Телефонен разговор Борисов-Путин за удържане на руските претенции

Москва акцентира на"толкова важния и за двете страни "Южен поток", София гони източни пазари

Бойко Борисов и Владимир Путин

Телефонен разговор за търговско-икономическото сътрудничество между Русия и България, с акцент върху задълбочаването на взаимодействието в сферата на енергетиката, са провели в сряда руският президент Владимир Путин и българският премиер Бойко Борисов, съобщи пресслужбата на Кремъл. От Министерския съвет в София не знаеха за проведения разговор, а Борисов замина в сряда следобед за Брюксел, където участва в неформалната среща на лидерите от Европейския съюз.

 

Путин и Борисов са разменили мнения по широк кръг двустранни въпроси и "по-специално е разгледан ходът на реализацията на толкова важния и за двете държави проект като строежа на българския участък от газопровода "Южен поток", пише в прессъобщението на Кремъл.

 

Темите на разговора бяха газопроводът "Южен поток", цената на газа и преговорите по приключването на сметките по новопостроения ядрен реактор - колко пари, какво е платено, какво е поръчано, търговският обмен - това е много важно за нас, защото сме твърдо на Запад - в НАТО и ЕС, но парите и пазарите са ни главно на изток, коментира Борисов по-късно пред журналисти в Брюксел разговора си с Путин.

 

При тази стагнация в Европа, нашето сирене няма да се продава във Франция, или нашите плодове и цветя - в Холандия, затова трябва да се обърнем към Изтока и там да развиваме пазарите си, допълни министър-председателят.

 

Той обясни още, че относно приключването на проекта за строеж на АЕЦ "Белене", който трябваше да се строи от руската "Атомстройекспорт", но българското правителство прекрати, руските и българските експерти работят много, спорят, предоставят се много искания за плащания, които нашата страна не е потвърдила. Малко трябваше да ги успокоим в претенциите хората, които преговарят, с един подобен разговор, заяви Борисов.

 

Преди два дни стана ясно, че договорената в края на март 11 процента отстъпка в цената на руския газ за България е обвързана с взимане на окончателно решение до 15 ноември и ускоряване на работата по проекта "Южен поток" и че поевтиняването на синьото гориво ще бъде калкулирано със задна дата.

 

Проектът "Южен поток", контролиран от руската "Газпром", у нас още е на фаза предпроектно проучване. По неофициална информация на Mediapool двете страни не могат да се разберат по някои технически въпроси, а в допълнение, според близки до газовите разговори, от "Газпром" са обещали отстъпка само по един от трите договора, по които в момента се внася руски газ у нас.

 

Сериозен е и проблемът с договора за "Южен поток" на българска територия, който предвижда пълен контрол на "Газпром" върху достъпа до тръбата, а европейските изисквания са трети страни да бъдат допускани да пренасят суровина по газопроводите в ЕС. Тези правила влизат в сила от март 2013 г. и затова, според експерти, руският монополист ускорява старта на строежа през декември т.г., като ще настоява, че Третият енергиен пакет на ЕС не важи за вече започнати проекти. Затова за Русия е много важно България, като първа страна, през чиято територия ще минава бъдещия тръбопровод, да се съобрази с исканите срокове.

 

В началото на април тогавашният зам.-министър на икономиката, енергетиката и туризма Валентин Николов каза, че договорът за строежа на газопровода "Южен поток" е пратен в ЕС, синхронизирани са всички текстове от него и проектната компания - собственик на тръбата, която ще преминава през българска територия, може да поиска специална дерогация ( изключение от задължителните изисквания на европейското законодателство - бел. ред.) за достъпа на трети страни до тръбата.

 

Путин и Борисов са "изразили задоволство от интензивността на руско-българските контакти на всички равнища, подчертали са важността на неотдавнашната визита в България на патриарха на Москва и на цяла Русия Кирил", се посочва още в съобщението на руската страна. Според него двамата са обсъдили и редица актуални международни проблеми.

 

Всички сме загрижени и за събитията в Сирия, всеки разговор минава и през тази тема, коментира от своя страна Бойко Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?