Скандал в предизборната кампания на САЩ след скрита камера

Ромни определи привържениците на Обама като хрантутници, живеещи на държавни помощи

Мит Ромни

Републиканският президентски кандидат Мит Ромни обиди привържениците на президента Барак Обама, които представляват почти половината от гласоподавателите в САЩ, определяйки ги като хрантутници, които живеят от държавни помощи, без да ги е грижа за собствения им живот.

 

Коментарът на Ромни е бил записан със скрита камера на проява за набиране на средства.

 

"47 процента от хората ще гласуват за него независимо от всичко. Има 47 процента, които са с него, които живеят на гърба на правителството, които са убедени, че са жертва, които вярват, че правителството носи отговорността да се грижи за тях, че всичко им се полага - здравеопазване, храна, жилище, каквото се сетите", казва Ромни.

 

Видеото е качено на сайта на независимото списание "Мадър Джоунс".

 

"Моята работа не е да се тревожа за тези хора. Никога няма да ги убедя, че трябва да поемат лична отговорност и да се грижат за собствения си живот. Това, което трябва да направя, е да убедя онези 5 до 10 процента в центъра, които са независими", посочва Ромни, цитиран от Ройтерс.

 

На пресконференция след разпространяването на записа Ромни обясни, че коментарите му не са били формулирани по най-добрия начин, но той не се отказва от тях.

 

"Не се изразих особено елегантно - нека да кажа така. Сигурен съм, че можех да се изразя по-ясно и по-ефективно на подобен форум, а не толкова импровизирано", заяви Ромни на пресконференция в Коста Меса, Калифорния.

 

"Откровено казано, тезата ми за намаляване на данъците не е атрактивна за тези избиратели и затова няма вероятност да ги привлека, за разлика от тези в средата. Става дума по-скоро за политическия процес на спечелване на изборите. Разбира се, аз искам да помогна на американците да имат светло и благополучно бъдеще и съм убеден, че подходът на президента не е постигнал това и няма да го постигне", заяви Ромни.

 

Демократите очаквано се възползваха от записа, който определиха като "шокиращ".

 

"Трудно е да служиш като президент на всички американци, след като презрително си отписал половината нация", заяви мениджърът на кампанията на Обама Джим Месина.

 

Националният комитет на Демократическата партия отделно разпространи клип от видеото, в който Ромни се шегува, че щял да се представи по-добре на изборите, ако бил латинос. Баща му е роден в Мексико, припомня Ройтерс.

 

"Ако родителите ми бяха мексиканци, щял съм да имам по-добър шанс", казва Ромни.

 

Според партийните стратези предимство на Обама сред испаноезичните избиратели е ключът към спечелването на изборите, затова и Ромни се опитва да спечели подкрепата им.

 

Допитване на Галъп през юни показа, че 66 на сто от испаноезичните избиратели предпочитат да гласуват за Обама срещу 20 на сто за Ромни.

 

На този фон преднината на президента на САЩ Барак Обама пред Мит Ромни намаля до 5 процентни пункта - от 7 пункта през седмицата след конгреса на Демократическата партия. Това показа проучване на общественото мнение на Ройтерс/Ипсос, публикувано вчера.

 

Според проучването 50 дни преди изборите (6 ноември) Обама изпреварва Ромни с 48 срещу 43 процента от гласовете на вероятните избиратели. Според аналогично допитване, публикувано миналия четвъртък, Обама водеше с 48 процента срещу 41 за Ромни.

 

Промяна от последните дни е, че американците дават леко предимство на Обама по ключовите теми за работните места и икономиката, като явно вече се тревожат по-малко от икономическите условия, отколкото преди няколко месеца. Според 37 процента от регистрираните избиратели Обама има по-добър план за икономиката в сравнение с 34 процента, които са по-благосклонни към Ромни по въпроса.

 

Обама водеше с 36 срещу 35 процента пред Ромни в проучването от миналата седмица. 40 процента предпочитат Обама по отношение на борбата с безработицата срещу 36 процента за Ромни.

 

Вестник "Ню Йорк таймс" коментира, цитиран от БТА, че направеният през май видеозапис се появи в момент, когато предизборната кампания навлиза в последните си 50 дни, а Ромни

се опитва да рестартира кампанията си с нови рекламни клипове и нови послания в отговор на призивите да обясни по-конкретно как политиката му ще оправи националната икономика и ще помогне на средната класа.

 

Сега тайният видеозапис поражда възможност кампанията на Ромни да бъде отклонена и вниманието отново да се съсредоточи върху предложените от него данъчни облекчения за най-богатите, публикуването на личните му данъчни декларации и способността му да установи връзка с избирателите от средната класа.

 

"Нелустросаните" думи от видеозаписа подронват аргумента на сътрудниците му, че Ромни ще привлече независимите избиратели с усещането, че той е грижовен човек, който умее да разбира проблемите на другите, отбелязва вестникът.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят