Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Плевнелиев, Орешарски, ГЕРБ и ДПС в един отбор за ревизия на бюджета и нов дълг

Планът за спасяване на КТБ с държавни пари е актуален

35 коментара
Йордан Цонев и Бойко Борисов в пленарната зала на парламента. Сн. БГНЕС

Мощна коалиция между президента, отиващото си правителство, ГЕРБ и ДПС стои зад плановете за незабавна актуализация на бюджета и вдигане тавана на дълга, с което да развърже ръцете на служебното правителство да договаря заеми, каквито правомощия то по принцип няма. Против това е БСП, но ГЕРБ и ДПС имат достатъчен брой депутати, за да гласуват правителствения законопроект.

 

Президентът Росен Плевнелиев настоя в петък парламентът да актуализира бюджета, да разреши на служебното правителство да договоря външни заеми и да смени управителя на БНБ. Тези три искания той отправи преди ден на политическите консултации с БСП, ГЕРБ и ДПС след като оставката на кабинета "Орешарски" бе гласувана.

 

Правните норми са важни, но не единствени – необходимо е отговорно поведение, заяви Росен Плевнелиев пред депутатите.

 

Категорично против се обявиха единствено социалистите, които след избухналите остри пререкания в парламента отидоха в Министерския съвет да увещават премиера в оставка Пламен Орешарски да оттегли проекта за актуализация на държавния бюджет, внесен в НС на 16 юли.

 

Орешарски: Ще се наложи КТБ да бъде спасявана с пари от бюджета

 

Орешарски обаче даде да се разбере, че едва ли ще оттегли законопроекта.

 

"Ние внесохме този вариант обмислено, а не необмислено, за да не създаваме напрежение и да позволим служебният кабинет да работи нормално. Това е в интерес на всички български граждани. Според мен, никой няма интерес от допълнително напрежение. И без това напрежението не е малко", заяви той.

Орешарски повтори, че изпълнението на бюджетите на Здравната каса и на държавата е добро, но има притеснение, че следващият парламент ще заработи едва в края на октомври.

 

Другият важен акцент в неговото изказване беше, че ситуацията с Корпоративна търговска банка (КТБ) ще се спасява с пари на данъкоплатците, независимо от съпротивата на граждански организации. Според него и това ще се наложи: "Въпросът е, че евентуалните потребности в момента спрямо затворената банка са по-големи, поради което изисква подкрепа и от страна на държавата. Вярвам, че БНБ ще върви към стриктно изпълнение на закона, но вече ми сигнализираха, че то не е много сложно да се види, като погледнете две числа, че има разминаване и че трябва подкрепа и от страна на кабинета, като минат и през предишните мерки, но се страхувам, че накрая ще стигнат и до републиканския бюджет. Това имам предвид", каза Орешарски.

 

Не е ясно дали договореностите между президента, премиера в оставка и ДПС и ГЕРБ включват план служебното правителство да се заеме със спасяването на КТБ. Банката е затворена до 21 септември, но по закон може да не отвори врати до 21 декември.

 

До момента няма съгласувано решение между трите институции плюс БНБ как да се действа с КТБ, но поне публично всички (без Орешарски, който вече е в оставка) се кълнат, че са против спасяване на вложители с пари на данъкоплатците. Всички (без ДПС) се отрекоха и от първоначално внесеният от БНБ специален закон за КТБ, който предвиждаше държавата да поеме задълженията "колкото е необходимо – толкова" (по думите на гуверньора Иван Искров).

 

Президентът Плевнелиев не посочи конкретни параметри за ревизията на бюджета. Внесеният от кабинета проект е до голяма степен свързан с кризата в КТБ и плана на институциите за спасяване на влоговете в нея при пълна неяснота каква точно е капиталовата дупка в банката. Предложеното от правителството драстичното вдигане на дълга с 3.4 млрд. лв. и намаление на приходите с 500 млн. лв. вече бе отхвърлено от БСП, които смятат, че по този начин ще признаят провал на управлението.

 

Според правителственото предложение 725 млн. от новия дълг е за покриване на допълнителния дефицит, останалите 2.7 млрд. са буфер заради ситуацията в КТБ. Освен това се предвижда държавна гаранция в размер на 2 млрд. лв. на Фонда за гарантиране на влоговете в банките, за да може той сам да емитира ДЦК, които да бъдат използвани в евентуална схема за спасяване на КТБ.

 

ГЕРБ от своя страна твърдят, че тази актуализация е крайно недостатъчна и настояха за увеличаване на дефицита на 7% от БВП.

 

Нова конфигурация: ГЕРБ и ДПС срещу БСП

 

Трите искания на президента към НС очертаха нова конфигурация в парламента – на ГЕРБ и ДПС срещу БСП.

 

"Разпускането на парламента не означава разпускане на парламентарната система и заменянето ѝ с президентска. Нека оставим на българския народ да каже кой е най-достоен да се заеме с решаването на въпросите за БНБ, дълговете, бюджета”, заяви от трибуната председателят на групата на БСП Атанас Мерджанов.

 

Той припомни, че само преди година държавният глава е бил на обратното мнение и

припомни думите му: "Актуализацията на бюджета не е акт, който следва да се гласува бързо по неясни причини".


Днес твърдението на Плевнелиев е коренно различно. "Той иска служебното правителство да може да иска заеми, за да си осигури комфортен буфер, а само преди една година казваше, че актуализацията не е насочена към активна политика за повишаване на конкурентоспособността", каза още Мерджанов. Той отхвърли твърденията, че се оставя дупка в бюджета, но призна, че е необходима актуализация на бюджета на НЗОК и БСП ще я подкрепи.

 

Борисов: Ще ви се подигравам, ако внесете актуализация в следващото НС

 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, която рядко прави изявления от парламентарната трибуна и предпочита такова в кулоарите, не издържа и взе думата, за да припомни на БСП, че именно правителството в оставка на Орешарски е внесло актуализация на бюджета. Борисов прикани социалистите да си представят как в следващия парламент "ГЕРБ има 90 депутата" и отказва да прави правителство, а БСП и ДПС отново формират свое. "Представяте ли си, г-н Мерджанов, как ще ви се подигравам, ако тогава внесете тази актуализация”, запита Борисов.

 

По повод приказките, че вече е направил коалиция с ДПС, той каза на БСП: "Не аз се целувах на "Орлов мост”, не аз. И не аз съм виновен, че ДПС се държат много по-отговорно от вас. Това ми е проблем, защото всеки ден трябва да обяснявам, че не съм в коалиция с тях. Не съм виновен, че разумът е такъв и надделява”.

 

Борисов, който очаква партията му да се върне на власт след изборите и не иска бъдещото му правителство да се ангажира с нови заеми, има политически интерес актуализацията да бъде приета от отиващия си парламент, а новият дълг да се "припише" на служебния кабинет. Тъкмо обратен е политическият интерес на БСП – правителството с неин мандат вече подаде оставка и партията не е мотивирана по никакъв начин да осигурява финансов комфорт на бъдещо управление, в което може и да не участва, но да носи пасивите за повишението на държавния дълг.

 

Макар че седмица преди да подаде оставка правителството "Орешарски" внесе в НС проект за актуализация на бюджета, след като БСП го оспориха, финансовият министър каза, че не е задължително това да се случва, защото оставял значителен фискален резерв.

 

"Компромисът" на ГЕРБ да се съгласи с по-скромна актуализация

 

Централният аргумент в реториката на ГЕРБ и ДПС е, че именно кабинетът "Орешарски" е предложил актуализация на бюджета. Йордан Цонев от ДПС я подкрепи в петък с мотива, че винаги са подкрепяли правителството и не искат да го бламират. "Не ДПС върши предателство към този кабинет, а Коалиция за България”, заяви той.

 

Бойко Борисов пък изтъкна какъв голям компромис за неговата партия е да подкрепи проект на този кабинет. Той е готов и на още един "компромис" - да оттегли исканията на ГЕРБ за по-голям размер на актуализацията, стига да бъде приета поне предложената от самото правителство.

 

ГЕРБ и ДПС имат достатъчно мнозинство от 130 депутати, за да ревизират държавния бюджет и тавана на външния дълг, което е свързано с второто искане на президента - служебното правителство да може да сключва договори за външни заеми.

 

Таванът на държавния дълг да се вдигне "поне с 5.5. млрд. лева"

 

Исканията на Плевнелиев изглеждат като предварително съгласуван ход. Веднага след затварянето на КТБ и последвалата краткотрайна паника около ПИБ, Бойко Борисов заговори за нов заем от МВФ в размер на 5-6 млрд. лв.

 

В петък, защитавайки искането на държавния глава, той обясни, че ставало дума за увеличение на тавана на държавния дълг "с поне 5.5 млрд. лв." Бих могъл да ви кажа сумата точно цифра по цифра, но ще застрашим банковата система и затова ще си мълча", каза лидерът на ГЕРБ.

 

Зам.-председателят на ДПС Алиосман Имамов коментира пред репортери, че по принцип не трябва да се разширяват пълномощията на служебния кабинет, но когато ситуацията е извънредна и несигурна, би могло да се помисли за това. Според него сегашната ситуация може да се определи като извънредна, особено по отношение на стабилността на банките. "Би могло да се обсъжда някакъв вариант, свързан с осигуряване на необходимите финанси", каза той.

 

По сходен начин се разигра и искането за смяна на управителя на БНБ Иван Искров. Бойко Борисов дни наред публично му искаше оставката заради "накърнената репутация" на БНБ във връзка с кризата с КТБ. Преди ден на консултациите си с партиите президентът Плевнелиев е поискал същото, като е предложил подуправителя на БНБ Калин Христов да бъде избран на поста.

 

Атанас Мерджанов от БСП заяви, че маските са паднали и ясно е проличала новата коалиция между ГЕРБ и ДПС, които заедно с Плевнелиев имат общо мнение за бюджета. Мерджанов припомни, че Калин Христов е човекът, който искаше да въведе банковата ваканция, която щеше да навреди на икономическия живот в страната. Той подчерта, че новият управител на БНБ трябва да се избере от редовно избраното ново Народно събрание.

 

ГЕРБ и ДПС няма да могат сами да сменят управителя на БНБ, тъй като за целта са нужни 160 гласа.

 

Междувременно в пленарната зала бе гласувано извънредно заседание на парламента на 29 юли, на което да разгледани актуализация на бюджета на НЗОК и актуализация на държавния бюджет. В знак на протест след това решение социалистите напуснаха залата. В кулоарите Корнелия Нинова коментира, че "в настоящия парламент се формира ново мнозинство – между ДПС и ГЕРБ в подкрепата на исканията на президента”. БСП определиха тези искания като противоконституционни, тъй като прехвърляли върху служебното правителство правомощия, което то няма по конституция.

Коалиция с ДПС няма да правя: Не сме целували с Местан

 

Междувременно Бойко Борисов отново заяви, че коалиция с ДПС няма да прави.

 

"Това не значи, че не можем да бъдем толерантни като политически партии и това сме длъжни да го направим – все пак етническият модел е важен за България", коментира той пред репортери в НС. "Ние сме обяснили, че ако нямаме 121 депутати, да вземат и да си оправят бакиите тогава", допълни той.


Борисов изтъкна, че на всички е ясна нуждата от актуализация на бюджета. На въпрос дали е възможно след изборите през октомври заедно с ДПС отново да взимат управленски решения, без формално да са в коалиция, за да спасяват държавата, той отговори: "Ако се налага да се спасява държавата – да". На уточнението, че най-вероятно ще се наложи, лидерът на ГЕРБ отвърна: "Еми като се наложи, ще знаем, че БСП го е довела до този хал".

 

Той допусна и друг сценарий: Оттук нататък БСП виждате какво правят – може пак с ДПС, ама по друг начин. Те ще се съберат след два месеца и половина , но тогава, като предложат актуализация, ще се явим тук, ще блокираме залата, няма да излизаме от нея.

 

След това Борисов припомни как една година БСП и ДПС взимаха безотговорни решения с помощта на "Атака", как Сергей Станишев и Лютви Местан символично се целунаха на Орлов мост на съвместния митинг на управляващите и пр. "Ние не сме се целували с Местан. Когато се целуваме, тогава ще ми напомняте", каза той.

 

Борисов обясни, че ГЕРБ и ДПС ясно мотивират темите, по които имат една позиция – да бъде предложена Кристалина Георгиева за еврокомисар, да бъде актуализиран бюджетът и да бъде сменен управителят на БСП Иван Искров.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

35 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. StefanK
  #35

  Единственото наше спасение от обединената олигархия е, обединяването на шест милиона граждани и регистрирането на обща организация, като гръбнак на гражданското общество,за да станем ние,суверенът,първа политическа сила в страната и да сменим политическата система и да осигурим един по-добър и по-достоен живот за себе си и за нашите деца и внуци! Завесите вече паднаха!Всичко зависи само от нас,милионите потърпевши,толкова дълго лъгани, мамени и ограбвани,за да плащаме ние сметката,а не тези,които

 2. nik
  #34

  Плевнелиев и Борисов си играят тяхната игра.Това, че Орешарски и Местан влязоха в нея не е притеснително. Въпросът е нужна ли е тази актуализация, а не дали я подкрепят Орешарски и Местан. Ами, нужна е. И сега, какво, Плевнелиев и Борисов да се откажат, защото ще се опетнят с подкрепата на Орешарски и Местан? Друго нещо е дали Борисов ще получи или не пълно мнозинство. И дали ще се изкуши да прави ортаклък с ДПС при липса на такова. Коалция с РБ е това от което страната се нуждае.Но как да стане

 3. borisboy
  #33
 4. Антон
  #32

  Ха-ха-ха, любопитен момент от най-новата история на горката ни Татковина - как юнаците, от и на, старите служби (ДС, които толкова много мразим, нали?) да пробутат на "населението" поредното си пето (ПЕТО!) управление. Вчера писах на един възторжен победител над олигархията, да не брои Беров - само последните четири последователни.
  Преди 25 год. две банди си разделиха промишления и финансовия капитал. Единият главатар умря във Виена от естествена смърт, другият от не толкова естествена, на "Латинка"

 5. daskal
  #31

  Ау, каква изненада! Нали? :)

 6. Тончо
  #30

  Нещо много се разбързаха, Данчо ментата вече стана приятел на Бибитко.
  Служебното правителство е за това,за да извърши всички възможни непопулярни мерки. И после като дойде тиквата на власт ,да не му са налага да прави такива,а да стане бащица на народа. ДПС също ще бъде вътре в следващото НС и пак ще зависи от него какво да се прави. Уж и БСП и ГЕРБ са силно про-бъларски партии, но издишат силно при
  факта, че в края на краищата А.Доган управлява стрната.
  И ще продължи да я управлява докато цари

 7. ivancho ivanov
  #29

  Защо е този панически страх от актуализация на държавния бюджет от страна на БСП? До днес всичко било финасово наред в държавата,но годината има още много месеци. Да не би там нещо да се крие? БСП/БКП не могат да казват истината - историята изобилства с примери. Дошло е времето да се закрие Столетницата и почтените и злоупотребени нейни членове, ако искат, да си образуват нова партия без руска агентура и омърсена биография. БСП/БКП се свива и ще изчезне биологически с нашата пасивност.Но до кога нашата общественост ще се занимава с тази мърша, "и с това ще свърша"?

 8. Николай Иванов
  #28

  Любопитно е как застарялата развратница БСП, която се въргаля с ДПС в сеното през ден се опитва да си пришие девственост.

 9. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
  #27
 10. безпартийна
  #26

  ДПС-арските шутове са запазена марка на Ахмед Доган. БСП-арите забравиха това, а Борисов тепърва ще се опари. Когато са застрашени същинските интереси на раздаващия порциите, няма приятели, има само интереси. Дали запазената марка ще действа и след 5 октомври зависи само от българските избиратели.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.