РЗС се прицели в шефа на Столичния общински съвет

РЗС се прицели в шефа на Столичния общински съвет

Председателят на Столичния общински съвет (СОС) и лидер на ГЕРБ - София Андрей Иванов притежавал като физическо лице 43 имота за около 10 милиона лева. Собствеността върху недвижимостите била придобита в различни периоди от време. Това твърди в сигнал до парламентарната комисия по корупция партия "Ред, законност и справедливост" (РЗС).

След като посети Алексей Петров в дома му и му занесе грозде, председателят на партията Яне Янев стана особено активен в "разкритията си" срещу водещи фигури в ГЕРБ. Само преди ден от РЗС обявиха, че вътрешният министър Цветан Цветанов се е срещал с Петър Стоянов – Вожда в деня на убийството на бизнесмена Юри Галев.

В новия сигнал има данни за имотното и финансовото състояние на Иванов, включително за данъчни нарушения, "пране" на пари, конфликт на интереси, нерегламентирани финансови отношения с вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, посочи пред журналисти в сряда в парламента Янев.

Според сигнала на РЗС шефът на СОС притежавал магазини, къщи, апартаменти, бинго зали, чейнджбюра и други. Яне Янев определи случая като "грандиозна спекулативна схема за придобиване на имоти в огромни размери".

Преди да оглави СОС, Андрей Иванов е бил полицейски, а след това и данъчен служител. Според Янев тези постове са му служели като индулгенция, за да може безпроблемно да осъществява корупционните си схеми.

Кариерата на Иванов в общината е подпомагана лично от настоящия вицепремиер и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, той лично гарантирал за него пред ръководството на ГЕРБ, добави Янев.

Според него като държавен служител Иванов бил съдружник или управител на търговски дружества.

Янев посочи още, че от партията очакват проверка на данъчните декларации на Иванов и внесените от него и съпругата му данъци, както и за данъците, внесени от фирмите, в които те са управители или съдружници.

От РЗС поискаха да се провери "дали чрез подставени лица Иванов е осъществявал контрол върху фирмите за маршрутни таксиметрови превози и дали тези фирми не са източвани от него чрез фиктивни консултантски услуги".

Още с встъпването му в длъжност в СОС през 2007 г. Андрей Иванов стана обект на слухове, че "има общи икономически отношения" с тогавашния кмет Бойко Борисов и Антоан Николов покрай притежавания от Иванов дял в бутилиращата компания за минерална вода "Банкя".

Тогава Иванов обясни, че не е богат, а по българските стандарти е средно заможен човек с годишен доход около 70-80 хиляди лева. В интервю за Mediapool, дадено през 2007 г. на тази тема, той заяви, че е излязъл от МВР през 1999 г., и декларира, че "той и семейството му живеят нормално, малко над средната класа". В интервюто Иванов добави, че е давал консултации за изграждане на информационни системи в държавната администрация, например, за създаването на системата за регистрация по БУЛСТАТ. В интервюто Иванов призна, че основните му доходи идват от отдаване под наем на три собствени имота, около които всичко било проверявано до последния детайл.

Вътрешният министър Цветан Цветанов коментира, че обвиненията на РЗС са сценарии на Алексей Петров, които той реализира чрез говорителите си. "Нямам никакъв общ бизнес както с депутатите, така и с хора, които в момента ще се въртят около публичното пространство на Яне Янев и около неговото виртуално пространство", добави Цветанов.

Споделяне

Още по темата

Още от България