Реформа в градското планиране на София вместо смяна на едно име с друго

В избора на главен архитект инициативният комитет от урбанисти и архитекти ще е наблюдател, а не оценител

Реформа в градското планиране на София вместо смяна на едно име с друго

Смяна на модела и смела реформа е необходима в системата на градското планиране в София, а не смяна на едно име с друго. Това се казва позиция на Инициативен комитет (ИК) от над 50 урбанисти, архитекти и общественици във връзка с избора на нов главен архитект на столицата, който стартира в сряда и Столичната община публикува условията в конкурса, като кандидатите имат 14-дневен срок да подадат документи.

Избирането на нов главен архитект само по себе си няма да доведе до промяна на модела и прекъсване на порочни практики, свързвани с тази длъжност през последните години, смятат от ИК. 

"Както неведнъж заявявахме в разговорите с представители на Столична община, нужна е смяна на модела, разделяне на отговорностите и смела реформа на системата за градско планиране, с цел да се избегне съсредоточаването на цялата власт в една фигура, какъвто беше случаят с предходния главен архитект", се казва в позицията на ИК.

Според тях "така замисленият конкурс ще доведе до замяната на едно име с друго, без да се прави опит за подобрение на системата, отговорна за планирането на столицата".

За инициативния комитет запазването на структурата на длъжността без ясно и публично заявена воля за обновление е крайно незадоволително.

"Опасяваме се, че обявяването на конкурса, без той да е обвързан с категорична заявка за работа по предстояща реформа, е сигнал, че Столична община предпазва статуквото и не осъзнава нуждата от промяна на една компрометирана система, достигнала своя предел", посочват от ИК. Те са убедени, че е нужна реформа и призовават към започването на дискусии по въпроса.

"Дошло е време за смели ходове. Смелост, която да въведе система за планиране, която да предостави качествено публично пространство и безопасна среда на всеки; която да улесни административното обслужване на гражданите и бизнеса; която да се базира на визионерско планиране на града, което включва всички, вместо единствено анонимни експерти; която да е отворена към иновативни походи, за да може София да формулира своето устойчиво бъдеще като град, който продължава да се развива и расте; която ще позволи на София да се конкурира с други градове в Европа в надпреварата за предоставяне на качествени условия за живот за гражданите си независимо от социалния им статус", се казва в позицията на ИК.

Според тях само след реформа на системата за планиране на София ще е възможна качествена и устойчива реализация на нови идеи за бъдещето на столицата. Като например е посочена визията за устойчиво развитие на София като зелен град.

Инициативният комитет призовават кмета Йорданка Фандъкова да се ангажира с конкретни срокове, в които да се направи реформа на модела на градоустройственото планиране.

Във вторник Фандъкова каза, че очаква от "кандидатите в своята концепция да развият и идеята за обособяване на звено, което да изготвя задания, анализи, проучвания и оценки в сферата на градоустройството и устойчивото развитие". Тя посочи, че одобрява предложението на ИК за визионерския орган и смята, че София има нужда от такова аналитично звено.

По повод намерението на кмета членове на ИК да бъдат включени в конкурсната комисия от Инициативния комитет изразяват готовност да участват с наблюдатели в процеса на избор на главния архитект. "Участието в журито би било в противоречие с изказаната от нас позиция", е посочено в становището на ИК.

От ИК припомнят, че на 25 ноември 2015 г. са внесли и писмо, в което апелират оставката на Петър Диков от поста главен архитект да бъде използвана като повод за едно по-широко и обстойно преосмисляне на системата за градско планиране на столицата. Последвала е среща на 8 декември с представители на общината и СОС, на която е постигнато съгласие да се изготви и представи конкретно предложение за реформа в системата за градско планиране на София. Такова е внесено до кмета на Столичната община, до председателя на Столичния общински съвет (СОС) и до председателите на постоянните комисии по образование и  култура и по устройство на територията и архитектура на 5 януари 2016 г.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?