"Ролинг стоунс" стана на 50 години

"Ролинг стоунс" стана на 50 години

Легендарната блус рок група "Ролинг стоунс" стана на 50 години. Клубът "Марке" на Оксфорд стрийт в Лондон, където дебютират, вече не съществува, но музикантите продължават да правят световни турнета.

На 12 юли 1962 г. групата прави първите си крачки на сцената на клуба. В бандата влизат Брайън Джоунс, Мик Джагър, Кийт Ричардс и още трима музиканти.

Джагър и Ричардс са приятели от деца. Тогава те са на 19 години. Брайън Джоунс е на 20. Към тях се присъединяват Бил Уайман и Чарли Уотс. В далечната 1962 г. те въобще не подозират, че ще станат пример за поколения музиканти, ще продадат 200 милиона албума, а техни песни като "(I Can't Get No) Satisfaction" или "Jumpin' Jack Flash" ще станат легендарни.

Групата "Ролинг стоунс", която достига артистичния си апогей от края на 60-те до средата на 70-те години с албумите "Beggars' Banquet", "Sticky Fingers" и "Exile on Main Street", преминава и през кризи, злоупотреба с наркотици. Претърпява и промени, но продължава да е на върха и до днес.

За 50-годишнината на "Ролинг стоунс" феновете им могат да разгледат изложба със снимки, която ще бъде открита в Съмърсет хаус в Лондон, съобщи ББС, цитарана от БТА. Тя съвпада с публикуването на фотоалбум със същото име - "Ролинг стоунс: 50".

През септември трябва да излезе и документален филм за бурната история на групата.

Споделяне

Още от