Руското участие в българския газов хъб е под въпрос

Скоро надали ще има развръзка по "Южен поток" заради финансови причини

Съпредседателите на заседанието - руският зам.-правосъден министър Сергей Герасимов и министрите на енергетиката Теменужка Петкова и на икономиката Божидар Лукарски, сн. БГНЕС

Русия е заинтересована от българския проект за изграждане на газоразпределителен център (хъб) край Варна, но ще реши дали да участва в него едва след като Европейската комисия се произнесе по техническия характер и съответствието му с Третия енергиен пакет на ЕС. Това каза руският първи заместник-министър на правосъдието Сергей Герасимов, който оглавява руската делегация по време на провелото се в София заседание на Българо-руската междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество.

Независимо от много ниското ниво на руското участие - Москва изпрати едва зам.-министър на правосъдието, българското правителство бе представлявано от двама министри – на енергетиката Теменужка Петкова и на икономиката Божидар Лукарски.

Идеята на премиера Бойко Борисов за изграждане на газов хъб "Балкан" предвижда един от източниците му на захранване да е руски газ. Единият коментиран досега от представители на правителството вариант за постъпване на руската суровина бе по морското трасе на прекратения едностранно от Русия в края на 2014 г. проект за газопровода "Южен поток". Другият е чрез увеличаване на руските доставки през Украйна. Разработването на търговска концепция, бизнес и финансов план за създаването на газов хъб "Балкан" в България се анализира съвместно с Европейската комисия, на която София разчита да финансира проекта. Анализът се очаква да е готов идната пролет и през май 2016 г. в София се планира конференция, на която проектът да бъде предложен на инвеститори.

Москва засега се въздържа от активна позиция за хъба

По думите на Сергей Герасимов планът за газовия хъб у нас е обсъден детайлно и руската страна има интерес към него, но се въздържа от по-активна позиция до обявяването на позицията на Брюксел. Знам, че България действа активно по проекта и при получаване на съответните документи от ЕС ще го обсъдим и вземем решение дали да участваме, заяви зам.-министърът на правосъдието на Русия.

Българският енергиен министър Теменужка Петкова отбеляза, че концепцията на газовия хъб "Балкан" се разработва съобразно правилата на Третия енергиен пакет на ЕС и след прегледа на правното и техническото естество на проекта Русия и останалите потенциални партньори за хъба ще бъдат запознати с идеята.

"Газпром" би трябвало да проявява интерес към хъба, като търговско дружество целта му е да доставя и продава газ, коментира пред журналисти Жаклен Коен, изпълнителен директор на "Българския енергиен холдинг" БЕХ). "Трябва да се тръгне по обратния път за реализацията на газовия хъб - да се види рамката на Третия либерализационен енергиен пакет, има ли партньори, които да се вписват в рамката и тогава да се създаде проектът, а не да кажем правим еди какъв си проект и той отново да се окаже, че излиза извън рамките", коментира Коен, имайки предвид проблемите, които срещна "Южен поток" с европейските изисквания за достъп и на други компании извън "Газпром" до капацитета на тръбата.

Шефът на БЕХ допълни, че на заседанието на междуправителствената комисия е имало представители на руската компания, но в преки разговори с тях не е влизано както по проекта за газоразпределителния център, така и за "Южен поток". По думите на Коен БЕХ, който е партньор на "Газпром" в смесената компания за строежа на сухопътното трасе на спрения едностранно от Москва газопровод, все още не е получил официално уведомление за прекратяването на проекта.

"Остана нерешен въпросът за "Южен поток" и в близко време надали ще има развръзка", каза по време на официалната пресконференция след края на двудневното заседание Сергей Герасимов.  В отговор на въпрос поради какви причини остава нерешен въпросът за "Южен поток" руският представител каза, че има да се уреждат финансови въпроси, но не уточни какви.

В дружеството "Южен поток България", където поравно участват БЕХ и "Газпром", са наляти  над 430 млн. лв. като капитал и са изхарчени поне 50 млн. лв. за терени за проваления газопровод, за техника и оборудване. Отделно има редица сключени договори за реализацията на проекта, най-големият от които за над 3.7 млрд. евро за проектирането и строежа на трасето през българска територия, които все още не се знае как ще бъдат уреждани.  

България се страхува от подводни камъни по "Южен поток"

"Като всеки голям проект, "Южен поток" крие подводни камъни и рискове за онази страна, която първа поиска прекратяването му.", посочи Жаклен Коен в отговор на въпрос защо БЕХ не поиска ликвидация на смесеното дружество за газопровода. Той допълни, че не знае да има предложение на руската страна да изкупи дела на БЕХ в "Южен поток България".

Както е известно, руският президент Владимир Путин обяви края на проекта за газопровод "Южен поток" през декември 2014 г. в Анкара, когато съобщи, че той ще бъде заменен от "Турски поток". Въпреки че руската компания "Газпром" поетапно прекратява съвместните дружества, създадени за изграждането на участъка по дъното на Черно море, българското правителство твърди, че все още не е уведомено по официален ред за прекратяването на проекта. Поради тази причина смесеното дружество "Южен поток България" между БЕХ и "Газпром" продължава да работи.

Министър Теменужка Петкова съобщи след разговорите с руската делегация в четвъртък, че е взето решение от акционерите за намаляване на разходите за заплати, които досега бяха основното перо в изразходваните средства от смесеното дружество, чиято загуба за времето от създаването му през ноември 2010 г. надхвърля 15 млн. лева.

Руският зам.-правосъден министър Герасимов не каза нищо конкретно по "Южен поток", освен да повтори "опорната точка" на Кремъл, че проектът е спрян не по инициатива на Русия и че можел да стане локомотив в икономическите отношения между двете страни.

Облекчаване на визовия режим за руски туристи

Междуправителствената комисия е обсъдила по-нататъшно облекчаване на визовия режим за руските туристи в България.

България е желана дестинация от руските туристи, поради факта че можем да осигурим по-висока степен на безопасност за руските туристи от други, доскоро предпочитани от тях дестинации, каза министърът на икономиката Божидар Лукарски.

По думите му е обсъдена и възможността за руските туристи под 16-годишна възраст българските визи да са безплатни, а значително по-ниска да е цената за онези над тази възраст, когато руските туроператори организират повече посетители у нас. Става въпрос за връщане на руските туристи, които традиционно харесват българските курорти не само по Черноморието, но и по много нови дестинации, допълни Лукарски.

Икономическият министър съобщи още, че е обсъдено следващото заседание на междуправителствената комисия, която не се беше събирала от пет години, да е в Москва догодина. Предвижда се на нея да се обсъди по-детайлно сътрудничеството в областта на селското стопанство и по-конкретно да се разгледат възможностите за изграждане на българо-руски консервни предприятия и оранжерии на руска територия с български технологии и оборудване.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?