Майката на пловдивския кмет с поръчка за 1.8 млн. лв. при кабинета "Райков"

Реклама на еврофондовете за над 9 млн. лв. при кабинета "Орешарски"

Три договора за близо 400 хил. лв., подписани в деня преди предаването на властта

Реклама на еврофондовете за над 9 млн. лв. при кабинета "Орешарски"

Рекламата на европейските фондове по телевизии и радиостанции при управлението на Пламен Орешарски е струвала над 9.2 млн. лв. От тях три договора за близо 400 хил. лв. са подписани в последния ден преди предаването на властта на служебното правителство. Това става ясно от публикуваната справка за сключените договори на портала на еврофондовете.

 

Информация за разпределянето на европейските средства за телевизии, радистанции и медия агенции за първи път започна да публикува вицепремиерът и министър на правосъдието в предишното правителство Зинаида Златанова.

 

Дотогава договорите за купуване на телевизионно и радио време оставаха скрити, защото сключването им става с пряко договаряне между страните без обществена поръчка. Липсата на информация даваше основание за множество спекулации.

 

Както при всяка власт, така и при кабинета "Орешарски" най-щедро са спонсорирани националните телевизии – обществената БНТ, бТВ, Нова телевизия и ТВ7, в която най-често се изявяваха предишните управляващи. Доскоро програмен шеф на телевизията беше сестрата на министър Златанова – Миляна Велева. Най-крупните суми при радиостанциите са отивали за Дарик, Фокус и БНР.

 

По-малки суми са отпускани на телевизиите "България Он Еър", "Европа", "Канал 3". ТВТ, Фолклор, Фен ТВ, ВТВ, Фиеста и други.

 

Пари в последната минута

 

Една част от договарянето на т.нар. програмно време е направено в последните дни на кабинета Орешарски, след като вече беше обявено че ще има предсрочни избори. Три договора дори са подписани преди предаването на властта на служебния кабинет – на 5 август. Те са сключени по програмите "Транспорт" и "Околна среда", чиито министри бяха от квотата на ДПС.

 

По "Транспорт" договорите са с БНТ за 149 985 лв. и с бТВ за 142 080 лв. Договорът по "Околна среда" е с бТВ радио за 79 560 лв.

 

В дните преди оттеглянето на правителството на БСП и ДПС по "Околна среда" са подписани договори за над 1.2 млн. лв. с бТВ, Нова, ТВТ, БТБ, Метрорадио и радио Фокус. Натискът за подписването на тези договори стана причина тогавашният шеф на програмата Яна Георгиева да хвърли оставка и да напусне Министерството на околната среда. В момента Георгиева отново е на поста. 

 

На практика купуването на медийно време в последната секунда може да се разглежда и като авансово плащане за "справедливо" отразяване на предизборната кампания на съответните политически партии.

 

Така по програмите "Транспорт", "Техническа помощ" (под шапката на Зинаида Златанова) и "Административен капацитет" (под шапката на Петър Чобанов) са дадени средно по около един милион лева в последните дни на правителството на Орешарски. Бившият финансов министър Петър Чобанов беше в две листи на ДПС и влиза в новия парламент.

 

Зинаида Златанова и тогавашният министър на транспорта Данаил Папазов не участваха в предизборната надпревара.

 

Драгомир Стойнев и Десислава Терзиева най-щедри към телевизиите

 

От министрите от квотата на БСП в предишното правителство най-щедри за финансиране на европейските програми по телевизии и радиа са били икономическият Драгомир Стойнев и регионалният Десислава Терзиева. И двамата бяха в листите на БСП, като Стойнев влезе в новото Народно събрание, докато Терзиева остана под чертата.

 

Програма "Конкурентоспособност", която е под шапката на икономическото министерство, е платила програмно време за над 3 млн. лв., докато "Регионално развитие" – над 2.1 млн. лв. По тази програма обаче са сключени най-големите договори като единична стойност - с бТВ за 564 хил. лв., БНТ – 516 хил. лв. и Нова телевизия – 443 хил. лв. Има и с други телевизии, но сумите са по-скромни. Договор с ТВ7 обаче няма.

 

Социалното министерство подпомага майката на пловдивския кмет

 

Министерството на труда и социалната политика, под чиято шапка е програма "Човешки ресурси", не е сключвало договори за информация и публичност по времето на министър Хасан Адемов, според публикуваната справка. Адемов беше на второ място в листата на ДПС в Разград.

 

Последният подписан договор по тази програма, който е и най-голям като стойност от 2007 г. досега, е от времето на служебния кабинет на Марин Райков, когато вицепремиер и министър на труда и социалната политика беше Деяна Костадинова.

 

Договорът за 1.8 млн. лв. за логистика и провеждане на събития по "Човешки ресурси" е подписан с обединение "Логистика и събития ЛС".В него влизат фирмите "Марбро Турс" и "Квалификация Консулт", която е собственост на Роза Тотева, майка на кмета на Пловдив Иван Тотев. Единият от собствениците на "Марбро Турс" Ванко Иванов пък е дарител на БСП.

 

Вместо информация и публичност, попълване на дупки по други проекти

 

За изминалия програмен период 2007 – 2013 г. за информация и публичност бяха заложени общо 165 млн. лв. по всички програми. Според европейските изисквания поне до 4% от бюджета на дадена програма са предназначени за тези цели.

 

Досега обаче са договорени около половината, а са усвоени около една трета от планираните 165 млн. лв. Причината българските правителства да са по-пестеливи в разходването на средствата е, че с тях се запълва недостигащо финансиране за изпълнението на важни за държавата проекти.

 

Така например по програма "Транспорт" от предвидения бюджет от 23.5 млн. лв. е договорен под една трета, а са разплатени само 5.3 млн. лв. Причината е, че част от средствата бяха пренасочени за изграждане на железопътната инфрастурктура на страната. Средства по "Регионално развитие" за медии пък отидоха за интегрираните планове за градско развитие на допълнително включените 39 града, които сега Европейската комисия не иска да финансира. Подобна е картината и по "Околна среда", където беше направено наддоговаряне с 50% на средствата за водна инфраструктура.

 

Изключение прави Програмата за развитие на селските райони, която е с най-голям бюджет от 36 млн. лв. Той е договорен почти изцяло, но разплатените до момента средства възлизат на близо 24 млн. лв.

Споделяне

Още по темата

Още от България