Реформаторите са против актуализация на бюджета и нови заеми

Мартин Димитров

Да не се актуализира бюджетът и да не се взимат заеми. Такава позиция изрази Реформаторският блок в понеделник по повод искането на президента, ГЕРБ и ДПС.

 

Въпреки категоричната съпротива на БСП, двете партии успяха да прокарат решение за извънредно заседание на парламента във вторник, което да обсъди внесения преди десетина дни правителствен законопроект за актуализация на държавния бюджет.

 

Реформаторският блок е на мнение, че трябва да се актуализира само бюджетът на Здравната каса.


Реформаторите се обявиха и срещу искането на президента парламентът да гласува решение, с което служебният кабинет да може да преговаря с финансови институции и да взима заеми. Според тях дългът не бива да се увеличава.

 

Десните партии настояват за мерки, които да стимулират приходите и да намалят разходите чрез реформиране на различни обществени сектори.

 

Бившият лидер на СДС Мартин Димитров, който сега е в Гражданския борд на Реформаторския блок, напомни предупрежденията си за дупката във финансите на държавата. Отварянето на вратата за допълнителни разходи и дългове има опасност да предизвика спирала от дефицити и задлъжнялост, която колкото по-дълго продължи, толкова по-трудно би могла да бъде овладяна, допълни той. Димитров подчерта, че един от най-тежките проблеми на предложената актуализация е отсъствието на концепция или мерки за ограничаване на разходите.


Найден Зеленогорски отбеляза, че Реформаторите винаги са настоявали да бъде спряно прахосването на 500 млн. лв. предвидени за проекти в определени общини, а неизразходваните средства да бъдат върнати в държавния бюджет. По думите му това е само един пример за нуждата от намаляване на излишни разходи. Той допълни, че тези средства се разпределят по субективен път и се прилагат неясни критерии.


Оставката на правителството на кабинета "Орешарски" е успех за едногодишните усилия на протестиращите и на Реформаторския блок като единствената политическа сила алтернатива на това управление и на статуквото, коментира на председателят на СДС Божидар Лукарски. Той допълни, че за Реформаторите е от изключително значение да продължи да бъде коректив на случващото се в политическата обстановка в България.


Реформаторите повториха, че партията на Бойко Борисов ще им бъде конкурент на предстоящите избори.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?