Русия надмина Иран и влезе в Топ 8 по заразени с Covid-19

Путин: Пикът още не е преминат, мерките може да бъдат разхлабени след 12 май

Владимир Путин в защитен костюм

Русия регистрира още 6411 случая на заразени с коронавирус и така общият им брой в страната достигна 93 558. Русия вече надмина Иран по брой на случаите и достигна до осмо място в класацията за най-засегнати страни.

Във вторник руският президент Владимир Путин каза, че пикът още не е преминат и не е възможна цялостна отмяна на мерките.

От 12 май обаче ще започне тяхното разхлабване.

"Русия успя да забави разпространението на епидемията от коронавируса, но ситуацията остава крайно сложна и пикът още не е преминат", каза в телевизионно обръщение Путин, предаде РИА Новости.

"Стабилизирането на ситуацията с коронавируса не трябва да ни успокоява, смъртната опасност от вируса се запазва…Да се говори за цялостна отмяна на мерките не може. Дори когато пикът бъде преодолян, в редица региони ситуацията може да остане напрегната, предстои ни сложен и труден път", заяви Путин.

Поетапно премахване на ограниченията

До 5 май обаче трябва да се подготвят препоръки за поетапно премахване – от 12 май – на ограниченията.

Министерският съвет трябва да разработи нови пакет мерки в подкрепа на икономиката и гражданите – общонационален план за действие за нормализация на доходите и ръст на икономиката. 

Работните дни между празниците през май – 6,7,8, ще останат почивни без промяна в заплатата.

Русия влезе в топ 8 по заразени с  Covid-19

Вече има установени случаи във всички 85 региона на Русия, съобщи ТАСС.

Жертвите вече са 867.

През последното денонощие от болници са изписани 1100 души, като възстановените вече са 8456.

Според местните власти 2609 (40.7%) от новоустановените случаи са безсимптомни.

Близо 50 хиляди от всички случаи са в столицата Москва. Заразените в Санкт Петербург са близо 3500.

Русия още в понеделник задмина Китай, откъдето тръгна заразата с коронавируса, по брой заразени, днес изпревари Иран, като се този показател се нарежда след Турция, Великобритания, Германия, Франция, Италия, Испания и САЩ.

Случаите в Съединените щати са вече близо един милион.

Путин иска график за произвеждането на ваксина

На този фон президентът на Русия Владимир Путин възложи на правителството да му представи до 30 април доклад за планираното разработване на ваксини срещу новия коронавирус. Това е точка от списъка с нареждания на държавния глава след среща с представители на лекарската общност в страната, съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от ТАСС.

Министрите трябва да представят план-график за разработване на ваксините, държавна регистрация на тези препарати по ускорена процедура и започване на промишленото им производство.

Руският президент освен това е наредил на кабинета да вземе съобразени с международния опит мерки за лекарствена профилактика на медици и други лица, контактуващи с болни от Ковид-19. Доклад на тази тема трябва да му бъде представен до 15 май.

Руското министерство на здравеопазването трябва междувременно да осигури разработването на клинични препоръки за лечение на коронавируса въз основа на натрупания опит и утвърждаването им от професионални медицински нетърговски организации.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Колко време давате на новия парламент?