Резюмето от доклада на специалния прокурор изглежда като победа за Тръмп

Демократите в Конгреса обаче се съмняват и искат да бъде публикуван целият текст

Резюмето от доклада на специалния прокурор изглежда като победа за Тръмп

За президента Тръмп това може да е най-добрият ден от мандата му. Най-мрачният и заплашителен облак, висящ над неговия президентски мандат, на практика се разсея. Така в. "Ню Йорк таймс" обобщава ефекта от първоначалната информации, че специалният прокурор Робърт Мълър след двегодишното си разследване не е открил доказателства американски представител или човек от кампанията на Доналд Тръмп съзнателно да е заговорничил с Русия.

Така поне се твърди в резюме от заключенията, съдържащи се в доклада на Мълър, което министърът на правосъдието Уилям Бар изпрати в неделя вечер на лидерите на Конгреса и на медиите.

Мълър обяви в петък, че е приключил разследването, което имаше за цел да проучи твърденията, че хора от екипа на Тръмп, а може би и самият той, са установили връзки с Русия, търсейки помощ за спечелване на президентските избори.

В 4-страничното резюме Бар цитира Мълър, според когото разследването не е констатирало, че Тръмп е извършил престъпление, но и не го оневинява.

Мълър предаде доклада си на министъра на правосъдието, както изисква законът. Лидерите на демократите в Конгреса веднага изразиха недоволство и настояха да бъде публикуван целият доклад, а не само резюме от изводите в него.

Говорителката на Белия дом веднага заяви, че констатациите на Министерството на правосъдието напълно оневиняват президента на САЩ, а адвокатът на Тръмп - Рудолф Джулиани, каза, че прочетеното в резюмето на Бар е "по-добро от очакваното".

"Няма Сговор, няма Възпрепятстване, Пълно и Цялостно оневиняване, ДА ПАЗИМ ВЕЛИЧИЕТО НА АМЕРИКА", написа самият Тръмп в Туитър. "Честно казано е срамно, че вашият президент трябваше да понесе всичко това, което започна още преди да бъде избран", заяви той.

Мълър е изследвал и въпроса дали Тръмп се е опитал да възпрепятства правосъдието, но не стига до ясно заключение по въпроса.

Основните моменти в резюмето на доклада

Ето основните заключения в доклада на Мълър както са представени в резюмето на главния прокурор и министър на правосъдието на САЩ Уилям Бар.

Не съществуват елементи, доказващи сговор или съгласуване между предизборния екип на Доналд Тръмп и Москва за влияние върху резултатите от президентските избори в САЩ през 2016 г.

Няма основание да бъдат препоръчани нови обвинения, освен предявените на 34 души, преследвани съдебно до днес, шестима от които са приближени на Тръмп и са осъдени.

Руснаците са предприели действия с цел оказване на влияние върху резултатите от президентските избори през 2016 г. Те са водили кампания в социалните мрежи с цел дезинформация и всяване на разделения сред избирателите и са извършили пиратски атаки в компютрите на ръководители на Демократическата партия и предизборния екип на Хилари Клинтън, за да разпространяват злепоставяща информация за кандидатката за президент на демократите.

Няма окончателно заключение за възможно възпрепятстване на правосъдието от Доналд Тръмп, който през май 2017 г. уволни шефа на ФБР Джеймс Коми. По този въпрос според резюмето на Бар Мълър пише: "Макар да не стига до заключението, че президентът е извършил престъпление, докладът не го оневинява".

Уилям Бар прави заключението, че в документа не е посочено никакво деяние, което би могло да предизвика съдебно преследване въз основа на възпрепятстване на правосъдието.

Специалният прокурор Робърт Мълър е бил подпомаган в разследването от екип от 19 юристи и около 40 федерални агенти и експерти на ФБР. За 22 месеца той е издал над 2800 съдебни призовки, около 500 заповеди за обиски, над 230 заповеди за изземане на документи. Екипът му е направил 13 съдебни поръчки в чужбина и е разпитал около 500 свидетели, отбелязва АФП.

Лидерите на демократите в Конгреса се съмняват и искат пълния текст

Председателката на Камарата на представителите на американския Конгрес Нанси Пелоси и лидерът на демократическото малцинство в Сената Чък Шумър поискаха да бъде публикуван пълният текст на доклада на специалния прокурор.

"Фактът, че докладът на специалния прокурор Робърт Мълър не оневинява президента по толкова сериозно обвинение като възпрепятстване на правосъдието, показва колко е наложително да бъдат публикувани без никакво отлагане пълният доклад и съпътстващите го документи", заявиха в обща декларация Пелоси и Шумър.

"Писмото на Бар поставя толкова въпроси, колкото дава отговори", се казва в декларацията. Според Пелоси и Шумър Уилям Бар не е "неутрален наблюдател" и "не е в позиция да прави обективни оценки".

Лидерът на републиканското мнозинство в Сената Мич Макконъл заяви, че президентът Доналд Тръмп е бил прав за руското разследване. Резюмето на Бар за разследването на Мълър потвърждава позицията на Тръмп, че предизборният му екип не се е опитвал да заговорничи и да съгласува действията си с Русия, за да повлияе на изборите през 2016 г., каза Макконъл, цитиран от Асошиейтед прес. Същевременно той предупреди, че усилията на Русия да въздейства на институциите в САЩ "са опасни и смущаващи".

Белият дом: Президентът няма проблем с публикуването на пълния доклад

Президентът на САЩ Доналд Тръмп няма "никакъв проблем" да бъде публикуван пълният доклад на специалния прокурор Робърт Мълър за разследването на евентуална руска намеса в американските избори, увери днес Белият дом, предаде Франс прес.

"Мисля, че президентът няма никакъв проблем. Той е повече от доволен, че всичко, свързано с този въпрос, се оповестява публично, тъй като той знае точно какво се е случило и какво не се е случило и честно казано, вече и цяла Америка го знае", заяви по телевизия Ен Би Си прессекретарят на Белия дом Сара Сандърс.

Американците "знаят, че сговор не е имало, че не е имало възпрепятстване на правосъдието и че президентът е напълно и изцяло оневинен", изтъкна Сандърс.

"Безспорна политическа победа"

Заключението на министерството на правосъдието за липса на достатъчно доказателства за повдигане на обвинение превърна предизвикателната мантра на Тръмп "Никакъв сговор!", в лозунг на преизбирането му догодина, пише в. "Вашингтон пост".

Резултатите от разследването са безспорна политическа победа за Тръмп. Те подкрепят отдавнашните му позиции за разследването, както и идеята, че вашингтонският елит се опитва да го свали - и вероятно ще затруднят бъдещи разследвания, позволявайки му да ги определя като опити за "лов на вещици". Но резултатите от победата му може да бъдат ограничени, ако демократите успеят да постигнат публикуването на пълния доклад на Мълър и се окаже, че той разкрива, че поведението на Тръмп повдига въпроси.

Въпреки това вчера Белият дом беше обхванат от еуфория, съобщава изданието, цитирайки анонимни източници. "Демократите току-що поднесоха на Тръмп най-голямата предизборна тема в съвременната история, и то на сребърен поднос", казва бивш служител на Белия дом, цитиран от в. "Вашингтон пост.

Заключенията на специалния прокурор намалиха заплахата от импийчмънт и дадоха на Тръмп силен тласък за оставащите 22 месеца от мандата му, пише "Ню Йорк таймс".

Все още има надвиснали заплахи в други области - и никой извън министерството на правосъдието не е чел самия доклад на Мълър, който може да съдържа вредна за Тръмп информация, ако бъде публикуван. Но приключването на разследването без да бъдат открити доказателства за сговор с Русия подсилиха позициите на президента, включително по време на предизборната му кампания за втори мандат, отбелязва изданието.

Екипът на Мълър потвърди, че Русия е опитала да наклони везните на изборите в полза на Тръмп, но заключението, че той не е сътрудничил на тези опити може да помогне на президента на САЩ да преориентира американската външна политика към Москва и нейния лидер Владимир Путин, без толкова притеснения от последици във вътрешнополитически план.

Резултатите от разследването може да дадат на Тръмп и нова увереност при разговорите със световните лидери. Президентът се е оплаквал, че несигурността дали ще запази поста си след публикуването на резултатите му пречи при контактите с тях.

Според Конституцията на САЩ контролираната от демократите Камара на представителите е упълномощена да реши дали действията на президента Тръмп представляват достатъчно тежки престъпления, които да оправдават импийчмънта му. След като се запознаят с тях, те може да интерпретират доказателствата, събрани от Мълър, по различен начин. Така че следващият етап от тази сага ще бъде борбата на демократите в Камарата на представителите да принудят министъра на правосъдието да предаде пълния текст на доклада и придружаващите го доказателства - конституционна борба, която може в крайна сметка да бъде решена от съдилищата.

Докато не го прочетат сами, демократите едва ли ще се съгласят, че президентът наистина е оневинен, отбелязва в. "Ню Йорк таймс", но припомня, че председателката на Камарата Нанси Пелоси вече заяви, че не подкрепя импийчмънт, ако няма убедителни и безспорни доказателства: критерий, чието достигане изглежда още по-малко вероятно в момента.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят