Рудник "Ораново" вече бил изряден

Министър Стойнев даде факлен старт на газоснабдяването в Сандански. Сн. БГНЕС

След аварията в рудник "Ораново" през юли, когато загинаха четирима миньори, концесионерът е предприел конкретни действия, за да узакони работата на дружеството и да отстрани нарушенията. Това съобщи министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, който в понеделник даде старт на газоснабдяването на град Сандански, запалвайки символично с факла синьото гориво, което тръгна по изградената от "Рила Газ" 40-километрова газова мрежа в курортния град.

Всички дължими към държавата концесионни такси и възнаграждения бяха изплатени от рудник "Ораново", каза той и допълни, че Главната инспекция по труда е установила значително подобрение на условията на труд.

Вече е подаден и годишният работен проект, който не беше съгласуван към момента на трагедията и това даде основание на държавата да заключи, че дружеството е работило незаконно. Така за последните месеци на годината, т. е. за ноември и за декември, мината има одобрен годишен работен проект, увери министърът.

Помолен да коментира казуса със свлачището в съседния на мината квартал "Ораново" в Симитли, министърът призова проблемът да се реши в диалог между Министерството на регионалното развитие и концесионера. Свлачището застрашава къщите, но има спор дали попада в зоната на концесията и кой трябва да го проучва и укрепва.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес