След като бе записан в скандален видеоклип

Ромни обяви, че е платил $1.9 млн. данъци върху $13.7 млн. приходи през 2011 г.

Ромни обяви, че е платил $1.9 млн. данъци върху $13.7 млн. приходи през 2011 г.

Кандидат-президентът на САЩ, излъчен от републиканците Мит Ромни обяви, че през миналата година е спечелил $13.7 милиона, за които е платил $1.9 милиона данъци, което се равнява на данъчна ставка от 14.1%, съобщи в събота Асошиейтед прес. През 2010 г. той е платил над 3 милиона долара данъци.

Опонентът на настоящия държавен глава на Щатите Барак Обама бе принуден да направи публично достояние приходите си и платените данъци, след като бе записан със скрита камера да казва, че "половината хора в страната не плащат данъци", определяйки привържениците на съперника си като "хрантутници".

Критиците на Ромни, включително и президентът Обама, веднага го подканиха да последва примера на своя баща, Джордж Ромни. Когато се кандидатирал за президент, Ромни-баща направил публично достояние данъчните си декларации за последните 12 години.

Мит Ромни отказа да обяви приходите и данъците си за толкова дълъг срок и подчерта, че следва примера на сенатора републиканец Джон Маккейн, конкурент на Барак Обама при предишните президентски избори през 2008 г. Тогава Маккейн също обяви приходите си и платените данъци за двете години преди изборите, допълва БТА.

Според данъчната декларация на Барак Обама през финансовата 2011 г. той е получил приходи в размер на $790 000 и е платил данъци в размер на 21 на сто от тях. Според Асошиейтед прес данъкът в САЩ върху приходи над 1 милион долара е 25%.

Според Ройтерс пък приходите на Ромни не идват от заплата, какъвто е случаят с Барак и Мишел Обама, а от лихви, дивиденти и увеличение на капитали, затова и данъчната му ставка е по-ниска. Агенцията подчертава, че от 30 години насам инвеститорите в САЩ се радват на данъчни преференции, които не се полагат на хората на заплата.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?