Руските власти са поискали от съдия да прати в затвора Навални

Алексей Навални

Руските власти са поискали от съдия да постанови задочно изпращане в затвора на критика на Кремъл Алексей Навални заради нарушаване на разпоредбите на постановена срещу него условна присъда и други нарушения, предаде Ройтерс, като цитира съдебен документ.

Навални бе откаран за лечение в Германия, след като колабира по време на полет от Сибир за Москва. Германия и други западни страни казаха, че е имало опит за убийството му с нервнопаралитичен агент от типа Новичок.

Миналия месец руската Федерална служба за изпълнение на наказанията призова Навални незабавно да се върне от Германия, където се възстановява, и да се яви в московския ѝ офис. Ако не го направи в указаните срокове, той ще бъде пратен в затвора, предупреди Службата.

Днес съдебна база данни показа, че властите са поискали анулиране на условната присъда на Навални, което увеличава вероятността тя да бъде заменена с ефективна.

"Путин е толкова бесен, че оцелях при неговия опит за отравяне, че е наредил на Службата за затворите да отиде в съда и да поиска промяна на условната ми присъда във ефективна", написа в Туитър Навални.

Говорителката на критика на Кремъл Кира Ярмиш обвини руските власти, че се опитват да го сплашат, за да не се върне в Русия.

По-рано Навални каза, че има намерение да се върне в родината си по някое време преди парламентарните избори през септември догодина.

Русия твърди, че няма доказателства Навални да е отровен, и отрича да се е опитвала да му навреди. Кремъл увери, че Навални е свободен да се върне в Русия по всяко време като всеки друг руски гражданин.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят