Родилка почина, а бебето й е в кома, след планирано секцио в Плевен

Две проверки трябва да установят има ли лекарска грешка, както твърдят близките

Родилка почина, а бебето й е в кома, след планирано секцио в Плевен

Родилка почина, а бебето ѝ е в кома след планирано секцио в университетската болница "Д-р Георги Странски" в Плевен.

Близките на починалата жена разказаха, че преди раждането на родилката е поставена упойка, а след това е била оставена без надзор в операционната зала.

Според мъжа ѝ Владислав, когато лекарите влезли обратно при нея, започнали да я спасяват. 

По думите му операцията е започнала в 9 ч. сутринта, като е била предварително планирана, избран е екип и са заплатени 900 лв. По-късно сутринта бащата вижда как изнасят детето му от операционната на изкуствено дишане, след което му казват, че се борят за живота на съпругата му.

Към момента няма яснота каква е причината за смъртта на родилката. Чакат се резултатите от аутопсията.

Обясненията, които близките на починалата получили били, че причината за смъртта ѝ е високо кръвно. Родителите и съпругът на загиналата жена обаче твърдят, че тя цял живот е имала ниско кръвно, а докато е била бременна не е боледувала изобщо.

Новороденото дете е в кома и с риск за живота.

По случая са назначени две проверки - на Изпълнителната агенция "Медицински одит“ и на РЗИ Плевен, съобщи зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков.

"Това, което знаем, е че се е създал тежък проблем по време на въвеждане в анестезия. От там се водят около час, час и нещо реанимационни мероприятия, които за съжаление водят до летален изход. Събелезнования на близките", каза Пенков. Той припомни, че оценката преди планираната операция е била, че жената е здрава.

"Дали става въпрос сърдечен проблем или масивна белодробна емболия, ще кажат колегите съдебни медици и патоанатоми", посочи той. 

През цялото време с родилката е имало медицински екип, заяви Пенков, отричайки твърденията на близките, че жената е била оставена без наблюдение. Според Пенков лекарят, който е отговарял за анестезията, е много опитен и с дългогодишен стаж. След това са се включили най-добрите реаниматори в отделението. 

Пенков съобщи още, че неонатолозите в болницата се борят и за живота на бебето. Какво точно е състоянието му, също няма повече информация.

Щом излезе предварителният доклад от проверките, резултатите от него ще бъдат публично обявени, увери още зам.-министър Пенков.

Прокуратурата също е започнала проверка.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?