РБ и ПФ ще се опитат да затворят казуса "Исмаилов" без много шум

"Едни ченгета се изживяват като националисти-патриоти, други - като борци за права и свобода на турците и мюсюлманите"

Орхан Исмаилов остава зам.-министър на отбраната.

Патриотичният фронт няма да оттегля подкрепата си от кабинета "Борисов", а Реформаторският блок няма да оттеглят заместник-министъра на отбраната Орхан Исмаилов. До такова съгласие са стигнали представителите на двете формации в петък след поредица от неофициални разговори в Народното събрание, научи Mediapool.

Стои обаче въпросът как да бъде представен компромисът, така че нито една от спорещите страни да не изглежда, че е претърпяла поражение.

Всичко започна с настояването на лидера на НФСБ и съпредседател на ПФ Валери Симеонов зам.-министър Исмаилов да бъде оттеглен от поста, тъй като е "позор" за Министерството на отбраната. "Орхан Исмаилов не може да бъде там просто защото е представител на една протурска партия", обяви още Симеонов на 19 ноември.

Последва среща при премиера Бойко Борисов, който прехвърли спора за решаване между РБ и ПФ. Междувременно стана ясно, че лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, другия съпредседател на ПФ, няма толкова голям проблем с назначението на Исмаилов, който, по думите му, притежавал професионалната квалификация за заемания пост, но пък ПФ имал възражения срещу етническите партии въобще.

Според неофициална информация на Mediapool, на среща между двете формации е станало ясно, че фронтът няма кой знае какъв проблем с назначението освен, че се е вдигнал "много шум в телевизия СКАТ", чийто собственик е Симеонов. Зрителите на канала са около 200 000 избиратели на ПФ. Затова в последния ден от работната седмица ПФ и РБ са сключили договорка за медийна тактика, с която да изпуснат парата и да тушират напрежението.

За РБ случаят "Исмаилов" вече е приключен. Те няма да повдигат повече въпроса за искането на националистите зам. -министърът да бъде оттеглен, както и с нападките към фронта, че атаката срещу Исмаилов е на етническа основа.

ПФ ще се опитат да обяснят на зрителите си, които са и избиратели, че Орхан Исмаилов не е член на НПСД, че всъщност бил добър професионалист и претенциите за смяната му са неоснователни, но пък са дали възможност да се чуе мнението на фронта за етническите партии.

"На по-късен етап дори ще пробваме да затоплим и отношенията между НПСД на Корман Исмаилов и ПФ, но за това се иска повече време и доста по-добра медийна стратегия", разказаха от РБ.

Провокираният от Валери Симеонов скандал постави под светлината на прожекторите сравнително слабо известната досега партия Народна партия "Свобода и достойнство" (част от РБ) и даде повод за множество публични изяви на лидера ѝ Корман Исмаилов.

В петък сутринта той се изяви по БНТ и потвърди, че Реформаторският блок няма да изтегли зам.-министъра, само защото се казва Орхан Исмаилов, а не се казва примерно Иван Иванов.

"Сега от този случай ще проличи доколко правителството и най-вече премиерът е зависим от гласовете на националистите", коментира лидерът на НДПС.

"Аз вече се въздържам от това да ги наричам Патриотичен фронт. Аз ги наричам Националистически фронт. Защото избуяват на преден план, изникват едни ксенофобски, антитурски, ще видите след време и силни антиромски и антимюсюлмански нагласи и настроения", продължи Корман Исмаилов.

Той посочи, че кампанията срещу назначението на Орхан Исмаилов за заместник-министър на отбраната се гради на лъжи, внушения и клевети. Орхан Исмаилов, например, никога не е бил член на ДПС, не е бил член на НПСД, както се твърди. "Бил е кандидат в листите на коалиции, в които ние сме участвали, и на коалицията Реформаторски блок на последните избори", посочи Корман Исмаилов.

За неговата формация при такива назначения най-важното е "тези хора да са честни, достойни, некорумпирни, да имат нужната квалификация, да работят в интерес на институцията, да не разделят и да не противопоставят хората".

"Диалог може да има по всякакви теми, но компромис с ценностите не може да има", каза Корман Исмаилов, коментирайки стабилността на правителството.

"Ние възпроизвеждаме едни модели на разделение, на противопоставяне от тоталитарната държава, които в днешно време се разиграват на терена на политиката от ченгетата в политиката. От една страна имаме едни ченгета, които се изживяват като националисти-патриоти, а от другата страна – други, които се изживяват като борци за права и свобода на турците и мюсюлманите в страната. Те много добре си разиграват театъра и картите", заяви Корман Исмаилов.

Попитан дали може да се стигне до излизане на формацията му от РБ заради напрежението, което се създава с ПФ, той отговори, че "в политиката всичко е възможно".

"Аз очаквам по тези тема да има още много по-висока ескалация на напрежението, защото националпопулизмът е комбинация между краен етнонационализъм и краен политически популизъм. Това ще се случва и от едната, и от другата страна. Ще има провокации и от страна на ДПС. Всичко, което се случва в момента, донякъде обслужва и ДПС и тяхната кадрова политика, опитът да се създаде една политическа номенклатура в администрацията", коментира Исмаилов.

Споделяне

Още по темата

Още от България