Ресторантите плашат да отворят на своя глава

Щабът ще обсъди да заработят на 50 процента от 1 февруари

Ресторантите плашат да отворят на своя глава

Асоциацията на заведенията в България излезе с ултиматум към правителството - ако до 2 седмици не се вземе решение за отварянето на заведенията, ще проведе протест по италиански модел. Това означавало, че на своя глава щели да отворят заведенията си на 1 февруари. Това стана ясно от пост във фейсбук на шефа на сдружението Ричард Алибегов, публикуван в неделя.

Ден по-късно министърът на туризма Марияна Николова обяви пред БНТ, че предстои да се обсъди в Националния оперативен щаб предложението ресторантите да отворят при капацитет от 50% и да работят от 6 часа до 22 часа, ако епидемичната обстановка позволява.

Премиерът Бойко Борисов и здравният министър проф. Костадин Ангелов през почивните дни обявиха, че се обсъжда разхлабване на мерките от началото на февруари. Коментарите им бяха обаче единствено за връщане на големите ученици в училище и то първоначално само за 7-ми и 12-ти класове. Двамата не съобщиха нищо за отваряне на заведенията отново. В понеделник Ангелов дори "отряза" претенциите на ресторантьорите и обяви, че "те в момента не са приоритет".

"Една война не се печели със заплахи. Това, че някой бранш си позволява да използва заплахи, не означава, че трябва да ни стане приоритет. Дали ме харесват или одобряват, за мен няма значение, има значение да опазим живота и здравето на българските граждани. Нашите приоритети са - образование, здравеопазване, спорт, ресторантьорите и хотелиерите не са ни приоритет в момента", каза здравният министър.

"Ако до 2 седмици не се вземе решение за отваряне на нашия сектор, тъй като ние сме на последно място по заболеваемост в Европа, ние няма накъде да паднем повече – ще приложим италианския модел. Всички заведения ще отворят в един ден и ще работят оттук нататък. От един момент нататък вече няма какво да се губи. Повече няма да чакаме", написа Алибегов.

"Всички са изгубили търпение, но при някои границата е премината. Ако не си работил в най-силните месеци, ти нямаш избор и трябва да вземеш мерки, за да се опиташ просъществуваш", заяви председателят ѝ Емил Коларов пред БНТ. И добави "нищо чудно" да се стигне дотам хората да решат да отворят в знак на протест всички обекти по примера на колегите им в Италия и други държави.

През уикенда бяха изловени поне четири ресторанта, които работят незаконно в София и няколко такива в Пловдив. "Не трябва да се нарушават заповедите, но трябва да се изпълняват и обещанията", коментира Коларов.

Бизнесът няма да издържи

По-късно Българската хотелиерска и ресторантьорска организация също изрази опасения, че бизнесът няма да издържи на по-дълги ограничения.

"Скоро ще стане една година, откакто бизнесът е спрял реална дейност. Няма фирми с подобни резерви, дори в световен план... От БХРА настояваме за незабавно изплащане на забавените помощи за летните месеци на 2020 г., плащане веднага на сегашните компенсации, ясен план за разхлабване на мерките и незабавно отваряне на всички заведения, държавна подкрепа за достъп до евтини кредити и разсрочване на съществуващите", посочиха от там.

От думите на министъра на туризма обаче става ясно, че надали ще се стигне до там.

Николова съобщи, че предстои да се обсъди с Националния оперативен щаб ресторантите да работят с предварителна резервация. Това ще стане при спазване на всички изисквания за разстояние между масите и пълна дезинфекция. Министърът на туризма уточни, че не всички заведения имат тази възможност.

Вицепремиерът благодари на всички, които спазват заповедта на здравния министър. Допълни, че всяко нарушение на правилата оставя петно за целия туристически бизнес.

Българското правителство провежда политика с умерени мерки и трябва да се намери баланса, каза Марияна Николова.

Спад от 65 – 70 на сто за ски курортите

По отношение на зимния ски сезон резервациите в момента са около 35-40%, като най-предпочитани са къщите за гости и малките хотели за настаняване. Разчита се на резервации в последния момент и уикенд пакетите, каза министърът на туризма.

По думите ѝ прогнозите са за около 65-70% спад спрямо миналия зимен сезон.

"Посещенията, които направих в зимните ни курорти, ми дадоха по-голяма надежда. В Пампорово и Чепеларе има предимно българи, гърци и македонци. По-големият проблем остава Банско, тъй като там се разчита предимно на гости от чужбина", коментира Николова.

Според нея практиката до момента показвала, че сънародниците ни са преоткрили България - и летните, и зимните курорти, както и вътрешността на страната.

Лято 2021

Подготовката за Лято 2021 започна още през септември миналата година, като към момента са заявени 4300 чартърни полета за летище "Варна" и между 6400 и 6700 за летище "Бургас", посочи Николова.

Предстои да бъде открито туристическо представителство на България във Варшава, тъй като полските туристи са изключително важни за нашата страна, посочи тя.

Предстои да бъде открит и туристически информационен център в НДК, който да поеме представянето на България. Той ще бъде изключително иновативен, с дигитални табла и ще има служители, които да обясняват на туристите всичко за нашата страна, а не само за София, каза Николова. Браншът изисква да има такъв информационен център и ние ще зарадваме българите и всички гости от чужбина, допълни тя.

За сектор туризъм най-успешната мярка за подкрепа на бизнеса е 80/20, която ще бъде удължена до края на март, а премиерът Бойко Борисов каза, че може да бъде продължена и до септември, заяви Марияна Николова. По думите ѝ с тази мярка са спасени около 30 000 работни места. Това е най балансираната мярка, защото е директна подкрепа и запазва персонала, каза вицепремиерът.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес