ДАНС ще я има с оздравен микроклимат

ДАНС ще я има с оздравен микроклимат

Скандалите в ДАНС са умишлено провокирани и използвани за кадрови промени в агенцията, както и да не се позволи реален парламентарен контрол над работата ѝ, какъвто вече е установен днес. Това заяви в неделя пред БНР вътрешният министър Цветан Цветанов, който също така не смята, че в ДАНС е имало един доста добър микроклимат за една добра работа,

“Имало е умисъл в това тя да не работи или това, което върши, просто нейните ръководители и държавното ръководство да злоупотребяват с придобитата и предоставена им информация, с която се запознават, но не и да взимат правилните управленски решения, за да се борят реално срещу корупцията и организираната престъпност“, каза Цветанов.

По думите му виновни за изтичането на доклади на ДАНС в медийното пространство са хората, до които са били адресирани въпросните документи. “Всъщност те не са съхранили по надлежния ред дадената класифицирана информация“, допълни министърът.

Той коментира още, че бившото парламентарно мнозинство до последно не е искало парламентарен контрол и “това беше единствено само за да може премиерът Станишев да използва ДАНС по начин, по който той сметне за необходимо, да решава вътрешнопартийните си проблеми“. Според министъра, това се доказало и от пленума на БСП предишния ден.

Цветанов заяви позицията се, че ДАНС ще я има. Това било много важно, за да се подпомага дейността на Министерство на вътрешните работи, а и да има все пак спокойствие в обществото, че не всичко се концентрира в системата на МВР, а ДАНС ще играе ролята на коректив при нередности във вътрешното ведомство и корумпирани МВР-служители. Обратно пък МВР ще е коректив на ДАНС, ако там има подкупни служители.

Бившият зам-шеф на ДАНС Иван Драшков коментира от своя страна, че скандалът в агенцията е провокиран от хора, които не могат да си простят факта, че не са успели да приватизират агенцията за свои лични цели.

Обществото трябва да намери сили и да осигури максимално спокойствие на ДАНС, за да извърши тя всички свои законови задачи, каза още Драшков пред БНР..

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?