РЗС отричат да са продукт на ДАНС и се заканват със сигнали срещу ГЕРБ

РЗС отричат да са продукт на ДАНС и се заканват със сигнали срещу ГЕРБ

Лидерът на "Ред, законност и справедливост" (РЗС) Яне Янев смята, че министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов не е имал предвид РЗС, когато е заявил, че ДАНС се е занимавала с "партийно строителство”.

Димитър Абаджиев от РЗС е провел разговор с премиера Бойко Борисов, който, според Янев, уверил, че Цветанов не е имал предвид РЗС.

Преди ден вътрешният министър каза, че бившето ръководство на агенцията работело за създаването на собствена парламентарна група и потвърди индиректно, че има предвид именно РЗС.

"В случая наистина Цветан Цветанов едва ли не се изживява като втори премиер, извършва тези политически спекулации", които "целят политическо дискредитиране и нанасяне на удар по РЗС", коментира Димитър Абаджиев във вторник пред бТВ.

Той предупреди, РЗС вече разполага със сигнали за корупция срещу сегашното управление "няма да се поколебае" да ги извади.

"Ако наистина те се основават на някакви факти, аз предполагам, че и Цветан Цветанов не се съмнява, че РЗС няма да се поколебае да ги разкрие, дори и да става въпрос за самия него, за неговото министерство", посочи Абаджиев.

Той добави, че сигналите са корупция "и в икономиката, и в сигурността".

По този повод премиерът Бойко Борисов заяви: "Ще ги помоля да спрат да се правят на артисти. Като са имали сигнали да ги пратят в прокуратурата. Или ще престанат да си говорят с мене и ще им направя едни предсрочни избори, та да видят."

"Това, което съм казал, мога да го потвърдя, коментира от своя страна Цветан Цветанов.

"Няма да се поколебая и да стана заложник на каквото и да било. Всичко, което го говоря го правя с ясното съзнание, че това е логиката на процесите, които са се развивали в последните една – две години. Ако някой се почувства засегнат, защото аз не съм споменавал политически партии или проекти с название, това е признание за това, което съм казал", заяви министърът пред репортери.

"Това, което чух като коментар от един бивш служител на ДАНС (Рашко Зайков) и до него седеше човек от ръководството на РЗС (Димитър Абаджиев) – сами си направете заключенията", добави той.

Яне Янев разкри какъв бил замисълът

В защита на тезата си, че РЗС не е креатура на ДАНС, Яне Янев посочи, че партията е била учредена през декември 2005 г., когато спецагенцията още не е била създадена. От своя страна ДАНС била направена за разчистване на политическа и икономическа територия в тройната коалиция, каза лидерът на РЗС.

Той посочи, че не РЗС, а партия "Лидер" на разследвания за укриване на данъци бизнесмен Христо Ковачки е била продуктът на партийно строителство, за който говори Цветанов.

Целта е била чрез ДАНС да се създаде четворна коалиция, която да може да запази властта и неслучайно "инженерите Доган и Станишев" бяха убедени, че чрез ДАНС ще може да се възпроизведе тройната коалиция, само че в четворен формат - БСП, ДПС, НДСВ и "Лидер" да имат повече от 121 депутати, разясни Янев.

"Лидер" обаче не успя да влезе в парламента, докато партията на Яне Янев прескочи бариерата с резултат 4.13%.

Съмненията, че РЗС е креатура на бившето ръководство на ДАНС, се появиха миналата година, когато Яне Янев започна систематично да огласява информация за разработки и корупционни афери по различни етажи на властта, които впоследствие бяха потвърждавани от оторизираните органи. Янев твърди, че получавал сигнали от граждани и от свои структури и се афишира публично като борец №1 срещу корупцията.

Освен това лидерът на РЗС се ангажира твърде много с вътрешните конфликти в ДАНС и беше политическо "острие" срещу отстранения зам.-шеф на агенцията Иван Драшков.

РЗС бе обявена за продукт на "политическо генно инженерство" и от лидера на БСП – София Румен Овчаров, който след изборния провал на левицата през юли зададе на съпартийците си въпроса:" Кой и кога измисли, че създаването и подпомагането на РЗС ще ни помогне?"

Овчаров освен това запита кой вкарал социалистите в заблуда, че "Лидер" ще бъдат техен партньор.

Веднага след изборите Янев даде стопроцентово безрезервно доверие на новите управляващи ГЕРБ, което обаче бе видимо разколебано след като премиерът Бойко Борисов освободи шефа на ДАНС Петко Сертов и екипа му.

Част от напусналите ДАНС висши агенти станаха съветници на партия РЗС.

"Цветанов се изживява като втори премиер"

Ако Цветанов официално заяви, че РЗС е продукт на ДАНС, ние ще отговорим по достойнство, каза Янев.

"В случая наистина Цветанов едва ли не се изживява като втори премиер, извършва тези политически спекулации", коментира Абаджиев пред бТВ. Той обърна внимание за съвпадението в тезите на Цветанов и Овчаров.

По повод обещанията на Борисов преди да стане министър-председател, че лично щял да следи разработките и дори щял да участва с удоволствие при задържане на собствени министри, уличени в корупция, Абаджиев каза, че силно се надяват да е така и ще го подкрепят в тези му усилия.

Представителят на РЗС потвърди съществуването на доклад на ДАНС за 15 корумпирани министри от кабинета "Станишев", за който пръв заговори бившият съветник от ДАНС Алексей Петров.

Всички, до които би трябвало да е изпратен такъв документ, да отрекоха да са го виждал. По този повод Абаджиев каза, че дори "без е излязъл този доклад, една голяма част от нещата са казани и от нас".

Споделяне

Още по темата

Още от България