Президентът и лидерът на ГЕРБ поискаха "кадровият проблем" в БНБ да се реши сега

Смяната на шефа на БНБ Искров с подуправителя Христов в ръцете на ДПС

Освен банкова ваканция, Калин Христов е предлагал и 5 млрд. лв. заем заради КТБ

Шефът на БНБ Иван Искров и подуправителят на централната банка Калин Христов

Освен актуализация на бюджета и картбланш за служебното правителство да тегли нови заеми, президентът Росен Плевнелиев и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов лансираха още едно ключово решение, което парламентът да гласува в "12 без 5". В изказването си пред Народното събрание държавният глава призова в петък да се намери решение на "кадровия проблем в БНБ". Веднага след това Бойко Борисов "номинира" подуправителя на Централната банка Калин Христов, който е шеф на управление "Емисионно", да заеме поста на управителя Иван Искров.

 

"Призовавам депутатите от 42-то НС в последните си работни дни да внесат допълнителна доза стабилност в банковата ни система. Съществена част от това е състоянието на Българската народна банка. БНБ е този регулатор, който трябва да изразява в най-висока степен устойчивост и доверие. Но каква е ситуацията днес – имаме подуправител, който отговаря за банковия надзор, но той, освен, че е обвиняем, е и в отпуска именно във време на проблем с голяма банка. От друга страна управителят на БНБ декларира готовност да подаде оставка. Надявам се Народното събрание да преодолее тази нестабилност и да се произнесе възможно най-скоро по кадровия проблем в БНБ", заяви президентът.

 

Както се разбра, той е предложил на проведените преди ден политически консултации Иван Искров да бъде сменен с Калин Христов, но БСП са били против и са настояли "кадровият проблем" в БНБ да се решава от следващото редовно Народно събрание.

 

В петък предложението за Калин Христов бе направено лично от Бойко Борисов, който се изказа от парламентарната трибуна.

 

След него думата взе председателят на ПГ на БСП Атанас Мерджанов, който повтори тезата, че "Калин Христов не е решение на проблема, той е част от него". "Ние също сме за това да бъде сменен целият управителен съвет на БНБ, в това число и президентската квота", заяви Мерджанов.

 

Той освен това изтъкна аргумента, че именно Калин Христов е настоявал за банкова ваканция на консултациите при президента Росен Плевнелиев, проведени в критичния момент след затварянето на КТБ, когато банковата паника за кратко се пренесе и към друга голяма банка.

 

Ако вземат такова решение ГЕРБ и ДПС могат сами да сменят управителя на БНБ, тъй като за целта са нужни 121 гласа.  Към момента ДПС не са заели официална позиция по темата. Неофициалните им тези, обаче са, че биха подкрепили смяната на Иван Искров с Калин Христов, но това не е приоритет като актуализацията на бюджета. По тази причина партията на Бойко Борисов изцяло зависи от решението на движението.

 

Щом "ГЕРБ го избра" Искров, сега ГЕРБ предлага и да го свалим"

 

Иван Искров бе избиран на два пъти за управител на БНБ. Първия път от мнозинството на тройната коалиция през 2009 г., а след това от новия парламент, доминиран от ГЕРБ, по предложение на Бойко Борисов, който преди да спечели тогавашните избори се заканваше, че като дойде на власт, ще смени Искров.

 

"Искахме да сменим Иван Искров, но колегите ни подсказаха, че е правилно в банковата система да се търси консенсус, за да сме сигурни всички в нейните решения", обясни Борисов в петък тогавашното си решение.

 

"Сега публично ми го пришивате – "ГЕРБ го избра". След като ГЕРБ го е избрал, ГЕРБ предлага и да го свалим. Предлагам Калин Христов за управител на БНБ, за да си носим своята отговорност. Ако не сте съгласни, кажете, че стоите зад Искров и Гунев и не разрешавате тази смяна", призова Борисов.

 

"Аз считам, че той (Калин Христов) може да се справи добре", каза той и поясни, че Христов в момента управлявал "фискалния резерв и външния дълг – 12 млрд. евро - по най-добрия начин".

 

Освен банкова ваканция, Калин Христов предлагал и 5 млрд. лв. заем заради КТБ

 

"Нито аз, нито моите колеги имаме нещо лично против Калин Христов, но аз лично присъствах на среща при премиера, на която той изключително надъхано обясняваше как без банкова ваканция сме изправени пред катастрофа", коментира по-късно депутатът от БСП Румен Гечев.


Калин Христов предлагаше банкова ваканция, която щеше да има катастрофални последици за страната. Той трябва да си понесе отговорността, че е предлагал вариант, допълни Гечев.

 

По думите му БСП не са допуснали затваряне на банковата система в България и няма как да подкрепят идеята човекът, който я е предложил, да оглави БНБ.

 

Гечев настоя за публикуване на протоколите от заседания на управителния съвет на БНБ, за да се види кои членове как са гласували и какъв е "личният им принос". В левицата са категорични, че искат оставка на целия УС при ново правителство и нов избор на ръководно тяло на Централната банка.


Освен плана за банкова ваканция, Калин Христов е бил и застъпник на идеята проблемите в КТБ да бъдат решени чрез заем от 5 млрд. лева. "Той предлагаше незабавен заем, а ние заявихме, че проблемите на КТБ трябва да се решат за сметка на самата КТБ чрез нейните добри активи. Бяхме категорично против предложението на Калин Христов да задължим българския народ с 5 млрд. лева, за да решаваме частни въпроси", обяви Гечев. По думите му, в случая става дума за "стратегически грешки с очевидно политически цели" и няма как член на управата на БНБ, който предлага такива стратегически грешки да получи доверие.

 

Според участници във въпросните консултации в БНБ, представители и експерти на ГЕРБ и ДПС също са подкрепили идеята за банкова ваканция. Ако тя беше приета, паниката най-вероятно щеше да се пренесе към всички банки и ситуацията да стане неудържима.

 

Впоследствие Бойко Борисов отрече ГЕРБ да се ангажирали с подобен план.

 

"Това е един от вариантите, които са обсъждали. Защото такава беше въведена и в Кипър", каза Борисов, който отново отхвърли като "абсолютна спекулация" твърденията на други участници в разговорите. "За да не се повтарят такива спекулации, забранил на експертите си вече да участват в подобни съвещания", съобщи Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес