Румънският Конституционен съд реши:

Референдумът е невалиден, Бъсеску остава президент

Референдумът е невалиден, Бъсеску остава президент

Резултатите от референдума за отстраняване от поста на румънския президент Траян Бъсеску са невалидни. До това решение е стигнал Конституционният съд на Румъния с шест гласа "за" и три "против".

Председателят на Конституционния съд Аугустин Зегрян заяви, че от гледна точка на организацията референдумът е бил валиден, но не е събран изискваният от закона кворум, тоест 50 процента плюс един от избирателите.

Според данни на Централното избирателно бюро 87,52 процента от гласувалите на референдума на 29 юли са се обявили за отстраняване на Бъсеску, но не е достигнат минималният праг на участие от 50 процента плюс един от имащите право на глас. Според данните на бюрото избирателната активност е била 46,24 процента.

Управляващата левоцентристка коалиция смяташе, че Конституционният съд трябва да вземе под внимание не официалните избирателни списъци, а неокончателни данни от преброяването през 2011 г. Така в постоянните избирателни списъци можели да бъдат включени 14,8-14,9 милиона румънци, като от първоначалния брой от 18,2 милиона души се извадят 3,5 милиона души с документи с изтекъл срок, с местожителство в чужбина или със забрана на избирателните права.

Според президента Траян Бъсеску пък, изваждането от постоянните избирателни списъци на румънците с местожителство в чужбина и на тези с изтекъл срок на документите би било незаконно.

Траян Бъсеску ще започне отново да упражнява конституционните и законовите правомощия на президент на Румъния от датата на публикуване на решението на Конституционния съд за референдума на 29 юли в Държавен вестник, се казва в официално съобщение на Конституционния съд.

От датата на публикуване на решението на Конституционния съд в Държавен вестник ще се прекрати временният мандат на Крин Антонеску като президент.

Решението на Конституционния съд се представя на съвместно заседание на парламента. То е окончателно и задължително, се посочва още в комюникето.

Информационният сайт Зиаре отбелязва, че парламентът в момента е във ваканция, което може да забави процедурата по връщане на поста на Бъсеску.

Временният президент Крин Антоенску заяви на пресконференция, че както той, така и членовете на неговата Национално-либерална партия (НЛП) ще спазят решението на Конституционния съд. Същевременно Антонеску заяви, че смята решението на съда за несправедливо.

"Процедурите, които следват, ще бъдат преминати, никой не поставя под съмнение спазването на решението на Конституционния съд. Смятаме решението за несправедливо, защото игнорира едно реално мнозинство от гражданите, което трябваше да представлява кворум. Конституционният съд отказа да вземе предвид, че най-малко 2 милиона румънски избиратели не можеха да фигурират в постоянните списъци и не можеше да бъдат взети предвид за кворума", заяви Антонеску.

Антонеску каза също, че няма да се оттегли от политическия живот, както бе заявил по-рано. "Бях казал, че ако Бъсеску не бъде отстранен от волята на румънските избиратели, ще се оттегля окончателно от политиката. Няма да се оттегля от политиката, защото Траян Бъсеску в действителност беше отстранен от мнозинството от румънските граждани. Сега и аз, и НЛП оставаме в услуга на хората, които са онеправдани, които си казаха думата, и то толкова убедително", заяви Антонеску.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Какво очаквате да свърши служебното правителство?