Андрей Иванов определи "разкритията" на РЗС като лъжи и доноси

Андрей Иванов определи "разкритията" на РЗС като лъжи и доноси

Председателят на Столичния общински съвет (СОС) и лидер на ГЕРБ - София Андрей Иванов определи в понеделник като лъжи и доноси информацията, която бе разпространена от РЗС миналата седмица за неговото благосъстояние. На нарочно свикана пресконференция той обясни, че притежава 14 имота съвместно със съпругата си, включително 3 апартамента, къща в Банкя, гараж, паркомясто, права на строеж и 4 търговски обекта.

Хората на Яне Янев обявиха, че Иванов притежавал близо 60 имота на стойност 10 млн. евро, придобити чрез "данъчни нарушения, пране на пари, конфликт на интереси и нерегламентирани финансови отношения".

Атаката от страна РЗС бе предприета първо срещу вътрешния министър Цветан Цветанов и неговото имотно състояние и малко по-късно бе "разширена" и към лидера на ГЕРБ в София. Всичко това съвпадна с пускането на Алексей Петров под домашен арест.

В първата си публична защита след атаките на РЗС Иванов заяви, че ще подаде възможно най-подробна информация пред парламентарната комисия за борба с корупцията.

В декларацията си от 2008 година пред Сметната палата той обявява, че заедно с жена си Мая притежава 2 ателиета, 1 апартамент, гараж, паркомясто, сладкарница, зала за игри, пицария, магазин, 3 парцела, право на строеж и на 2 пъти малки идеални части от други два парцела.

През 2008 година безвъзмездно той прехвърля 1 апартамент, 1 гараж и една трета от право на строеж. Същата година той декларира още, че е теглил и кредит от 200 000 евро и 30 000 долара.

В понеделник Андрей Иванов каза още, че никога не е бил шеф на Девето РПУ в Люлин и не е работил в данъчната администрация от 2001 до 2004 година, както твърдят от РЗС. Председателят на СОС заяви, че до март 1999 година работи в звеното за информационно обезпечаване на МВР. Веднага след това до декември същата година е зам.-шеф на главната данъчна дирекция.

От 1999 до 2007 година се занимавам с частен бизнес, обясни Иванов. Той обяви, че, ако бъде уличен в лъжа, ще подаде оставка, и декларира, че никога не е имал фирми, докато е бил държавен служител.

През 2009 г. той продава една трета от апартамент и се сдобива с парцел в село Ребърково. Това е отразено в следващата му декларация пред Сметната палата. Иванов обявява влогове от 16 500 лева и 6200 евро, както и годишен доход през миналата година от около 39 000 лева (31 300 от наеми и 8300 от трудови отношения).

Иванов заяви, че в Агенцията по вписванията има регистрирани 56 факта по неговата имотна партида. Според него именно това е числото на "имотите му", на което се позовават от РЗС, и заяви, че имотната му партида е така тълкувана, че се е получил донос.

Това са регистрации на сделки и права през последните 15 години за имоти, голяма част от които вече не притежава. В същото време Иванов призна, че е купил през 2008 година 4 имота на пазара в "Люлин". Това е станало с негови спестявания, както и със заеми от роднини.

"Купувани са със 120 години трудов стаж – на майка ми, баща ми, жена ми и моя", обясни председателят на градския парламент.

Именно постройките на пазара в Люлин са въпросните "магазин, пицария, сладкарница и зала за игри" от неговата декларация. Андрей Иванов обясни, че в момента отдава тези помещения под наем. Въпреки че отговори детайлно на въпросите за част от своето имущество, Иванов не успя да си спомни точно колко е струвал купеният в средата на 90-те години мезонет, както и за предназначението на кредита от 200 000 евро.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?