Русия задмина Китай по брой на заболели от коронавируса

Русия задмина Китай по брой на заболели от коронавируса

Броят на заразените с новия коронавирус в Русия нарасна през изтеклото денонощие с 6198 и в момента възлиза на 87 147 души в цялата страна, съобщи в понеделник федералният оперативен щаб. Така Русия задмина вече по брой на случаите Китай, където до момента са регистрирани 84 500.

През последното денонощие от болниците в Русия са изписани като оздравели 579 души, а през целия период - 7346. За денонощието са починали 50 пациенти с коронавирус, а от началото на епидемията в страната - 794.

Според щаба 2693 от новооткритите заразени (43.4 на сто) нямат симптоми. Ръстът на броя на инфектираните за едно денонощие в Русия се е забавил до 7.66 на сто.

Повечето нови случаи са в Москва, макар че пациенти с Covid-19 са потвърдени във всеки един от 85-те региона на Русия и разпространението на вируса извън столицата се ускорява. От 30 март, когато бяха въведени ограничителните мерки, всички 12 милиона жители на Москва са длъжни да си стоят у дома, с малки изключения.

Властите предупреждават, че столицата я очакват "трудни седмици".

Ограниченията ще важат поне до 1 май.

В същото време представители на различни институции излязоха с противоречиви оценки и прогнози за развитието на епидемията в страната.

Руснаците трябва за изкарат майските празници вкъщи, за да не се допусне взривоопасно разпространение на вируса, заяви в неделя шефката на Роспотребнадзор Анна Попова.

Според нея засега Русия успява да избегне взривоопасно развитие на заболеваемостта. "Ние не виждаме никакъв пик. Пикът – това е взрив. При нас взрив няма", каза тя.

"Русия трябва да достигне платото на коронавирусната епидемия (периодът, когато броят на новозаразените остава почти на едно и също ниво в продължение на няколко дни) към средата на май", заяви в понеделник президентският прессекретар Дмитрий Песков. По думите му, динамиката на епидемията в Русия е повече или по-малко съпоставима с тази в Италия и Испания.

"Колко продължи там критичната фаза? Максимум половин месец. И някъде към средата на май ние също трябва да излезем на това плато", каза той в интервю пред "Аргументи и факти" и допълни: "А след това, в първия летен месец, навярно ще стане по-леко. Всички тези трудности бързо ще се забравят".

Федералната медико-биологическа агенция обаче заяви в петък, Русия ще излезе на платото още тази седмица. Ден преди това кметът на Москва Сергей Собянин каза, че "дори не сме изминали средата на пътя" в динамиката на заразата.

Китай съобщи за три нови случая на Covid-19

Само три нови случая на заразяване с коронавирус има в Китай, съобщиха властите в понеделник. Общо 723 души са хоспитализирани, а под 1000 са поставени в изолация и под наблюдение като подозрителни случаи или защото са дали положителни проби, но не проявяват симптоми.

Пекин добави посмъртно още една жертва към статистиката на фаталните случаи, с което Китай декларира общо 4633 жертви и 82 830 заразени.

От новите случаи два са внесени отвън, а един е бил потвърден в провинция Хейлунцзян, която граничи с Русия, уточнява АП, като се позовава на националната здравна комисия.

Гимназисти в Пекин и Шанхай от днес се връщат в училище при строги предпазни мерки, включващи маски и измерване на температурата, след четиримесечна ваканция, предаде Франс прес.

Пред училищата служители пръскат с дезинфектант тротоара. Младежите влизат на малки групи. Посреща ги персонал в предпазно облекло, който ги насочва към място за дезинфекция. По разпореждане на здравното министерство се измерва температурата на всеки ученик. В клас учениците седят на раздалечени чинове и всички са с предпазни маски. В някои училища в Шанхай са предвидени специални помещения за изолиране на ученици с повишена температура.

В Пекин разрешение да се върнат в клас от днес имат само гимназистите последна година, които трябва да се подготвят за зрелостния изпит "гаокао", с който се кандидатства в университетите и най-важният в училищния курс на образование в Китай.

В Шанхай от днес отново в клас са и учениците последна година в професионалните средни училища.

Повечето начални училища и университети засега остават затворени. В събота здравното министерство препоръча обучението онлайн да се ограничи до 2 часа и половина на ден, за да се предпази от увреждане зрението на най-малките ученици. Препоръчва се също децата да не стоят повече от 20 минути пред монитора без прекъсване.

Десет души са се заразили с в Южна Корея през последното денонощие, с което броят на инфектираните нарасна на 10 738, съобщи Центърът за контрол и профилактика на заболяванията към министерството на здравеопазването.

Седем от случаите са внесени отвън, а за пети пореден ден броят на новозаразените не превишава 10 души.

През последното денонощие в страната няма регистрирани смъртни случаи на болестта Covid-19, която отне живота на 243-ма в Южна Корея.

От болници са изписани 47 оздравели, а от началото на епидемията възстановилите се от Covid-19 са 8764.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?