Руската ваксина срещу Covid-19 е несъвместима с алкохола в деня на поставянето

Руската ваксина срещу Covid-19 е несъвместима с алкохола в деня на поставянето

Употребата на алкохолни напитки в деня на поставянето на руската ваксина срещу коронавирус е забранено, понеже може да отслаби имунитета и действието на ваксината. Това заявява пред РИА "Новости" специалистът от руското Министерство на здравеопазването Евгений Брюн.

"Мисля, че всяко лекарствено средство, включително и ваксината срещу коронавирус, е несъвместимо с алкохола, тъй като на първо място той има токсичен ефект, води до отслабване на имунитета и отслабване на ваксината", казва специалистът.

Вчера руското здравно ведомство обяви, че е регистрирало първата в света ваксина срещу коронавирус.

Фармацевтични компании обаче заявиха, че форсирането на регистрацията на ваксината с цел да бъдат изпреварени изследователите от други страни е лишено от смисъл, тъй като няколко ваксини по света вече са в третата фаза на изпитанията с участието на десетки хиляди души. Регистрираната вчера ваксина не е стигнала до този стадий и е била изпробвана върху по-малко от 100 души.

"Ускорената регистрация няма да направи Русия лидер в тази надпревара, а само ще подложи на ненужна опасност крайните потребители на ваксината, граждани на Руската федерация", заявиха компаниите.

СЗО също се изказа твърде скептично за руското съобщение.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?