Зелената зона за паркиране в София се разширява с 4700 места

Първо в районите "Средец" и "Лозенец" от октомври, после и в "Оборище", "Красно село" и "Възраждане"

Снимка: <i>Mediapool.bg</i>

Зелената зона за паркиране в София ще бъде разширена. Първо в районите "Средец" и "Лозенец" с около 4700 платени места за паркиране от октомври, а след това и в "Оборище", "Красно село" и "Възраждане". Това стана ясно по време на обсъждането на предложенията на районните кметове на "Средец" и "Лозенец" от комисията по транспорт към Столичния общински съвет. Очаква се съветниците да гласуват разширението на зелената зона на последното заседание преди лятната ваканция в края на юли.

Към момента единствено жителите на район "Младост" се спасяват от въвеждането на платеното паркиране, защото новият районен кмет Десислава Иванчева не поддържа искането на предшественичката ѝ.

Увеличаването на зоните за платено паркиране в столицата се обсъжда повече от две години, но не стигаше до разглеждане на заседание на общинския съвет по различни причини.

Аргументът на районните кметове на "Средец" Мария Ачкова" и на "Лозенец" Любомир Дреков е, че хората в тези квартали искат да бъде въведено платено паркиране, за да се реши проблема с липсата на места и безразборното спиране на колите по тротоари и зелени площи.

Ачкова все пак призна, че обществено обсъждане по смисъла на наредбата не е правено в район "Средец", но е уведомила всички граждани и до нея "не е достигнало ясно изразено негативно становище".

Любомир Дреков е направил обществено обсъждане още преди години, на което е получил подкрепата на живеещите в "Лозенец" за разширяване на зоната.

Започва се с тези два района, защото кметовете са провели допитване сред населението и са най-напред с подготовката на документите, каза зам.-председателят на транспортната комисия Зафир Зарков пред Mediapool.

Нови 3500 места за платено паркиране в "Лозенец"

Зелената зона в район "Лозенец" се разширява с карето между булевардите "Евлоги и Христо Георгиеви", "Драган Цанков", "Джеймс Баучер" и "Черни връх".

Това ще осигури около 3500 места за платено паркиране, каза Любомир Дреков.

Той напомни, че искането за разширяването на зоната идва от страна на живеещите в нея и е още от 2014 г.

Така от октомври, ако спрете автомобила си около Университета по архитектура, строителство и геодезия, площад "Журналист", хотел "Хемус", ул."Златен рог", хотел "Кемпински-Зографски" и станциите около метрото ще трябва да платите по 1 лв. за час.

В район "Средец" зелената зона се разширява с 1200 платени места

Разширението на зелената зона в район "Средец" е в частта между бул. "Цариградско шосе", бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", ул. "Мизия", ул. "Хан Омуртаг" и бул. "Михай Еминеску".

По този начин местата за платено почасово паркиране в района ще се увеличат с 1224, от които 31 ще са за инвалиди.

Разглежда се възможност за допълнителни 30 места за паркиране по улица "Иван Асен II", която също е зелена зона, каза Ачкова.

Следват "Оборище", "Красно село" и "Възраждане"

Искане за разширяване на зелена зона има и от кметовете на районите "Оборище", "Красно село" и "Възраждане", каза Зафир Зарков.

Най-напред с подготовката е район "Оборище". Предложението на районния кмет Васил Цолов е за района около парка "Заимов" и бул. "Янко Сакъзов", за улиците от бул. "Васил Левски" до ул. "Васил Априлов".

За район "Красно село" предложението е за карето между бул. "Тотлебен", "Св. Георги Софийски", "Пенчо Славейков" и "Акад. Иван Евст. Гешов" плюс улиците около Софийския районен съд в жк "Лагера".

Срещу това решение категорично се обявиха живеещите в кв."Лагера", които събраха подписка миналата година и я внесоха в Столичната община.

През последните две седмици живеещите в кв."Лагера" около съда са подложени на тормоз от паяците, въпреки че зоната все още не е станала „зелена“. Всеки ден преди обяд, няколко паяка задължително минават и вдигат неправилно паркирали коли върху тротоари. Акцията е по нареждане на Столичния инспекторат най-вероятно след получени сигнали, казаха вдигащите автомобилите служители на Центъра за градска мобилност.

Предложението за район "Възраждане" е за платено паркиране в районите около Женския пазар и пазара "Димитър Петков".

През миналия мандат имаше предложения за разширяване на зелена зона и в районите "Младост" и "Триадица", но настоящите районни кметове не са внесли такива в общинския съвет.

Предишният районният кмет на "Младост" Цвета Авджиева искаше въвеждане на платеното паркиране в района около бизнес парка в кв."Младост 4" и около пазара в кв."Младост 1", а на "Триадица" в улиците около пазара "Иван Вазов".

Какво предстои

Към момента транспортната комисия одобри предложенията само на районните кметове на "Средец" и "Лозенец".

Предстои експертите от общинското дружество "Център за градска мобилност" да изготвят становище по тях. То ще послужи за основание на промяна в Наредбата за организация на движението на територията на Столичната община, в която новите зони ще бъдат отбелязани.
Очаква се това предложение да влезе за разглеждане на последната сесия на общинския съвет преди лятната ваканция. В дневния ред на сесията в четвъртък не е предвидено.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес