С блокиране и представления на улиците в София студентите продължиха протеста си

Младежи от ЮЗУ се готвят да окупират факултета, откъдето Делян Пеевски взе дипломата си на юрист

С блокиране и представления на улиците в София студентите продължиха протеста си

Антиправителствените студентски протести продължават, като в сряда сутринта младежи блокираха за кратко централни артерии в София, а пърформансите срещу кабинета "Орешарски" се редяха един след друг през целия ден в сряда.

Протестиращите студенти от НАТФИЗ, които подкрепиха колегите си от СУ "Св. Климент Охридски" с окупация на аулата на Академията в понеделник, се оплакаха от натиск от страна на ректора си проф. Любомир Халачев.

В 8:00 часа сутринта те блокираха ул. "Георги Сава Раковски" с представление без думи на пешеходната пътека пред академията. Те застанаха на зебрата и изиграха два пъти етюда си, докато дойде полиция. Между отделните етюди студентите пропускаха автомобилите, които се струпваха по улицата в пиковия час, след което отново окупираха пешеходната пътека.

В изявление, изпратено до медиите в 5:00 сутринта в сряда младежите подчертават, че до този момент ръководните органи на НАТФИЗ не са проявили желание за адекватен диалог.

”Единственият отговор на проф. Любомир Халачев е ултиматумът – ако не напуснем аулата и не прекратим протеста до сутринта на 30 октомври 2013 г., академията ще бъде запечатана”, написаха студентите.

”Заплахи получаваме и от други преподаватели, но заявяваме, че няма да напуснем аулата, и че не възпрепятстваме учебния процес във всички останали зали. Императивът на проф. Халачев да напуснем аулата е неприемлив, защото така ще дискредитираме студентската общност”, казаха протестиращите.

Те изразиха несъгласието със запечатването на цялата сграда на НАТФИЗ, защото това ще значи учебният процес да бъде преустановен.

”За нас това са две неприемливи опции. Занятията не са прекратени, както може да се разбере дори от официалното изявление на ръководството”, подчертават студентите от НАТФИЗ, които възнамеряват да съвместяват окупацията с ученето.

По същото време в сряда сутринта протестиращи студенти от Софийския университет "Св. Климент Охридски" блокираха движението при Ректората. Подобно на колегите си от НАТФИЗ те преминаха няколко пъти през пешеходната пътека на булевард "Васил Левски", носейки плакати "Будни сме", "Ако народът не може да бъде целокупен, лесно може да бъде купен изцяло."

В съобщение в социалната мрежа Фейсбук организаторите на окупацията в СУ казват, че блокадата е в подкрепа за всички университети.

”Вярваме в студентите и в тяхната способност и право на ефективно гражданско неподчинение. Подкрепяме тях и се изправяме лице в лице с нелегитимната власт. Всички имаме право на протест. Да го превърнем в граждански дълг”, призовават те.

По-късно през деня около 14.30 часа студенти от Националната художествена академия блокираха пешеходната пътека между Софийския университет и Народното събрание.

Студентите пресичаха пешеходната пътека между Университета и Народното събрание. Търкаляха голяма хартиена топка, символизираща "боклука". Те скандираха ''Оставка'' и "Елате с нас – протестът е за вас!".

Учащи и от други университети в страната се присъединиха към протеста на колегите си от СУ, НАТФИЗ, Нов български университет и УНСС в София. Те са подкрепяни от студенти от университетите в Пловдив, Русе и Благоевград. Български студенти от редица университети по света също декларираха подкрепа.

В сряда Студентският съвет към Медицинския университет в София организира провеждането на ”студентски референдум", в който студентите да изразят свободно и ясно своето мнение, отговаряйки на въпроса ”За или против окупациите на университети сте като форма на протест".

По-късно през деня бТВ съобщи, че възпитаници на Великотърновския университет са се оплакали от натиск. В окупираната зала 321 Марина Братанова разказва, че неин колега получил съобщение във Фейсбук, в което го заплашват, че ще остане без крак, ръце или уши.

Автор била Мария Христова, но протестиращите студенти установили, че профилът е фалшив. Преди дни от него било заплашено и друго момче. По думите на студентката Марина над 170 души от ВТУ подкрепят окупацията.

Техни колеги от ЮЗУ "Неофит Рилски" в Благоевград съобщиха, че ще последват примера на Софийския университет, като окупират Правно-историческия факултет (ПИФ), откъдето депутатът Делян Пеевски е получил дипломата си за висше образование, съобщи Дарик радио.

"Тъй като Делян Пеевски е получил своята диплома в ПИФ, ще заявим нашата позиция именно тук", казаха студентите, които готвят блокадата в Учебен корпус 6. Идеята им е да бъде сформиран денонощен лагер във факултета.

"Нашата инициатива започва в подкрепа на студените от Софийския университет. Ще покажем, че протестират интелигентните хора и че не сме лумпени, глупаци и будали". заявиха недоволните студенти.

"Окупацията ще бъде мирна, ще саботираме само учебния процес", заканиха се организаторите.

Колегите им от Студентското правителство към Правно-историческия факултет не подкрепят действията им. Според Кирил Мучев, председател на Студентския парламент, гласът на студентите трябва да бъде чут, но университетът не е мястото, където това недоволство трябва да бъде проявено.

В сряда също така стана ясно, че музиканти ще подкрепят продължаващата окупация на Софийския университет с изпълнения на живо в събота от 16 ч.
"Каним всеки музикант, който иска да се присъедини, да дойде и да се включи с една песен в този импровизиран концерт", пишат във Фейсбук Даниел Василев и поетът и драматург Иван Димитров, организатори на инициативата. Очаква се музикантите да свирят на стълбите пред Ректората. Програмата ще бъде уточнена на самия ден, като засега няма официално обявени изпълнители.

Организаторите събират предложения и заявки за участие на имейл [email protected].

Музикалните изяви вървят заедно с демонстрациите срещу кабинета "Орешарски" още от началото им. На 13-ия си ден те бяха подкрепени с изпълнения на Милена Славова и Васко Кръпката, а междувременно изпълненията на пиано се превърнаха в традиция.

Споделяне

Още по темата

Още от България