Русия, Франция и Китай искат ООН да запази мястото си в развитието на иракската криза

Трите страни, постоянни-членки на съвета за сигурност, Франция, Русия и Китай, които настояваха, че инспекциите на ООН могат да осигурят разоръжаване на Саддам, поискаха ролята на Световната организация за решаване на иракската криза да се запази. Часове след като коалиция, начело със САЩ, започна военната операция за разоръжаване Ирак, трите страни се противопоставиха на решаване на иракската криза без участието на ООН.

Китай директно обвини САЩ, че нарушават устава на ООН и нормите на международното право и призова за незабавно спиране на военните действия срещу Ирак. Пекин призова за връщане на въпроса в Света за сигурност.

Руският президент Владимир Путин нарече войната срещу Ирак "голяма политическа грешка" и посочи, че тя създава заплаха за международната сигурност.

Франция, която беше нарочена за главен крамолник в Съвета за сигурност, на практика прие войната като свършен факт. Президентът Ширак изрази "съжаление" за операциите, предприети без санкцията на ООН. Малко по-късно специално изявление на Париж поясни, че Франция настоява ООН да поеме следвоенното управление на Ирак. С това се отваря нов конфликт между Франция и Съединените щати, които искат през първите месеци след войната самостоятелно да ръководят Ирак.

Путин: Войната в Ирак е голяма грешка

Русия настоява за възможно най-бързо прекратяване на военните действия срещу Багдад, заяви Владимир Путин, цитиран от ИТАР-ТАСС. Както и преди сме уверени, че централната роля при решаването на кризисните ситуации в света, включително и около Ирак, трябва да се играе от Съвета за сигурност на ООН, изтъкна руският държавен глава.

Той подчерта, че решението на иракския въпрос трябва да стане на основата на резолюция на Съвета за сигурност, а също като се отчитат законните интереси на иракския народ, уважението, суверенитета и териториалната цялост на Ирак.

Русия възнамерява да води курс за постигането на трайно решение на иракския проблем на основата на резолюциите на Съвета, заяви руският президент.

Той подчерта, че войната срещу Ирак е "голяма политическа грешка". Според него има не само "хуманитарна страна на въпроса". Не по-малка загриженост предизвиква и заплахата от разпадане на създалата се система на международна сигурност, добави Путин.

Според него нито една страна няма да се чувства сигурна, а възникналото днес голямо огнище на нестабилност продължи да се разраства и да предизвиква негативни последици в други райони на света.

Руският президент Владимир Путин участва в съвещание в Кремъл с ръководителите на силовите структури на страната. В съвещанието участват премиерът Михаил Касянов, ръководителят на президентската администрация Александър Волошин, министърът на отбраната Сергей Иванов, външният министър Игор Иванов, секретарят на Съвета за сигурност на РФ Владимир Рушайло, директорът на Федералната служба за сигурност Николай Патрушев, първият заместник-директор на ФСС Владимир Проничев, директорът на Службата за външно разузнаване Сергей Лебедев, началникът на Главното разузнавателно управление Валентин Корабелников.

Заместник-министърът на външните работи на Русия Владимир Салтанов заяви, че страната му ще положи сериозни усилия за предотвратяване на "предсказуемите и очаквани вече" тежки хуманитарни последици от започналата акция.

На извънредно пленарно заседание Държавната дума днес обсъжда проектодекларация във връзка с началото на военните действия на САЩ и Великобритания срещу Ирак. Документът е подготвен от три комитета на Думата - по международните въпроси, отбраната и сигурността.

В проектодекларацията се предлага Държавната дума да се обърне към президента Владимир Путин с предложение той да прояви инициатива за свикването на специална сесия на Общото събрание на ООН за обсъждане на въпроса за агресията на САЩ, Великобритания и техните съюзници срещу една суверенна държава, член на Обединените нации - Ирак.

Китай обвини САЩ, че са нарушили устава на ООН

Китай обвини днес Съединените щати, че нарушават устава на ООН и нормите на международното право и призова за незабавно спиране на военните действия срещу Ирак, предадоха световните агенции.

Говорител на китайското външно министерство в Пекин изтъкна, че интервенцията в Ирак става въпреки съпротивата на международната общност. "Изразяваме съжаление и разочарование", каза говорителят, цитиран от Асошиейтед прес. Той потвърди китайската позиция, че иракската криза може да се реши по мирен начин и призова опит за това да бъде направен веднага.

АП отбелязва, че военните действия срещу Ирак изправят пред голямо външнополитическо предизвикателство току-що встъпилото в длъжност правителство на Ху Цзинтао.

Париж прие войната като факт, иска ООН да управлява Ирак след Саддам

Франция е дълбоко разтревожена от първия военен удар срещу Ирак и желае конфликтът, който току-що започна, да приключи възможно най-бързо, заяви говорителят на министерството на външните работи Франсоа Ривасо.

Той заяви, че Париж се надява, че ще бъде направено всичко, за да бъдат избегнати жертвите сред гражданското население.

Френският президент Жак Ширак заяви днес, че "Франция съжалява" за операциите, предприети срещу Ирак "без одобрението на ООН", и "желае тези операции да бъдат колкото е възможно по-бързи и по-малко смъртоносни", предадоха световните агенции.

Франция настоява кризите, които заплашват света, да намерят справедливи и трайни решения чрез колективни действия, т.е. в рамките на ООН - единствените легитимни рамки за изграждането на мира както в Ирак, така и другаде, подчертава френският президент.

Малко по-късно в специално изявление Париж заяви, че "Ирак трябва да остане на иракчаните" и само ООН трябва да има мандат да възстановява и стабилизира страната след военните операции. "Военният процес не трябва да засегне принципите на суверенитет, единство и териториална цялост на Ирак", заяви още заместник-говорителят на френското външно министерство Бернар Валеро.

Според него само Обединените нации разполагат с международна легитимност да поемат процесите на възстановяване и стабилизиране на Ирак след края на войната.

Изявленията на Париж са в отговор на изявеното от САЩ желание да управляват Ирак след свалянето на президента Саддам Хюсеин, отбелязва АФП.

Споделяне

Още от Свят