Ремонтът на "Графа" докара на Евгени Крусев дело за длъжностно престъпление

Евгени Крусев. Сн. БГНЕС

Подалият оставка заместник-кмет по транспорта на София Евгени Крусев е разследван за длъжностно престъпление след сигнала на гражданската организация "Спаси София". Това потвърди в сряда главният прокурор Сотир Цацаров. Той обясни, че делото е фокусирано върху търга за трамвайното трасе и подмяната на шумоизолиращите и вибрационни подложки. Евгени Крусев е с призовка от разследващите, а когато се яви се очаква да му бъде повдигнато обвинение.

Цацаров не пожела да даде допълнителна информация, освен че делото е по сигнала на "Спаси София" и е за длъжностно престъпление.

"Нека не оставаме с впечатление, че прокуратурата не дава информация, но не е редно информация да се дава само на база връчена призовка. Действително има връчена призовка и към момента, в който се предяви обвинението, ще има пълна информация за него", обясни Цацаров.

Известно е, че прокурорската проверка започна в края на октомври, след като гражданската инициатива "Спаси София" излезе със свое разследване, което показа как проектът за ремонт на трамвайните релси по ул. "Граф Игнатиев" е подменен в крачка. Променен е бил един от материалите за виброизолацията на трасето. В същото време една от фирмите, участвала в търга, е отстранена, защото е предложила продукта, който реално е използван при обновяването.

Евгени Крусев бе отговорното лице в общината за ремонта. Той защити решението проектът да се промени след започването на ремонта с мотива, че първоначалната разработка имала много пропуски. Видът на подложката бил едно от ревизираните решения. След като "Спаси София" сигнализира и Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ), започнаха проверки и на общината, и на регионалното министерство.

Председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков (ГЕРБ) коментира, че действията на прокуратура срещу Крусев са станали повод за спекулации.

"Вчера (вторник) започнаха спекулации, че едва ли не се дава оценка на цялостния ремонт на "Графа", затова трябва да се каже, че не става въпрос за това. Става въпрос за съмнение за нарушаване на процедурата по Закона за обществените поръчки по една проверка, която е направена от прокуратурата и от вътрешния одит на кмета по външен сигнал", каза Герджиков, пропускайки, че всичко започна след разследването на "Спаси София".

Според Герджиков оставката на Евгени Крусев е "достойна и мъжка постъпка", която не означава признаване на вина.

Междувременно кметът на София Йорданка Фандъкова обясни, че името на новия заместник-кмет ще стане ясно в четвъртък. Тя отказа да коментира поредните поправки на ремонта на централната улица с обичайното обяснение, че няма нужда, защото улицата още не е готова.

Баневи пристигат в четвъртък, Митьо Очите неизвестно кога

Главният прокурор Сотир Цацаров обяви още, че обвиняемият бизнесмен Николай Банев и съпругата му Евгения Банева ще бъдат екстрадирани в България на 6 декември (четвъртък). Той обясни, че след като бъдат върнати в България, на Баневи ще се предяви ново актуализирано обвинение, ще бъдат задържани за 72 часа, а от съда ще се иска постоянното им задържане под стража.

Цацаров отказа да съобщи публично какво ще е новото обвинение на семейството. Баневи бяха задържани на летището в Ница в края на октомври от френската полиция след издадена европейска заповед за арест. Той бе извършен в присъствието на децата им.

Срещу Баневи е образувано дело за източване на приватизирания от тях завод "Полимери". Те са разследвани за присвояване и данъчни престъпления. "Това дело ще онагледи т. нар. бандитска приватизация", коментира през октомври заместникът на главния прокурор Иван Гешев.

България все още очаква екстрадицията на Димитър Желязков – Митьо Очите, който отново е разследван за участие в престъпна група. Турският съд вече разреши екстрадицията на Желязков, но се очаква подписа на министъра на правосъдието на Турция. Митьо Очите се намира под стража в Турция от август.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?