С 3% годишно се увеличават болните от захарен диабет у нас

Прекомерната и неправилна употреба на анаболни продукти води до редица здравословни проблеми

С 3% годишно се увеличават болните от захарен диабет у нас

Болните от захарен диабет у нас се увеличават с около 3% годишно. Данните бяха изнесени по време на 11-тия Национален конгрес на ендокринолозите, който се проведе в Пловдив, съобщи БНТ.

По последни данни около 500 хил. души от нас са с диабет, като 200 000 от тях не са диагностицирани.

Сред акцентите на здравния форум бяха зачестяваща нерегламентирана употреба на анаболни препарати и негативният ефект от тях.

Наблюденията на ендокринолозите показват, че все повече млади мъже и жени търсят медицинска помощ след нерегламентирана употреба на анаболни препарати. Безопасните на вид хранителни добавки, витамини и билки често са с неясен състав, казват лекарите.

”Да, те могат да увеличат мускулната маса, но това води до неблагоприятни метаболитни и сърдечно-съдови ефекти. Затруднява се сърцето. То се разширява - хипертрофия. Покачва се кръвното налягане”, каза проф. Мария Орбецова - началник на Клиника по ендокринология към университетската болница ”Свети Георги"-Пловдив.

Световната общност също алармира за неправилното употребяване на анаболни препарати, което води до редица здравословни проблеми.

”Те имат прекрасен ефект, когато се прилагат разумно, но тогава, когато има неразумно приложение, без лекарски надзор, те могат да доведат до различни странични ефекти, като могат да подтиснат половата функция на мъжа и ако не се използват разумно, тя остава завинаги подтисната. И ако не се използват разумно възможността за поколения и всички последствия”, каза доц. Малина Петкова ендокринолог в Университетска болница ”Лозенец".

Във фокуса на конгреса бяха и метаболитните заболявания, които са станали пандемия в световен мащаб. Данните сочат, че всеки десети човек е засегнат от диабет тип 2. А Европа е на първо място по заболели деца със захарен диабет тип 1, стана ясно още по време на конгреса.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?