Първият "фронт" са храните, следват авиопревозите, лекарствата, туризмът, автомобилите...

Русия поде търговска война със Запада

Забранени са вносът на месо, риба, плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти от САЩ, ЕС, Канада, Австралия и Норвегия

Момент от разширеното заседание на руското правителство, по време на което премиерът Медведев огласи взетото решение

В отговор на санкциите, наложени ѝ от Запада заради ролята на Москва в украинската криза Русия подема търговска война с трудно предвидими последици. Тя може да доведе до загуби на милиарди евро и за европейските, и за руските потребители. Първият вече официално открит "фронт" е вносът на селскостопански продукти, чуват се заплахи за ограничаване на авиопревозите и за втори пакет контрамерки, включващ вносът на автомобили и лекарства, както и туризмът.

Руският премиер Дмитрий Медведев обяви в четвъртък, че правителството въвежда пълна забрана на вноса на плодове, зеленчуци, месо, риба, мляко и млечни продукти от САЩ, ЕС, Австралия, Канада и Норвегия. Забраната влиза в сила от днес за срок от една година. Извън обхвата ѝ остава Япония, допълва ИТАР-ТАСС.

Обявената стъпка е предприета по разпореждане на руския президент Владимир Путин в изпълнение на подписания в сряда от него указ "За прилагане на отделни специални икономически мерки за гарантиране на сигурността на Руската федерация".

Както се очакваше забраната не засяга детските храни, както и, поне засега, виното и драги алкохолни напитки.

В момента Русия е най-зависима от вноса на плодове, ядки, сухо мляко, отделни видове зеленчуци, сирена и говеждо месо, отбелязва Радио Свобода.

Руският премиер съобщи, че освен забраната на вноса на храни Москва обмисля и забрана на транзитни полети на авиокомпании от ЕС и САЩ, пътуващи към Азиатско-Тихоокеанския регион. Медведев уточни, че окончателно решение за забрана на полетите на европейските и американските авиолинии все още не е взето, но Русия е решила да забрани транзитните полети на украинските авиолинии през територията си.


Русия подготвя втори пакет ответни санкции, които могат да засегнат не селското стопанство, а отрасли на промишлеността, съобщи по-късно Интерфакс, позовавайки се на информирани източници.

Руското Министерството на икономическото развитие отказа да коментира въпроса за подготовка на ново правителствено постановление.

Русия може да разшири обхвата на ответните санкции чрез ограничаване на вноса на автомобили, лекарства, които имат руски аналог, както и чрез увеличаване на таксите за почивка в чужбина. Тези идеи представи заместник-ръководителят на комисията за бюджет и финансови пазари на Съвета на федерацията (горната камара на руския парламент) Николай Журавлев, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"Нашата държава още не е изчерпала ресурса си за ответни мерки, въвеждането на които може да се отрази положително на родната икономика", каза той. Според Журавлев ограничаването на вноса няма да доведе до дефицит на жизнено необходими стоки и не стимулира хората към незаконен внос.

ЕС ще анализира забраната преди да ѝ отговори, възможна е намеса на СТО

Делът на Русия в износа на плодове от страните от ЕС е 30 процента, а на зеленчуци - над 20 процента, съобщи Европейската комисия.

ЕС е най-големият търговски партньор на Русия и през 2013 година е изнесъл за тази страна хранителни продукти за 7,4 милиарда долара, посочва ИТАР-ТАСС.

Европейският съюз обяви, че си запазва правото да вземе мерки срещу Москва след "очевидно политическото" решение на руските власти да забранят за една година вноса на повечето хранителни продукти, изнасяни от ЕС и САЩ за Русия, предаде Франс прес.

"След пълната оценка на Еврокомисията на мерките, които взе Руската федерация, ние си запазваме правото да вземем адекватните мерки", обяви Фредерик Венсан, един от говорителите на Комисията.

Цитиран от ИТАР-ТАСС, но неназован европейски източник, казал, че при необходимост "в близките дни може да бъде насрочено заседание на Съвета на ЕС на адекватното равнище".

По думите му "засега е прекалено рано да се говори дали ЕС ще вземе ответни търговски мерки заради наложената от Русия забрана". "Първо трябва да видим и да анализираме официалния списък с продуктите, които Москва възнамерява да забрани. След това ще се вземат решения както на европейско, така и на национално равнище", подчертал същият източник.

Брюксел е готов чрез Световната търговска организация (СТО) да действат за отмяна на руските забрани за внос на хранителни продукти, предаде ИТАР-ТАСС, позовавайки се на изявление на друг европейски дипломатически източник. "Политически мотивираните мащабни търговски забрани са пряко нарушение на нормите на СТО, които Русия се е задължила да изпълнява", допълнил той.

Отражението върху българския износ

Българското правителство ще излезе с позиция по отношение на оповестената от медиите информация, че Русия няма да внася една година храни от страните, въвели икономически санкции срещу нея, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет в четвъртък, без да уточнят кога ще стане това.

Помолени за коментар от БТА, от Министерството на земеделието и храните казали, че на този етап не могат да изчислят какви биха били евентуалните загуби за българските производители и цялата ни икономика.

По данни на Националния статистически институт за първите 5 месеца на годината целият ни износ за Русия е бил за 411,4 милиона лева. Не е ясно какъв е делът и дали въобще има селскостопански продукти в тази сума.

Общата стойност на българския износ за Русия за цялата 2013-та година е 756,8 милиона лева. Данните на НСИ за миналата година показват, че най-голям в износа ни за Русия е делът на медикаментите – около 30 на сто. Единственият продукт, който би могъл теоретично да бъде засегнат от забраната, през миналата година са били вината – едва 2 процента от целия износ. Те обаче, както стана дума, засега не влизат в обхвата на забраната.

Доста по-чувствителен би бил ефектът от руските контрамерки върху българската икономика, ако се окаже вярна информацията за подготвяния втори пакет. Тогава чувствително биха били засегнати фармацевтичният и туристическият сектор.

Отражението върху страните членки

Загубите от забраната за внос на хранителни продукти в Русия ще струва на Белгия около половин милиард евро, пише водещият белгийски вестник "Соар". По данни на изданието общият обем на изнасяните за Русия белгийски продукти, на първо място плодове, през 2013 година възлиза на 490 милиона евро.  

На свой ред вестник "Латсте нюс" отбелязва, че белгийските производители на селскостопанска продукция не могат да искат компенсации от Европейската комисия. Тази година реколтата е рекордна и ако Русия затвори пазара си, ще бъде катастрофа за целия сектор, съобщи по-рано директорът на центъра за плодова промишленост на Валония Оливие Варне.  

В отделни сектори загубите за Белгия могат да достигнат дори повече от обема, който изнася за Русия. Плодове от Белгия купуват например Холандия, Франция и Великобритания. По такъв начин въведената забрана за внос в Русия на плодове от страните от ЕС неизбежно ще доведе до излишък от продукция на пазарите на тези страни, което пък ще причини спад на белгийския износ в съответните държави.  

Гърция се опасява от възникването на проблем с износа на нейни плодове и зеленчуци за Руската федерация, съобщават вестниците в Атина. В. "Вима" пише, че решението на Русия да забрани или ограничи вноса на селскостопанска продукция от страни, въвели икономически санкции спрямо Русия, може да има непосредствено въздействие върху гръцката икономика.  

За четвъртък по темата е насрочено спешно съвещание в гръцкото външно министерство. В него ще участват представители на експортни и браншови организации, за да бъдат обсъдени евентуалните последствия.  

В. "Та неа" цитира главната опозиционна партия - радикалната левица СИРИЗА, която критикува премиера Андонис Самарас и неговия заместник Евангелос Венизелос заради позицията им спрямо Русия, и призовава да бъдат прекратени санкциите срещу Москва. СИРИЗА отбелязва в съобщение, че санкциите, приети от ЕС с участието на Самарас и Венизелос, в никакъв случай не спомагат за отслабване на украинската криза, а както личи, водят към открита търговска и икономическа война, в която Гърция, за жалост, е страна.  

Търговският баланс на Гърция със страната на Владимир Путин възлиза на 7,5 млрд. евро. Русия е сред водещите вносители на плодове и зеленчуци от Гърция, като за миналата година страната е внесла плодове на стойност 611 млн. долара.

Забраната за внос в Русия на хранителни стоки от Норвегия е необоснована, посочва в изявление норвежкият министър на външните работи Бьорге Бренде. Норвежкото правителство оценява последиците от забраната за националната икономика, посочи министърът, изразявайки съгласие с ръководителите на Европейския съюз, че решението е политически мотивирано. През 2012 г. и 2013 г. Русия бе най-големият вносител на норвежка риба.

Германското министерство на прехраната и земеделието е създало работна група, която да оцени последиците от руските ответни санкции, посочи ръководителят на ведомството Кристиан Шмид. Заедно със Швейцария и САЩ Русия е сред най-важните пазари за германската селскостопанска продукция извън ЕС. Миналата година Германия е изнесла за Русия продукти на обща стойност 1,6 млрд. евро. Забраната обаче ще засегне най-вече руските потребители, отбеляза министърът.

Решението на Москва ще се отрази неблагоприятно върху производителите и икономическите показатели на Латвия, коментира латвийски експерт. Общият обем на износа на Латвия за Русия през 2013 г. се е равнявал на 656 млн. евро, според данни на Латвийската федерация на продоволствените предприятия. Ще пострадат най-вече латвийските производители на млечни продукти, месо- и рибопреработващите компании, които изнасят в Русия и други страни от ОНД, като при най-песимистичните прогнози това ще доведе до рязък скок на безработицата в страната, отбеляза представителка на ръководството на
организацията.

Руските мерки ще бъдат болезнени за конкретни естонски предприятия, като най-силно могат да пострадат млекопроизводителите, каза премиерът на Естония Таави Рийвас. В този сектор делът на износа за Русия е 24 процента. "Като цяло влиянието на санкциите върху селското стопанство на Естония няма да бъде силно", отбеляза той.

Ограниченията ще се отразят сериозно върху селскостопанския сектор на Италия, отбеляза министърът на земеделието, прехраната и горите: Маурицио Мартина .Италия очаква от Москва подробен списък на продуктите, които попадат в обхвата на забраната за внос.През 2013 г. износът на италиански хранителни продукти за Русия се е равнявал на 700 млн. евро или под 2 процента от целия италиански износ.

Полската икономика може да загуби до 1 процент от растежа си заради руските ответни санкции, според местни експерти.

САЩ: Забраната само ще усили международната изолация на Русия

Ответните мерки, които Русия предприе в отговор на западните санкции само ще усилят нейната международна изолация и ще навредят на руската икономика, заяви говорителката на Съвета за национална сигурност към Белия дом Лора Лукас-Магнусон. Руската централна банка вчера посочи, че забраната на вноса на продукти ще увеличи и без това високата инфлация и ще отслаби платежоспособността на руските граждани", добави тя.

От друга страна временният характер на ограничителните мерки на Русия показва, че тя се надява на разрешаване на конфликта, заяви заместник-председателят на търговската палата на САЩ Гари Литман. Освен това, посочи той, "руските санкции са въведени от изпълнителната, а не от законодателната власт и подлежат на преразглеждане в рамките на годината".  

Литман отбеляза, че "американският бизнес не е изненадан от руските санкции". "Очаквахме реакцията /срещу американските санкции/ да бъде постепенна и асиметрична. Така и стана", каза той.  

С около 1,2 милиарда долара внос на американски хранителни и селскостопански продукти през 2013 г., Русия е била 23-ят най-голям партньор на САЩ. Това са 0,8 процента от американския износ на хранителни и селскостопански продукти към всички страни. Русия е вторият най-голям вносител на САЩ на птиче месо и седмият най-голям на шамфъстък.

Американски производители и износители на птиче месо разчитат на скорошно възстановяване на нормалната търговия с Русия, се казва в изявление на Националния съвет на производителите на птиче месо и Съвета за износ на птиче месо и яйца. "Представителите на нашите индустрии смятат, че честната и справедлива търговия, особено в областта на хранително-вкусовата промишленост, никога не бива да бъде използвана като политическа разменна монета. Разчитаме на американското правителство да реши този въпрос и да възстанови нормалните търговски отношения с Русия възможно по-скоро", се казва в изявлението.

Реакциите в Москва

Руските фондови индекси реагираха отрицателно на новината за започващата търговска война и продължиха тенденцията на понижение в началото на търговията в четвъртък. Индексът ММВБ (MICEX) на Московска борса се понижи с 0,4 на сто до 1329,82 пункта, а индексът РТС, който следи акциите в долари, спадна с 0,46 процента до 1155,49 пункта.  

ММВБ достигна минимума от 7 май, а РТС - от 6 май.

Геополитиката продължава да оказва влияние върху руските борсови индекси. Русия налага ограничения на вноса на хранителни продукти от страните, които са въвели санкции срещу нея. Западът продължава да се безпокои от ситуацията на границата между Русия и Украйна. Експертите не изключват продажбите на руския пазар да продължат, отбелязва по този повод ИТАР-ТАСС.

Курсът на долара спрямо рублата на Московската борса се повиши със 7 копейки в сравнение с предходната сесия до 36,26 рубли. Еврото поскъпна с 6 копейки до 48,52 рубли, като надхвърля прага от 48,5 рубли за първи път от 12-ти май. Стойността на двувалутната кошница, съставена от 0,55 долара и 0,45 евро и пресметната според официалните курсове, се повиши с 6 копейки до 41,77 рубли.

"Най-важното" сега, според руския официоз "Росийская газета", е да не се допусне поскъпване на храните в Русия. С тази цел се предвижда "оперативен мониторинг на стоковите пазари" и "комплекс от мерки" с цел "увеличаване на стоките родно производство по щандовете в Русия". В страната има достатъчно мощности за целта и те може бързо да се задействат, уверява изданието.

Според цитирани в него експерти това ще създаде и нови работни места в Русия, а руските производители получават "дългоочаквания шанс да се развихрят на собствения си пазар", "без да изразходват сили за конкуренция с онези, които пълнеха щандовете с вносна продукция. Далеч не винаги качествена", отбелязва "Росийская газета".

Решението ще обхване най-малко 10 на сто от руския внос на аграрна продукция - 4 милиарда долара. Трябва бързо да се вземат мерки за заместване на вносните стоки. Правителството впрочем е убедено, че по-късно Западът бездруго би ограничил износа на храни за Русия, пише в. "Комерсант".

Очаква се Световната търговска организация да отменя наложените ограничения - Русия смята да изпълнява решенията на нейните арбитражи. Предвижда се търговските спорове да осигурят на руските селскостопански производители време, за да запълнят опразнените пазари, а на ритейлърите - за да намерят нови търговски партньори, главно в Азия и Южна Америка, добавя всекидневникът.

Вместо производители от Европа и САЩ руските вносители ще изберат доставчици от Латинска Америка - това ще е гаранция, че страните им няма да подкрепят санкциите на Запада, пише "РБК дейли".

Теоретично вносителите ще може да заобиколят забраната, ако внасят храни от черния списък през Беларус и Казахстан, предполага експертът Александър Михайленко. Те обаче ще поемат риск - може да започнат гонения срещу магазините, продаващи такива стоки, разсъждава икономистката Наталия Волчкова.

Още е рано да се каже дали смяната на доставчиците ще се отрази на цените по щандовете в Русия, забелязва наблюдателят Владимир Русанов. Ответните санкции на Русия ще увеличат инфлацията в страната с 2 процента, прогнозира бизнесаналитикът Александър Кнобел.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят