Рияд и Вашингтон призовават за мобилизация за намиране на политическо решение за Сирия

Рияд и Вашингтон призовават за мобилизация за намиране на политическо решение за Сирия

Саудитският крал Салман и държавният секретар на САЩ Джон Кери призоваха за международна дипломатическа мобилизация за намиране на политическо решение в Сирия, което не включва президента Башар Асад, съобщи американската дипломация, цитирана от Франс прес.

Кери се срещна с краля и част от правителството му в рамките на обиколката си в Европа и Близкия изток за успокояване на отношенията между Израел и палестинците и в търсене на политическо решение за Сирия.

Американският държавен секретар благодари на краля за подкрепата на Саудитска Арабия в многонационалните усилия за установяване на политически преход в Сирия, посочи говорителят на Държавния департамент Джон Кърби. "Те обещаха да продължат и да увеличат помощта за умерената сирийска опозиция, успоредно с усилията за намиране на политическо решение", съобщи в комюнике Държавният департамент след срещата.

Бунтовниците поискаха повече военна подкрепа от чуждестранните си покровители, включително от Саудитска Арабия, за да спрат големите настъпления на сирийската армия. Тези настъпления са подпомагани от ливанската групировка Хизбула, от ирански бойци и от въздушните удари на Русия.

САЩ, Саудитска Арабия и други страни противници на Асад предоставят известна военна помощ на сирийските бунтовници, включително обучение на бойци по програма на ЦРУ и снабдяване с противотанкови ракети.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят