Разследващите си затвориха очите за още един запис на Бойко Борисов

Бойко Борисов. Сн. БГНЕС

Софийската районна прокуратура е отказала още в началото на тази година да разследва аудиозаписи на Бойко Борисов, изпратени до държавното обвинение от сайта "Биволь", съобщи в петък "Правен свят".

През май миналата година "Биволь" публикува запис с гласа на Борисов, на който той се чува да обяснява на своите събеседници как се разпределят обществени поръчки. "Биволь" изпрати диск със записа до главния прокурор Сотир Цацаров. Медията обясни, че е получила файла от платформата "Болканлийкс".

В анонимния мейл имаше и обяснителни бележки, че записът е част от унищожени СРС заради предстояща тогава прокурорска проверка. В него се твърдеше, че записът е унищожен на 29 март 2013 г. сутринта по разпореждане на Цветан Цветанов, който "изнудил" служителите на СДОТО.

Според обяснението записът бил направен на тайно събрание на елита на ГЕРБ в хотел на Валентин Златев в Правец, състояло се след местните и президентските избори през есента на 2011 година. Идеята на анонимния подател бе да покаже, че бившият вътрешен министър Цветан Цветанов подслушвал всички дори и след като вече не бе министър, а целта на подслушването била да се рекетират бизнесмени.

Записът е с много лошо качество и при прослушване изглежда, че устройството е спирано и пускано, а от него се чуваха няколко реплики на Борисов.

"...Как ще регулирате този въпрос (не се разбира)... сиреч трябва да тича, да обикаля, да раздава бюлетини, да обяснява, да прави събрания – това е много работа. Когато има ентусиасти това да го правят, това е добре. Но в много от случаите тези хора трябва да бъдат овъзмездени за тази си дейност (не се разбира)...

Следващото, което... (не се разбира) общинската корупция къде я генерират. Да речем на тая маса сме хора, с които сме спечелили сега изборите. И да речем една фирма, общинска, сядаме и си я разделяме по квоти... (не се разбира)... Утре има обществена поръчка. Нали така? Примерно ремонт на училища, на пътища, това купуват се, трамваи, влакове, няма значение...(не се разбира)... различни неща, горива, закуски... всичко. Има търг. Тогава... (не се разбира)... тоя търг е за мойта фирма... (не се разбира)... Нали, разбирате?".

От начина, по който е протекла проверката, се разбира, че нейната цел е била да установи кой е направил записа, а не какво е искал да каже лидерът на ГЕРБ. В крайна сметка прокуратурата не е успяла да установи кой, кога и защо е записвал Бойко Борисов и е прекратила проверката.

През последните няколко дни се разбра, че държавното обвинение е прекратило още две дела, свързани с бившия премиер – за смъртта на Тодор Димов – Чакъра и за скандала "Ало, Ваньо".

Споделяне

Още по темата

Още от България