Русия не е искала от ЕК отстъпки за достъпа на трети страни до "Южен поток"

Русия не е внасяла в Европейската комисия искане за газопровода "Южен поток" да се на прави изключение от правилото за гарантиран достъп на трети страни до газопроводи и петролопроводи, преминаващи през територията на Европейския съюз. Това съобщи говорителят по въпросите на енергетиката Марлене Холцнер по повод коментарите, че Русия иска сама да регулира достъпа до "Южен поток", което е в противоречие с действащото вече европейско законодателство, предаде БНР в понеделник.

Холцнер припомни, че в миналото Еврокомисията е правила подобни изключения, например за част от минаващия от Русия по дъното на Балтийско море до Германия газопровод "Северен поток", който се реализира с мажоритарното участие на "Газпром".

Целта на подобни компромиси е да се стимулират инвестициите в нова енергийна инфраструктура, попадаща в категорията трансевропейска мрежа. Конкурентите на "Южен поток" – Трансадриатическият газопровод и "Набуко" – вече получиха право да не предоставят достъп на трети страни.

Ако "Газпром" иска да остане извън регулациите на третия енергиен пакет на ЕС, му е необходимо разрешения за изключение от нормите на европейското енергийно законодателство. Според тях транснационалният тръбопровод трябва да бъде използван и от трети страни, а бизнес дейностите, свързани с транспортирането и продажбата на газ от него, трябва да бъдат разделени.

Според руските медии
за "Газпром" остава още един шанс за заобикаляне на Третия енергиен пакет на ЕС – да се договори поотделно с всяка страна, през чиято територия преминава "Южен поток", да признае особен статут на тръбата. Но дори и енергийното министерство на всяка транзитна страна (сред които и България) да посочи "Южен поток" като елемент от трансевропейската мрежа, окончателното решение ще е на Европейската комисия.

Русия вече заяви, че планира да ускори и да започне още през декември тази година същинското строителство на тръбата, която от Русия по дъното на Черно море ще мине през България, откъдето се разделя на два лъча – през Гърция до Италия и през Сърбия до Австрия. България от своя страна се съгласи да ускори работата на своя територия в замяна на което получи сваляне на цената на газа с 11 на сто.

"След като Германия и канцлерът Меркел нямат проблем да пуснат "Северен поток", за мен няма проблем да пусна "Южен поток" и да доставям газ", каза премиерът Бойко Борисов пред Дарик по повод коментарите, че Русия бърза с проекта, за да изпревари влизането в сила на новото енергийно евозаконодателство.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес