Романо Проди призовава за въвеждане на единна европейска данъчна система


30 май 2001

Председателят на Европейската комисия Романо Проди призова за повече правомощия на изпълнителната власт на ЕС по време на речта си във вторник пред "Института за политически изследвания" в Париж, съобщава Би Би Си.

В поредното си изказване за бъдещето на Европа, той е подкрепил идеята за "въвеждане на единни европейски данъци на мястото на отделните национални данъчни системи, които предизвикват постоянни конфликти между отделните държави членки". Тази идея беше предложена от белгийския премиер Ги Верхофстад и получи подкрепата на Люксембург и на комисаря по бюджета на ЕС.

В речта си той призова и за даване на повече правомощия на Комисията, която трябва да стане "истинско икономическо правителство", за въвеждане на европейска конституция и за включване на върховния представител по общата външна политика и политика на сигурност към състава на Комисията. По този начин той иска да засили ролята на Комисията в провеждането на външна политика на ЕС, коментира Би Би Си. В момента Хавиер Солана отговаря директно пред отделните държави членки на Евросъюза.

Въпреки че Европейската Централна Банка е независим орган, според Проди нейната дейност трябва да бъде допълвана от Комисията, която има цялостна визия за икономическата политика на ЕС и на отделните му членове.

Германският финансов министър е против идеята за единна данъчна система. Говорител на министерството твърди, че няма законодателна основа за предприемане на подобна стъпка, но комисарят по бюджета отбелязва, че преразглеждането на европейските договори, което ще се направи през 2004г. ще включи законодателна рамка за въвеждане на единна данъчна система.

Белгийският финансов министър предвижда включването на тази тема за обсъждане по време на белгийското председателство.

За разлика от Герхард Шрьодер, Романо Проди смята, че трябва да се използва капацитета на сега съществуващите европейски институции, а не да се променя цялата съществуваща система.

В областта на правосъдието и вътрешните работи той счита, че Европейският парламент и Европейският съд могат да играят по-голяма роля, като отнемат част от правомощията на отделните държави.

Изказването на Романо Проди дойде около 24 часа след речта на френския премиер Лионел Жоспен за бъдещето на Европа, в която той призова за европейска конституция, полицейски части и нови гаранции за правата на работниците, припомня вестник "Таймс".

Премиерът Тони Блеър и външният министър отбелязват, че интересите на Великобритания не са засегнати от тези предложения, защото те нямат поддръжка и в други европейски страни. Техните изказвания дойдоха в отговор на коментара на Консервативната партия, че изказването на Романо Проди е само още едно доказателство за амбицията на ЕС да се превърна в супер-държава, с което консерваторите се опитват да привлекат още гласове в предстоящите избори.


Споделяне

Още от Форум