Комисия от Букурещкия университет:

Румънският премиер е плагиатствал голяма част от дисертацията си

Плагиатството на румънския премиер Понта се коментира усилено в румънските социални мрежи, появиха се и колажи по темата.

Румънският премиер Виктор Понта е плагиатствал в голяма степен докторската си дисертация по право. Заключението е на комисия от Букурещкия университет, цитирано от Ройтерс в петък.

Самият Понта отхвърли твърдението, което бе направено днес в потвърждение на подобно заключение от преди три седмици на друг академичен състав.

В края на юни членовете на Националния атестационен съвет за университетските звания препоръчаха да се отнеме докторската титла на премиера, получена през 2003 г., с мотив, че "85 от общо 400 страници в доктората на Понта са копирани дума по дума от други работи". Часове преди експертите да обявят заключенията си обаче министърът на образованието разпусна този орган.

"Елементи на плагиатство бяха установени в докторската дисертация на г-н Виктор Понта, особено в глава първа и трета," заяви днес Мариан Попеску, председател на комисията по етика на Букурещкия университет, присъдил титлата "доктор по право" на премиера.

"Решението на нашата комисия е, че докторската дисертация (на Понта) от 2003 г., озаглавена "Международният наказателен съд", към Факултета по право на Букурещкия университет нарушава принципите за етика, почтеност и добро поведение", добави той.

Понта твърди, че единствено Националният етичен съвет - комисия на министерството на образованието, която го оневини по твърденията за плагиатство, има правото да отсъди по случая.

"Това е политическо решение," заяви премиерът по повод днешното заключение на комисията.

Румънският премиер Виктор Понта бе обвинен в плагиатство в публикувана миналия месец статия в научното списание "Нейчър". Авторите на материала твърдят, че са получили достъп до документи, предоставени от "анонимен източник", според които повече от половината от докторската теза на Понта за Международния наказателен съд съдържа преписани текстове без да е цитиран източникът.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа