Референдумът за "джендъра" вече трябва да е "бърз"

БСП не се разграничи от идеите на ВМРО, но поиска спешно нови закони срещу домашното насилие

Референдумът за "джендъра" вече трябва да е "бърз"

Истерията покрай "джендъра", провокирана от ВМРО и БСП, вече е отвъд аргументите "за"или "против" ратификацията на Истанбулската конвенция и в петък вече изглеждаше като "бърз референдум за гей браковете".

Преди ден вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов обнародва на партийния си сайт намерението за такова допитване, сега призова "да хващаме бика за рогата и бързо да успокоим обществото с референдум искат ли българите еднополови бракове, трети пол и джендър идеология".

"Не налагам на никого какво ще прави под юргана, но във време на демографска криза да учим децата как да си сменят пола, вместо да ги учим на традиционни ценности..,", допълни той многозначително.

"Ако искаме да успокоим обществото, нека да направим референдум "за" или "против" еднополовите бракове, три и повече пола, джендър идеологията в учебните програми", обясни за втори път за два дни Каракачанов.

В Хърватия и в Унгария са "заковали" въпроса с един референдум - "за" или "против" третия пол, еднополовите бракове, да направим като тях, призова той. И подчерта, че веднъж завинаги трябва да се приключи "с тази безсмислица", а отговорът на обществото е начинът темата да бъде затворена.

По думите на Каракачанов, с конвенцията на Съвета на Европа и впоследствие с други законодателни промени, ще ни бъде наложено да приемаме еднополови бракове, джендър идеологията, трети пол. Това е политика, която се налага не много демократично от определени европейски кръгове на страните членки на ЕС, разясни той. И допълни, че не желае "никой да ми налага на мен, че има трети пол, че на децата ни трябва още в детската градина да им обясняваме, че било тенденция да си сменяш пола, както в това помагало, което се появи".

Преди това председателят на БСП Корнелия Нинова заяви в кулоарите на парламента, че предложението на Каракачанов и въпросите ще бъдат обсъдени от парламентарната група на социалистите, които първи предложиха референдум с въпрос "за" или "против" ратификацията на Истанбулската конвенция.

Как ще бъде формулиран въпросът в референдума, ще реши пленарната зала, подчерта тя. Нинова не разкритикува "инициативата" на националистите, които съвсем очевидно подменят политическия разговор по темата.

За да не излезе, че отказвайки да ратифицира конвенцията, БСП насърчава домашното насилие, социалистите внесоха промени в Закона за защита от домашното насилие, които целели "реални действия". По думите на зам.-председателя на групата Драгомир Стойнев БСП предлагат във всяка област на страната да се изгради поне по един кризисен център за лица, пострадали от домашно насилие. От БСП искат изграждането, поддържането и управлението на тези центрове да се осъществява по реда на Закона за социалното подпомагане, т.е. от държавният бюджет. Според Стойнев издържането на центровете ще струва на бюджета около 2.5 милиона лева на година. В момента в цялата страна има 5 центъра.

Това е поредна стъпка от законодателни промени, които БСП обеща да внесе с цел борба с домашното насилие, каза Стойнев и настоя законопроектите по тази тема да бъдат гледани възможно най-скоро в парламентарните комисии.

Призоваваме ГЕРБ, ако са откровени и наистина желаят да се борят с домашното насилие, то тогава този законопроект да бъде приет в най-кратки срокове, каза Стойнев.

Междувременно БСП опитаха да се оправдаят абсурда, че по време на Съвета на ПЕС през декември Нинова и представители на партията практически са подкрепили Истанбулската конвенция, тъй като не са изказали никакви възражения и резерви.

БСП е преценила да изрази отношението си към Истанбулската конвенция, като не участва в гласуване по нея в Съвета на ПЕС, каза Кристиян Вигенин, който е участвал в Съвета на ПЕС.

"Въпрос на преценка на всяка партия е по какъв начин да изрази отношението си към текстове в резолюциите", отбеляза той.

Вигенин каза, че българската делегация не е подкрепила тези текстове и не е участвала в гласуването."Имала е технически и други възможности - можела е да гласува против, можела е да изкаже резерви. БСП е преценила, че няма нужда да направи това. И негласуването в Съвета на ПЕС сме счели за достатъчно като израз на отношение към този текст", каза той. "Да се връщаме назад, да се занимаваме с процедурни въпроси смятаме, че е нелогично и не е редно."

Споделяне

Още по темата

Още от България