Руският главен прокурор открил чуждестранни агенти под носа на президента

Юрий Чайка

Юрий Чайка разкри военна тайна, пише в заглавие в четвъртък руският вестник "Независимая газета" и пояснява, че според руския главен прокурор "чуждестранни агенти са свили гнездо под носа на президента" Владимир Путин.

Руският печат, цитиран от БТА, коментира вчерашното слово на Чайка пред Съвета на федерацията - горната камара на руския парламент, за дейността на неправителствените организации (НПО) в Русия. Прокуратурата продължава да търси сред тях "чуждестранни агенти", дори в органите на властта - по думите на Чайка, в президентския Съвет по човешките права "вече са открити четирима действащи и трима стаени". Прокурорът не назова имената им, "но обърна внимание, че те явно заплашват мира и спокойствието на руския народ".

Нов закон задължи НПО в Русия, финансирани от чужбина и ангажирани с политическа дейност, да се регистрират като "чуждестранни агенти". Завчера Чайка заяви на среща с президента Путин, че над 200 НПО заобикалят закона и отказват да се регистрират като такива.

Генералният прокурор обвини вчера посолствата, че финансират дейността на НПО. Чайка публично изобличи "чуждестранните агенти", избягващи да се регистрират, и заяви, че мисиите на Великобритания, САЩ, Белгия, Холандия и Швейцария пряко финансират политическата дейност на 17 организации, нарушавайки Виенската конвенция от 1969 г., пише "Комерсант".

Според руското външно министерство това е намеса във вътрешните работи на страната и нарушава общоприетите международноправни норми, твърди Чайка.

Представители на посолства обаче заявили пред изданието, че не нарушават нищо.

Според поркурора през 2011-2012 г. например руският фонд "Нова Евразия" с пари от британската мисия е осъществил в Чечения и други региони "проект за борба с тероризма и разпространението на оръжие, предвиждащ гарантиране сигурността на Великобритания, също и съдействие на икономическите ѝ интереси чрез нарастване на износа и инвестициите".

Британското посолство заявило за "Комерсант", че страната подпомага руски НПО, действащи за развитието на гражданското общество, и цялата информация по въпроса е качена на сайта му - без да коментира твърденията, че нарушава Виенската конвенция.

Пожелал анонимност дипломат от друго посолство, споменато от Чайка, отбелязва, че Виенската конвенция дори не съдържа думите "неправителствена организация". "Действаме стриктно според международното право и когато отпускаме средства за някакви проекти в Русия, не тръгваме никога срещу националните ѝ интереси", уверява той.

Самият генерален прокурор отказал да посочи кой текст от конвенцията за международното договорно право нарушават чуждестранните мисии в Русия, но заявил, че според документа "посолствата нямат право да финансират НПО".

В конвенцията липсва подобна норма - "руските власти се опитват да намерят прикритие за своите действия в международното право, но там няма такова", коментира адвокатът Сергей Голубок.

Политологът Шарбатуло Содиков предполага, че западните посолства може да са нарушили друг документ - Виенската конвенция за дипломатическите връзки от 1961 г., но вестникът не открил в съответния член "нито дума за правото да се финансират политически организации".

"Зная причината Чайка да се оплаква от моята асоциация", заявява пред вестника Павел Чиков, председател на правозащитното сдружение "Агора". "Ние подпомагаме десетки НПО, спечелихме поредица от съдебни процеси, подготвяме и колективен иск пред Конституционния съд", пояснява Чиков, който е и член на президентския Съвет по човешките права.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?