Рокадите в кабинета - от тих преврат и шанс за "Орешарски 2" до смяна на статуковото

Рокадите в кабинета - от тих преврат и шанс за "Орешарски 2" до смяна на статуковото

От тих преврат през шанс за правителство на "Орещарски 2" до няма как да сменим статуковото без промени - такива бяха коментарите на представители на различни политически сили след започналите рокади в управлението на страната предприети от служебното правителство на Стефан Янев.

Чистката на кадри започна от МВР с пенсионирането на административния секретар на силовото ведомство Бойко Славчев, който е разпитван като свидетел по делото за покупката на джипове. Последва пенсионирането на административния секретар на МВР Бойко Славчев.

В петък пък бяха сменени директорите на две ключови агенции – приходната и митниците, а вечерта беше подписан и указ от президента Румен Радев за освобождаването на главния секретар на МВР Ивайло Иванов.

Даниел Митов: Знакови, странни и екзотични назначения, връщане на олигарсите

Заместник-председателят на ГЕРБ Даниел Митов се въздържа да определи назначенията на служебното правителство като чистка, но ги нарече знакови, странни и екзотични. Той се позоваи на мнението на хората, които определяли служебното правителство като "план за управление на държавата "Орешарски 2" и връщане на олигарсите.

"Важно е гражданите да видят служебния кабинет и първите му действия. Първото действие е уволнението на главния свидетел срещу съветника на президента Пламен Узунов от МВР. След това назначението на жена, която е не просто основател на партията на Васил Божков, а и член на ръководствотона партията", каза Даниел Митов пред БНТ.

"Онези олигарси, които последните години живеят извън България по разни дестинации, очевидно през президента добиват някакви позиции в администрацията", заяви заместник-председателят на ГЕРБ.

ГЕРБ ще се противопостави на уволнението на професионалисти и назначението на "някакви много странни хора", каза Даниел Митов.

Той определи като"много екзотичен избор" новоназначения шеф на НАП. За директор на приходната агенция служебният кабинет назначи Румен Стоицов, който е шампион по културизъм, през последните 5 години не е живял в България, а за последно е работил в НАП по време на правителството на Пламен Орешарски.

За уволнението на предишната директорка, при която имаше изтичане на лични даннина 5 млн. българи и несъбрани 700 млн. лв. данъци от хазарт, Митов заяви, че аргументи за уволнение винаги ще се намерят.

ГЕРБ по всякакъв начин ще се противопостави на уволнението на професионалисти, каза заместник-председателят на партията.

Той все пак отчете, че в служебния кабинет има и "добри попадения". Като такива посочи назначенията на министрите на външните работии на отбраната. Нарече ги професионалисти, с които е работил.

"Кабинетът, който е подреден в момента, си е кабинет до известна степен и на БСП", заяви заместник-председателят на ГЕРБ.Той констатира, че със служебното правителство БСПвлиза във властта през задния вход, тъй като не може по никакъв друг начин да го направи.

И за това помага десницата - "Демократична България", смята Даниел Митов. Той се обърна към столичани и избирателите на "Демократична България" с въпрос дали те са знаели, че ще бъдат отведени при президента Румен Радев, който е президент на БСП.

Относно избора му за заместник-председател на ГЕРБ, Даниел Митов каза, че винаги е седял в дясно-консервативното пространство. Сменил е няколко партии, но те винаги са били десни, като някои от тях вече не съществуват.

"Идеята, че ГЕРБ ей така ще си отиде е лека заблуда", каза още Митов.

Христо Гаджев: Започва тих преврат, в ход са смени в разузнаването

"Забелязвам, че започва тих преврат в държавата към следващото правителство. Това се прави със смените в сектор "Сигурност" - така Христо Гаджев от ГЕРБ ковментира рокадите в управлението пред Нова телевизия.

"Това започна вчера с уволнението на главния секретар на МВР. Предполагам следващата седмица ще осъмнем със сменен директор на ДАНС и нови назначения в службите "Военно разузнаване" и "Военна полиция", допълни той.

Христо Гаджев обясни и защо според него това, което се случва е преврат към следващото правителство. Аргументът му е, че ако следващото правителство след това реши да ги смени, то може и да не получи указ от президента.

"Държавният глава може да каже, че е доволен от тези хораи тогава центърът на сектор "Сигурност" ще се насочи към президентството. Те ще знаят, че трябва да са персонално лоялни на президента", коментира Гаджев.

Той допълни, че в момента се сменят хора, които са професионалисти и нямат общо с политическа партия ГЕРБ.

"Ние не страдаме заради тяхната смяна. Но се появяват въпроси защо се правят тези рокади", каза Гаджев.

Той попита кой се е сетил за господин Спецов, при положение, че от 2015 г. новият шеф на НАП не живее в България, намеквайки за връзка на Спецов с укриващия се в Дубай Васил Божков. Кадъръг на ГЕРБ напомни, че за шеф на НАП се иска и достъп до квалифицирана информация.

"Има си проучвания, които отнемат време. Кога точно приключи това проучване за него?", попита Гаджев.

Арман Бабикян: Съставът на кабинета хвърля мостове в обществото

Арман Бабикян от "Изправи се! Мутри вън!" посочи, че служебното правителство е събрало експерти професионалисти отляво и отдясно и хвърля мостове между отделните части на обществото.

"Посочвам състава на кабинета на президента не толкова защото вътре са блестящи звезди. Моделът на съчетаване, на хвърляне на мостове между отделни части от обществото, съдържа философията за справяне с този ужасяващ погром, извършен над българската нация през последните 12 години", заяви Арман Бабикян пред БНТ.

БСП: Няма как да променим държавата, ако не променим хората

Очаквано коментарите на социалистите за рокадите във властта бяха на другия полюс на изказванията на ГЕРБ. Представителите на левицата направиха коментарите преди началото на заседанието на Националния съвет на БСП, на който се избира предизборния щаб.

"За чистката и за обвиненията - няма как да променим държавата, ако не променим хората. За съжаление, хората, които са на лидерски позиции, част от тях, трябва да бъдат сменени, за да сменим курса. Няма как иначе" - така Антон Кутев коментира рокадите. Той е говорител на служебния кабинет на Стефан Янев и е сред критиците на Корнелия Нинова.

Румен Гечев посочи, че в цял свят се правят рокади. "Първата работа в първите 15 минути - се сменят всички политически кабинети със зам.-министри и това не подлежи на коментар", припомни той. "Що се отнася до агенциите - ако са професионалисти и не са политически обвързани, те трябва да останат да работят, така е в целия свят. Но ако са "калинки", които са назначени без да имат съответните качества, там не трябва да има никакви колебания", допълни Гечев.

По думите му, първият критерий е професионализъм, дали лицето, което води една агенция, е демонстрирало пробиви. "Примерно НАП - пропуснаха ли 700 млн. от хазарта - пропуснаха, изтекоха ли ни данните на 6 млн. души? Разговорът е прекратен. Пожелавате им всичко хубаво и да си търсят работа", коментира Гечев.

Александър Симов посочи, че служебният кабинет се е оказал доста добра комбинация от кадри от целия политически спектър и в крайна сметка първите действия предизвикват оптимизъм.

"Рокадите бяха не необходими, те бяха задължителни...Съжалявам, но хората, които създадоха термина чистка и го въздигнаха в култ - говоря ви за ГЕРБ, помислете си само какво направиха 2009 г., в момента е повече от смешно да се оплакват от чистки. Това не е чистка, всяка нова администрация има правото да посочи кадрите, с които да работи", коментира Симов.

Споделяне

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?