Руското посолство в Македония цитира Путин: Писмеността дойде от македонските земи

Руското посолство в Македония цитира Путин: Писмеността дойде от македонските земи

Руското посолство в Македония пусна в туитър профила си поздрав по случай 24 май. То цитира изявление на президента Владимир Путин, в което той заявява:

"Днес в Русия е свещен ден, Денят на славянската писменост, а писмеността е дошла при нас от именно от македонските земи".

Всъщност това са думи на Путин от 2017 г., разпространени след негова среща с тогавашния македонски президент Георги Иванов. След реакция от България тогава, говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че президентът може би е имал предвид "македонските земи" като георграфско понятие.

От посолството очевидно са решили да поздравят гражданите на Северна Македония с точно с това изявление.

Поздравът бе пуснат в туитър профила, но не и в този във фейсбук.

На написаното от руското посолство в Македoния реагира българският евродепутат Ангел Джамбазки.

"Ето това в една от най-позорните Ви фалшификации. И най-жалката. Писмеността и православието са пренесени в днешна Русия от България. И това е факт. "Македонската" азбука е създадена заедно с македонската нация в Москва през 1945та година. А лъжите са истински позор. Засрамете се", написа той.

Думите на Путин бяха припомнени само от посолството в Македония. В България тонът бе различен. Руският посланик Елена Митрофанова честити празника чрез видеообръщение. Тя положи и цветя пред паметника на Кирил и Методий пред Народната библиотека.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?