Родители в неплатен отпуск с 375 лв. еднократна помощ

Родители в неплатен отпуск с 375 лв. еднократна помощ

Социалното министерство предлага да се отпуска еднократна помощ за родителите, които ползват неплатен отпуск в размер на 375 лева. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Деница Сачева в събота.

Помощта ще се отпуска, когато двамата родители или самотният родител използват неплатен отпуск от минимум 20 работни дни поради невъзможност за осигуряване на дистанционна работа, тогава когато те не получават други социални помощи, съответно когато родителите са изчерпали възможността за платен отпуск.

Помощта ще бъде налична още от следващата седмица. най-късно във вторник. Всеки, който попада в тази категория, би могъл да кандидатства, за да я получи. Отделени са около 20 млн. лв. за това, като подоходният критерий е месечният доход на член на семейството да бъде 610 лв., колкото е размерът на минималната работна заплата.

"Тоест, ако говорим за самотен родител, независимо дали това е майка или баща, говорим за максимален размер на дохода, който да има съответният човек - до 1220лв", обясни Сачева.

С тази мярка се подкрепят работещите родители. Министър Сачева уточни за мярката 60:40, че само към вчерашния ден общият брой на подадени заявления е 2016 за почти 30 000 работници и служители.

"За трети пореден ден вчера имаме намаляване на броя на хората, които се регистрират като безработни - вчера техният брой е бил 3866, като 2882-ма души са декларирали, че са останали без работа вследствие на коронавируса", каза още Сачева.

Споделяне

Още от България