят в делничните дни от 8:30 до 19:30 часа, а не от 8 до 19 часа както е сега. Аргументът е, че така родителите спокойно ще могат да си остават децата на детска градина и училище без да плащат за престоя сутрин. Като втори "положителен ефект" се посочва, че живеещите в зоната ще могат по-лесно да паркират личните си автомобили, след като се приберат от работа.

В събота работното време на синята зона се удължава с 4 часа. Сега в почивния ден паркирането след 14 часа в центъра е безплатно. Предложението е синята зона вече да работи до 18 часа в събота.

Удължаването на работното време на "паяците" в синята зона в събота "ще подобри условията за паркиране с оглед наличието на значителен трафик след 14 ч", е посочено в мотивите. Освен това бил общоизвестен фактът, че след 14 ч в събота възможностите за паркиране драстично намалявали.

Новото работно време на двете зони ще доведе и до промяна на работата на "паяците". Те ще влизат в тях само за автомобилите, на които е била поставена скоба и до края на работния ден на зоната водачът не е заплатил санкцията. Затова в делнични дни се предвижда "паяците" да влизат в двете зони в диапазона от 18:30 до 19:30 часа, а в синята зона в събота - от 17 до 18 часа.

Това ще доведе до повишаване на "правната култура" на гражданите и ще ги стимулира да си платят глобата, за да бъдат освободени колите им от поставените "скоби", е аргументът на вносителите на наредбата.

Безплатно паркиране за колите на театри и музеи

С промените в наредбата се предвижда и безплатно паркиране в центъра за автомобилите на държавните и общински културни и научни институти. Това са театри, музеи, библиотеки, операта, Българската академия на науките.

Целта е да се облекчи работата на актьорите и учените. Тяхната дейност "не е комерсиална, но е от определящо значение за обществеността" и трябва да им се окаже институционална подкрепа, е посочено в мотивите на предложението.

Над 2.5 млн. лв. инвестицията в новите 5000 места в зелена зона

Заложено е и разширяване на зелената зона с 4854 места в два столични района – долната част на кв."Лозенец" и улиците около ул."Иван Асен ІІ" в район "Средец".

Еднокртанта инвестиция в разширението на зоната ще бъде над 2.5 млн. лв. Средствата ще се използват за купуването на 200 нови "скоби" за нарушители и 12 нови автомобила за екипите, които ще ги поставят. Освен това ще бъде отворен офис в "Лозенец" за издаване на "винетки" за живеещите в платените зони. Очакванията са да бъдат издадени около 3400 стикера. Инвестиция ще бъде направена и в нов наказателен паркинг за репатрираните коли в кв."Яворов". Ще бъдат купени и 3 автомобила за поставяне на знаците с новото работно време. Ще бъдат ремонтирани и около 4620 кв.м в малките улички около ул."Цар Иван Асен ІІ" преди да се разчертаят новите платени места.

Очакваните годишни приходи от новите около 5000 места са изчислени на 4.63 млн. лв. Разходите ще са основно са заплатите на персонала – назначаването на 94 нови служители, които ще струват годишно малко над 1 млн. лв. Това прави средна брутна заплата на контрольорите около 950 лв. месечно, става ясно от представените разчети.

За да се освободят тротоарите от паркиралите автомобили, ще бъдат поставени 35 800 антипаркинг колчета, което ще отнеме до 6 месеца. След това ще се поставят знаците с новото работно време и указателните табели. Накрая ще се направи разчертаването на новите зелени зони, за което ще са необходими до 15 дни, е посочено в доклада. Това означава, че новите платени зони може да влязат в сила чак от 2018 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?